O presă infiltrată masiv tocmai de oamenii serviciilor atacă serviciile

Parlamentul a luat cunoștință, pe repede înainte și fără minimă dezbatere, de un pachet de cinci rapoarte ale SRI, practic toate din mandatele lui Iohannis. Din păcate, nu doar că acest demers încalcă orice norme ale democrației, dar el consfințește ceva încă mai grav: comisia SRI a devenit peria de curățat scame de pe sacoul SRI, grație atitudinii de ansamblu, dar și a unei modificări legislative halucinante.

Puțin înaintea ședinței comune a Camerelor din 12 mai, aleșii au modificat ordinea de zi prin vot, trecând rapoartele SRI de pe ultimul loc, 17, pe locul 3. Conform atumitor surse, apăruse temerea că spre finalul ședinței s-ar putea să nu mai existe cvorum.

Oricum ar fi, însă, nu a existat nici măcar o brumă de dezbatere în plen, cu toată poziția senatorului PSD Titus Corlățean, care a atras atenția:

Cu adevărat vom fi o democraţie funcţională atunci când la aceste rapoarte de activitate vom avea dezbateri serioase şi profesioniste în Comisiile de control şi în cele de apărare şi chiar în plenul Parlamentului, atât cât se poate. Este o absenţă cronică de democraţie atunci când nu discutăm aceste aspecte.”

Dacă rapoartele SRI și cele însoțitoare, ale Comisiei SRI, ar fi fost minim dezbătute, poate s-ar fi remarcat un aspect de o gravitate incomensurabilă. Punctat indirect de toate cele cinci rapoarte ale Comisiei SRI pe marginea fiecărui raport de activitate în parte. Mai precis, în cinci rapoarte, Comisia nu prezintă nici măcar un singur aspect nefavorabil legat de activitatea serviciului. Unul singur, mic și amărât.

Cine a avut curiozitatea să studieze discursurile dictatorului Nicolae Ceaușescu la congresele PCR, ar fi putut remarca existența a numeroase poziții critice ale sale vizavi de diverse neîmpliniri, pe ramuri. Discursuri într-un regim totalitar care nu reprezentau, totuși, doar o sumă de ziceri triumfaliste.

Ei bine, Comisia SRI nu prezintă nici măcar vag vreo neîmplinire a serviciului, în contrast până și cu poziția publică a directorului serviciului, Eduard Hellvig: „Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii şi nu suntem perfecţi pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor”, după cum se exprima la o ședință de bilanț a serviciului.

Ca urmare a analizării documentelor sosite la Comisie, nu s-au constatat încălcări ale legii de către SRI, acesta desfășurându-și activitatea cu respectarea prevederilor constituţionale, a reglementărilor naţionale în materie, precum și a normelor naţionale, comunitare și internaţionale referitoare la protecţia drepturilor și libertăţilor fundamentale ale omului.”

În ceea ce privește asigurarea legalităţii, similar anilor precedenţi, activitatea SRI s-a realizat cu respectarea principiului legalităţii pe toate componentele. Consolidarea instrumentelor de control preventiv a garantat derularea proceselor și fluxurilor instituţionale în deplin și strict acord cu legislaţia naţională și tratatele la care România este parte.”

Comisia a întreprins un număr de 4 activităţi de control la unităţi teritoriale și centrale ale Serviciului. Rezultatele verificărilor comisiei au evidenţiat respectarea consecventă, de către angajaţii și structurile instituţiei, a prevederilor constituţionale și ale actelor normative din domeniul securităţii naţionale.”

Cam așa sună toate rapoartele Comisiei vizavi de activitatea serviciului.

Dar, vai, asta nu e tot.

Iată ce aflăm dintr-unul dintre rapoarte: „În perioada 2016-2017, SRI a fost ţinta unor atacuri mediatice”, atacuri care, ține-ți vă bine, „și-au pus amprenta asupra instituţiei și a personalului acesteia”, chiar dacă, primim asigurări, „nu i-au afectat, pe fond, capacitatea de a acționa pentru protejarea securităţii naţionale”.

Mare belea cu indivizii ăștia din servicii, de la James Bond, Ethan Hunt și Jack Ryan la Jason Bourne. Nouă ne transmit că agenții sunt antrenați să reziste la torturi cumplite din partea dușmanilor libertății și ai democrației, iar Comisia SRI îi dă în vileag pe ai noștri că sunt dărâmați de articolele din presa mioritică.

O presă, se știe, nemiloasă și crudă când e vorba de criticarea serviciilor. O presă infiltrată masiv tocmai de oamenii serviciilor, conform mărturisirilor propriilor directori ai acestora. Ceea ce trimite cu gândul la acte de paricid, ori de canibalism din partea jurnaliștilor, dacă îi afectează în așa hal pe „ai lor”.

Pentru ca agenții secreți să nu mai ajungă la psihoterapie de recuperare după câte un articol denigrator, malițios și lipsit de sensibilitate, aflăm din raportul comisiei că:

În acest context, cadrul normativ care reglementează activitatea și funcționarea Comisiei a fost actualizat, în 2017, cu prevederi privind rolul acesteia în protejarea reputației Serviciului, a onoarei și a demnității cadrelor.”

E vorba de o modificare din 2017, puțin comentată la acea vreme, din păcate, a Hotărârii Parlamentului nr.30/1993 privind funcționarea Comisiei SRI.

Și explicată astfel de președintele ei de atunci, pesedistul Adrian Țuțuianu: „Am considerat util pe de o parte să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI (s.n.) şi am prevăzut că această Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte.”

Altfel spus, dacă „unii sau alții” critică SRI, în presă sau altundeva, poate ajunge să dea explicații în fața comisiei. Și nu neapărat la plângerea SRI, ci prin autosesizarea tătucilor grijulii din comisie.

Dragi cititori, când mai vedeți în filmele americane cum comisia congresului SUA, legendara Intelligence Committee, dă de pământ cu șefii CIA, FBI, Secret Service ș.a.m.d. și le cere socoteală pentru fiecare bănuț și fiecare operațiune, să schimbați canalul pe Comedy Central, că e mai sănătos.

Poate așa o fi la ei. La noi, în viața reală, controlul poporului – exercitat prin Parlament – asupra serviciilor secrete, înseamnă doar laude și grija pentru reputația agenților. Înseamnă mucles pe dezbateri în plen ale activității.

Înseamnă înlăturarea scamelor de pe sacourile serviciilor. Nimic mai mult.

Citiţi şi:
Serviciul Român de Informații în politică
Adrian Ivan, adevăratul șef al SRI!
Țară de vite (II)

 

yogaesoteric
26 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More