O surpriză a deșertului – Planta care trăieşte 50 de ani fără apă
Peste 95% din suprafaţa Egiptului este ocupată de deşerturi şi doar 4% sunt pământuri arabile. Imensele întinderi pustii au farmecul lor și ascund uimitoare surprize ale naturii, cum este și trandafirul deşertului, o plantă pe care am putea-o numi nemuritoare.
222.000 km2 este suprafaţa Deșertului Libian din Egipt, ceea ce constituie 22% din suprafaţa ţării. Restul teritoriului pustiu aparține giganticului deșert Sahara, de la vestul Egiptului. Suprafaţa pustiului libian poate fi comparată cu suprafaţa Regatului Unit al Marii Britanii.
1000 – numărul triburilor beduine, care călătoresc prin pustiuri.
20° – temperatura aerului poate creşte cu 20° în două ore, dacă apare vântul hamsin. De obicei el este întâlnit primăvara – din martie până în mai.
4000 de ani în urmă – spaţiul dintre Nil şi Marea Roşie a fost mult mai viu, aici locuiau oameni şi animale şi era mult mai multă apă.
60 – numărul minelor străvechi şi părăsite, descoperite în Deşertul Libian. Cândva aici se căuta aur.
3mm3 – nivelul anual al precipitaţiilor din cele mai aride regiuni ale pustiului. În unele locuri plouă doar o dată la mai mulţi ani.
77 de tipuri de plante au fost descoperite în Deşertul Libian, printre ele şi trandafirul de Jericho – planta care trăieşte 50 de ani fără apă! Atunci când nu are suficientă apă, planta are aspectul unui ghem maroniu care pare mort. În momentul în care primeşte apă, trandafirul de Jericho începe să se desfacă şi să înverzească, procesul durând în jur de 1-5 zile, în funcţie de specie.
Planta pare că renaşte, treptat îşi recuperează culoarea verde şi se comportă ca un organism viu. În momentul când nu mai primeşte apă, trandafirul de Jericho se strânge la loc, după care poate reînvia de nenumărate ori.
Ce este spectaculos legat de această plantă este faptul că, atunci când solul nu mai este îndeajuns de umed, trandafirul de Jericho se strânge sub forma unui ghem şi se lasă purtat de vânt până când simte că a ajuns pe sol prielnic. Dacă găseşte condiţii bune, se stabileşte acolo definitiv, dacă nu, se strânge din nou şi mai caută.
Citiţi şi:
«Floarea de Nisip», una dintre cele mai bizare plante sălbatice din America de Nord
Copacul din care izvorăște apă – Fenomen inedit în Muntenegru
yogaesoteric
7 septembrie 2018
Also available in: Français