O schemă de manipulare aplicată extrem de simplist

Biroul de presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării de către redacția Gazeta de Cluj a articolului cu titlul „Un fost membru MISA acuză favorizarea ilegală a inculpaților din dosarul MISA Cluj”. Articolul a apărut în data de 6 septembrie 2016 şi a fost semnat de Ştefan Trandafir. Solicităm publicarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:

Redacţia Gazeta de Cluj a publicat un articol în care se pare că nici măcar nu s-a mai străduit să disimuleze prea mult o schemă de manipulare îndelung folosită de detractorii yoghinilor din MISA. Foarte rudimentar conceput, din două rânduri şi un lung citat, articolul a fost postat cu prilejul termenului din 6 septembrie 2016 din procesul în care Gregorian Bivolaru şi 19 instructori yoga au fost citaţi la Curtea de Apel Cluj.

Premisa pe care o sugerează ziarul clujean este, din start, lipsită de credibilitate. Se pretinde că respectivul citat ar aparţine „fostei membre MISA, Cecilia Tiz”, care ar fi făcut minuţioase observaţii pe marginea dosarului cauzei aflată pe rol la Cluj. Întregul articol constă în prezentarea acestui citat consistent ce abundă de critici, analize şi termeni juridici. Reamintim că este vorba despre un dosar în care toţi practicanţii yoga au fost achitaţi de toate acuzaţiile aduse, iar în prezent se judecă apelul solicitat de către Parchet.

Chiar dacă nu am intra în argumentarea chestiunilor juridice, tot am putea observa câteva elemente de bun-simţ care demască automat intenţia redacţiei Gazeta de Cluj de a îşi minţi cititorii.
Constatăm în primul rând că multe dintre datele prezentate nu au un caracter public, ci fac parte din dosarul de anchetă, ce are un caracter secret. Este vorba, de exemplu, despre conţinutul (detaliat pe pagini) al solicitării de apel formulată de procurori sau despre informaţia că unul dintre martorii acuzării ar fi depus 82 de probe ce nu ar fi fost deloc luate în seamă de instanţa de fond.
Se poate observa în al doilea rând vocabularul specializat pe domeniul juridic ce este folosit în respectivul „citat din Tiz Cecilia”, precum şi poziţia autoritară de pe care sunt date chiar şi recomandări cu privire la aplicarea a diferite proceduri judiciare din România.

Cum ar putea fi oare toate acestea posibile din partea Ceciliei Tiz, care este o aşa-zisă „casnică”, emigrată în Germania încă din vremea comunismului, deci de aproape 30 de ani?! Este absurdă presupunerea că ar cunoaşte ea, din Germania, tot felul de detalii secrete din dosarele yoghinilor. Cu toate acestea, ea apare sistematic, de ani de zile, la toate televiziunile, site-urile şi forumurile din România cu acest gen de informații cu caracter secret, asezonate teatral cu o ură greu explicabilă. Ar fi naiv să credem că nu este şi remunerată pentru „prestaţia” sa.

Biroul de presă MISA precizează că în realitate a fost deja deconspirat faptul că această persoană este o portavoce a SRI, plătită (cu 7000-7500 euro pe lună) pentru a se afişa ca „insider” MISA ce face acum „dezvăluiri”. Este de remarcat că Cecilia Tiz nu este nicidecum o „fostă membră MISA”, pentru că ea nu a avut niciodată această calitate, ceea ce se poate verifica extrem de uşor în actele Asociaţiei. În plus, este semnificativ că Tiz a fost chiar condamnată definitiv şi irevocabil în data de 15 august 2012 de către Tribunalul Landului Koln pentru calomnierea repetată şi îndârjită a unor practicanţi yoga din Germania.

Având în vedere toate acestea putem deduce cu uşurinţă că articolul din Gazeta de Cluj este exact o asemenea nouă intervenţie venită din partea „serviciilor”, cu rolul de a manipula opinia publică prin intermediul agenţilor din presă. De data aceasta însă, tehnica de spălare a creierelor a fost redusă la schema de bază şi s-a indicat într-un mod simplist doar „sursa” de faţadă şi „citatul” cu minciunile care… trebuiesc servite.
Pe ansamblu, putem sesiza strategia vicleană conform căreia mass-media repetă obsesiv şi hiperbolizant tot felul de acuzaţii aberante aduse yoghinilor. Dacă însă o instanţă stabileşte o hotărâre ce contrazice flagrant această imagine abjectă propagată insidios prin mass-media, atunci sunt lansate neapărat (în mod evident la comandă) articole în care respectiva decizie este făcută în ochii opiniei publice să pară „suspectă”! Aşa este şi cazul articolului din Gazeta de Cluj, unde se clamează „conivenţa procurorului, judecatorilor si avocatilor in vederea favorizarii ilegale” a practicanţilor yoga, deși este de notorietate intoleranța cu care se confruntă simpatizanții acestui curent spiritual.

Intrând acum şi în fondul acuzaţiilor formulate de „Cecilia Tiz”, putem sesiza cu uşurinţă tentativa de a fi înşelaţi cititorii prin argumente false, mincinoase sau chiar hilare, ce sunt considerate a demonstra un fel de… conspiraţie colectivă a magistraţilor de a îi favoriza pe yoghinii MISA.

Se menţionează astfel că „procesul a trenat ani de zile” pentru că, de exemplu, a existat o situaţie când la proces nu s-a prezentat procurorul de şedinţă, adică unul dintre acuzatorii principali ai yoghinilor! Această explicaţie a amânării nu poate fi decât tragi-comică având în vedere că nu se poate în niciun caz spune că procurorii au avut interesul să îi favorizeze pe yoghini. Dimpotrivă, ei şi-au dovedit din plin excesul de zel prin instrumentarea unui rechizitoriu de-a dreptul monumental, ce cuprinde peste 100 de volume, dar ale cărui acuzaţii au fost catalogate de judecătoare ca fiind „absurde”. Mai mult, acele acuzaţii fantasmagorice au fost timp de aproape 10 ani oferite ilegal presei chiar de către procurorii care aveau pe mână dosarul, ceea ce a făcut ca jurnaliştii să inducă la nivelul opiniei publice o veritabilă isterie cu privire la aşa-zisul „trafic de persoane” înfăptuit de yoghini. Biroul de presă MISA subliniază că hotărârea de ACHITARE stabilită de Tribunalul Cluj a demolat însă usturător eşafodajul gigantic de acuzaţii mincinoase al procurorilor şi al presei, ceea ce, iată, pentru unii este extrem de greu de acceptat.

De asemenea, articolul susţine în mod stupid că dacă martorii acuzării nu s-au prezentat la proces, atunci aceasta este tot o dovadă a „conivenţei” colective de a îi favoriza pe yoghini! Redacţia Gazeta de Cluj nu ia deloc în considerare ipoteza inexistenței vreunei fapte penale și a vreunei victime reale, de unde ar rezulta că procesul a fost și este pe rol doar din interese oculte. Această concluzie apare însă ca evidentă fie şi dacă ne gândim doar că aşa-zisele „victime” au fost de fapt inventate de către Parchet, „părţile vătămate” fiind determinate de procurori să depună plângeri abia după mai mulţi ani de la presupusele fapte „reclamate”, iar pentru aceasta li s-a promis că vor primi în schimb milioane de euro ca „despăgubiri”.

Biroul de presă MISA mai constată că în aşa-zisul „citat din Cecilia Tiz” este ridicol criticată o somitate în materie de științe juridice și militare, fiind formulat un „mini-rechizitoriu”, deosebit de virulent, asupra întregii activităţi profesionale a noului avocat al lui Gregorian Bivolaru, domnul Dan Voinea. Este relevant să sesizăm ura pe care securiştii o transmit (în cazul de faţă prin interfaţa Cecilia Tiz) faţă de generalul Dan Voinea, fost şef al Parchetelor militare, reputat magistrat, cadru universitar și unul dintre foarte puținii experți în victimologie din țara noastră. Această ură se explică prin aceea că Dan Voinea susţine de mai mulţi ani cu mult curaj, în calitate de profesionist, că ilegalităţile şi abuzurile din dosarul MISA, ca şi cele din dosarul Revoluţiei sau din cel al Mineriadei, reprezintă o dovadă foarte concludentă că în România statul de drept nu funcţionează.

Este important să precizăm că minciunile şi acuzaţiile meschine postate de Gazeta de Cluj nu pot fi disculpate de motivaţia că ar reprezenta doar poziţia unei „foste membre MISA”. Orice ziarist ştie că, în conformitate cu codul deontologic jurnalistic, are datoria să verifice din mai multe surse credibilitatea informaţiilor pe care le primeşte şi că nu îi este permis să publice orice, fără discernământ. Faptul că respectivul „citat” a fost totuşi publicat în pofida informaţiilor eronate pe care le conţine, indică din plin adeziunea pe care redacţia ziarului clujean o manifestă faţă de ceea ce se susţine în articol.

Eventuala nepublicare a prezentei replici în Gazeta de Cluj va arăta nu doar falsitatea afirmaţiei că „yoghinii MISA au fost favorizaţi ilegal”, ci şi că aceştia sunt în realitate continuu defavorizaţi, inclusiv de această redacţie clujeană care difuzează discriminativ o serie de acuzaţii mincinoase îndreptate împotriva Asociaţiei noastre.

Biroul de presă MISA
9 septembrie 2016


e-mail: biroudepresa_misa@yahoo.com 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More