Oamenii de ştiinţă se roagă? Ce i-a răspuns Einstein unei eleve de clasa a şasea

Oamenii de ştiinţă se roagă? Aceasta este întrebarea care a frământat gândurile unei fetiţe din clasa a şasea a unei şcoli aparţinând de Biserica Riverside şi pe care a adresat-o uneia dintre cele mai strălucite inteligenţe a timpului nostru: Albert Einstein.

Tânăra, pe nume Phyllis, i-a trimis un mesaj marelui fizician, legat de marea ei frământare şi a fost probabil extrem de surprinsă atunci când a primit un răspuns de la marele om de ştiinţă.

Această corespondentă a fost publicată în cartea Dragă profesore Einstein: Scrisorile lui Albert Einstein către şi de la copii, editată de Alice Calaprice.

După cum relatează Huffington Post, scrisoarea, datată 19 ianuarie 1936, conţinea următorul text:

„Dragă Dr. Einstein, 

În clasă, la orele de duminică, am adus în discuţie întrebarea: Oamenii de ştiinţă se roagă? Am fost întrebaţi dacă am putea crede în ştiinţă şi în religie în acelaşi timp. Acum trimitem scrisori oamenilor de ştiinţă şi altor persoane importante, pentru a afla răspunsul la întrebarea noastră. 

Ne vom simţi foarte onoraţi dacă ne veţi răspunde la întrebarea: Oamenii de ştiinţă se roagă? Şi dacă da, pentru ce se roagă? 

Noi suntem în clasa a şasea, clasa doamnei Ellis. 

Cu respect, Phillys”.

Einstein răspunde cinci zile mai târziu, pe 24 ianuarie 1936.

„Dragă Phyllis, 

Voi urmări să răspund la întrebarea ta cât de simplu pot. Iată răspunsul meu: Oamenii de ştiinţă cred că orice fenomen, chiar şi cele care ţin de oameni, se petrec datorită legilor naturii. Aşadar, un om de ştiinţă nu poate fi înclinat să creadă că acest curs al evenimentelor poate fi influenţat de rugăciuni, adică de o dorinţă manifestată la un nivel supranatural.

Cu toate acestea, este necesar să recunoaştem cunoştinţele noastre despre aceste forţe ca fiind limitate, astfel încât convingerea în existenţa unui spirit atotputernic şi etern rezidă într-un fel de credinţă. De asemenea, credinţa rămâne foarte populară şi extinsă, chiar şi cu toate realizările în ştiinţă de până acum.

Dar, de asemenea, oricine este serios implicat în demersurile ştiinţei devine convins că un fel de spirit se manifestă în legile universului, unul care este vast superior faţă de spiritul omului. În acest fel, urmarea căilor ştiinţifice duce spre un sentiment religios special, care este cu siguranţă foarte diferit de religiozitatea cuiva mai naiv. 

Cu salutări cordiale, 

A. Einstein”

Citiţi şi:

Albert Einstein: Dumnezeu a creat lumea cu cea mai mare eleganță și inteligență

Profesorul cel ateu care a fost până la urmă pus la punct de elev. Demonstrația genială a acestuia a rămas apoi în istorie



yogaesoteric

21 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More