Oamenii de știință vor acum să creeze o inteligență artificială folosind celule cerebrale umane reale

Potrivit cercetătorilor americani, un „biocalculator” alimentat de celulele creierului uman ar putea deveni realitate în următorul deceniu.

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins a descris tehnologia drept „inteligență organoidă”, menționând că aceasta va extinde exponențial capacitățile de calcul moderne și va deschide noi domenii de studiu.

Calculatoarele și inteligența artificială, care au condus revoluția tehnologică, au atins o limită, potrivit lui Thomas, profesor de științele sănătății mediului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. În plus, bioinformatica poate contribui la „depășirea limitelor noastre tehnologice actuale”, spune el.

Timp de aproape două decenii, oamenii de știință au experimentat pe rinichi, plămâni și alte organe folosind organoizi minusculi, țesuturi cultivate în laborator care seamănă cu organele complet dezvoltate.

Hartung și colegii săi au lucrat recent cu organoizi cerebrali, sfere de mărimea unui vârf de pix care conțin neuroni și alte caracteristici care promit să susțină funcții de bază, cum ar fi învățarea și memoria.

Acest demers deschide calea cercetării asupra modului în care funcționează creierul uman”, a spus Hartung. „Pentru că poți începe să manipulezi sistemul, făcând acțiuni pe care nu le poți face din punct de vedere etic cu creierul uman”.

Hartung a început să crească și să asambleze celule cerebrale în organoizi funcționali în 2012, folosind celule reprogramate într-o stare asemănătoare celulelor stem embrionare din mostre de piele umană. Fiecare organoid conține aproximativ 50.000 de celule, care sunt aproximativ de mărimea sistemului nervos al unei muște de fructe. El intenționează acum să utilizeze astfel de organoizi cerebrali pentru a construi un computer futurist.

Calculatoarele care funcționează pe baza acestui „hardware biologic” ar putea începe să atenueze cerințele de consum de energie ale supercalculatoarelor, care vor deveni din ce în ce mai nesustenabile în următorul deceniu, potrivit articolului lui Hartung publicat în revista Frontiers in Science.

În timp ce „creierul este încă neegalat de computerele moderne”, Hartung preconizează un viitor în care biocomputerele vor avea o viteză de calcul superioară, putere de procesare, eficiență a datelor și capacități de stocare superioare, prin creșterea producției de organoizi cerebrali și antrenarea acestora cu inteligență artificială.

Potrivit cercetătorilor, inteligența organoidă ar putea, de asemenea, revoluționa cercetarea privind testarea medicamentelor pentru tulburările de neurodezvoltare și neurodegenerare.

Citiți și:
Tot teorie a conspirației? Convergența biodigitală
Religia demonică a Noii Ordini Mondiale: NeuroNET
Legătura dintre 5G, cip-uri, nanoparticule și actele biometrice (I)

 

yogaesoteric
2 aprilie 2023

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More