O teorie senzațională și «iconoclastă»: De ce au prăbușit Statele Unite în mod deliberat prețul petrolului

 

Miza gazelor din resurse neconvenționale, fiecare Eldorado al șisturilor descoperit de agențiile americane prin Europa și aiurea, poate fi doar o iluzie în spatele căreia SUA lucrează cu asiduitate la dominanța globală în domeniul energiei viitorului. Scăderea abruptă a prețului petrolului în ultimele luni i-a prins pe picior greșit pe mai toţi analiștii economici și politici.

Prețul a scăzut într-un mod aproape de neconceput cu câțiva ani sau chiar câteva trimestre înainte, fără să se producă o schimbare în structura cererii (lumea nu a fost lovită de o criză economică de proporţii în ultimul an) și fără să se producă o revoluție notabilă în domeniul energiei regenerabile, care să concureze energia fosilă.

Pentru că scenariile economice nu pot susține această scădere spectaculoasă a prețului petrolului, au apărut scenarii strategice – Statele Unite ar dori să fragilizeze economia principalilor concurenți, adică Rusia, Venezuela, Arabia Saudită și Iranul.

O asemenea teorie poate fi susținută și de zelul cu care Statele Unite au decis să asfixieze în ultimele luni oferta pe piața petrolului: Washingtonul a autorizat exportul de petrol (interzis încă din perioada crizelor petroliere din secolul trecut), a decis să scoată la vânzare o parte din rezervele strategice (până la 10 milioane de barili pe an) și a mai decis să prelungească și durata de viață a unor centrale nucleare. Se adaugă așa-zisa revoluţie a gazelor și petrolului de șist. Toate acestea ar face din Statele Unite un lider în domeniul energiilor fosile.

Este o poziție care nu poate aduce avantaje pe termen lung, căci resursele de hidrocarburi sunt limitate. Aceasta însă dacă statele dezvoltate se lasă îmbătate de prețul mic al petrolului și nu sunt atente la strategia pe care o aplică statele care au provocat această scădere, scrie La Tribune, care propune o ipoteză inedită privind evoluția curioasă a prețului petrolului. Iar strategia americană este de a investi masiv în cercetare și inovare în domeniul energiei regenerabile.

În timp ce prețul redus al petrolului poate face ca mari puteri precum China (adevărata mare concurentă a SUA) să continue dezvoltarea în această paradigmă, Statele Unite, fidele obsesiei lor a de a fi lidere în domeniile de viitor, își dezvoltă industria de mâine. Pe logica „first mover takes all” („cel care acţionează primul ia tot”), bine înțeleasă și aplicată de industria americană, Statele Unite pregătesc, în spatele iluziei unui petrol ieftin, dominația pe piața regenerabilelor.


Citiţi şi:

Cartelul petrolului şi al medicamentelor controlează şi dictează politica economică a UE

SUA – țara unui singur partid, al afacerilor de tot felul și al marilor corporații

 

yogaesoteric
31 martie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More