O societate fără cash. Experimentul Norvegiei

O societate fără numerar poate să nu pară atât de îndepărtată în viitor. Dar alternativele digitale actuale, cum ar fi criptomonede, s-au dovedit volatile, în timp ce celelalte active blockchain, jetoanele nefungibile (NFT), au căzut în dizgrație de la hype-ul lor.

O abordare diferită a plăților blockchain câștigă teren în întreaga lume. Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) sunt mai stabile, dar, spre deosebire de criptomonede, sunt controlate la nivel central de către guverne.

În Europa, euro digital se află în faza de dezvoltare, iar banca centrală a Norvegiei testează propria CBDC.

În acest context, scăderea utilizării numerarului și alte schimbări structurale în sistemul de plăți sunt factori cheie pentru proiect. Urmărim accesul publicului la active fără risc de credit sau la un mijloc de plată”, a declarat pentru Euronews șeful diviziei de stabilitate financiară a Norges Bank, Torbjon Haegeland.

Perioada experimentală de testare a monedei va dura până în iunie 2023. Dar Norvegia explorează și CBDC-uri transfrontaliere.

Pe 28 septembrie, băncile centrale din Norvegia, Suedia și Israel au anunțat că își unesc forțele cu Banca Reglementărilor Internaționale (BRI) pentru a explora CBDC.

Proiectul va aborda tehnologia necesară și întrebările legate de politică și își propune să îmbunătățească plățile transfrontaliere prin reducerea costurilor și îmbunătățirea vitezei.

Întrucât Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană, ci din Spațiul Economic European (SEE), există o întrebare nerezolvată dacă ar urma reglementările și normele UE privind CBDC.

Emiterea banilor băncii centrale, fie că este vorba de numerar, de CBDC sau de rezervele deținute, este guvernată de Norges Bank”, a precizat Haegeland.

În timp ce banca centrală ar fi responsabilă pentru asigurarea CBDC-urilor, este posibil ca terți să fie utilizați pentru a realiza interfața cu utilizatorul, care ar fi acoperită de Directiva privind serviciile de plată a UE și de alte tipuri de reglementări.

Citiți și:
Brookings Institution: „Era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”
Cum CBDC va institui tehnocomunismul: Planul de joc al băncii centrale în mai puțin de 3 minute
Digitalizarea este sfârșitul umanității. „Smartfonizarea” umanității. Codul QR este pretutindeni

 

yogaesoteric
4 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More