Oamenii de știință ne sfătuiesc: fără «burtă»!


Grăsimea de pe abdomen ne poate afecta memoria și cogniția

Cercetări recente au ajuns la concluzia că persoanele care au grăsime în exces pe abdomen sunt de trei ori mai expuse la pierderea memoriei și instalarea demenței spre bătrânețe, comparativ cu persoanele mai suple. Cheia este o proteină intitulată PPARalpha. Ea este folosită atât de hipocamp pentru a procesa memoria, dar este „dorită” și de ficat pentru a arde grăsimea de pe abdomen.

Cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago, autorii studiului publicat în jurnalul științific Cell Reports, au concluzionat că ficatul persoanelor cu grăsime abdominală excesivă lucrează „în regim suplimentar”, consumând toată PPARalpha (reglator maestru al metabolismului lipidic, cum este ea considerată) din resursele locale, trecând apoi la cele din ale zone ale trupului, inclusiv din creier, pentru a putea metaboliza grăsimea. Acest proces face ca hipocampul să nu mai poată beneficia de prețioasa proteină, astfel că memoria și învățarea sunt mult afectate.

De fapt, încă din anii 2008-2010 s-a descoperit că persoanele obeze erau de 3,6 ori mai predispuse la demență comparativ cu cele care prezentau o greutate normală, și pe măsură ce nivelul țesutului adipos abdominal se mărește, aceasta se produce în detrimentul creierului, care scade spre bătrânețe.

Elementul de noutate adus de specialiștii de la Rush University este faptul că hipocampul folosește PPARalpha pentru a procesa activitatea de învățare și memorare, acesta fiind un posibil motiv care să explice legătura dintre excesul adipos de pe abdomen și afectarea funcționării creierului. Descoperirile cercetătorilor americani oferă noi speranțe în descoperirea unui leac pentru boli degenerative (cum este, de exemplu, maladia Alzheimer), sau alte tipuri de demență care reduc considerabil memoria și funcțiile cognitive.

Un motiv în plus să avem un abdomen suplu, care ne va conferi mai multă tinerețe, o ținută mai elegantă și mai multă inteligență până la o vârstă înaintată!


Citiți și:

O nouă modalitate de investigare ştiinţifică a memoriei explică modul concret în care se formează amintirile

Acad. prof. dr. LEON DĂNĂILĂ – «În creier se intră de mână cu Dumnezeu»

 

yogaesoteric
13 octombrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More