„Ochiul și Timpanul” NATO în spațiu pentru detectarea amenințărilor extraterestre

Miniștrii Apărării din NATO au aprobat un plan pentru crearea unui centru spațial la Comandamentul Aerian al Alianței de la baza Ramstein, din Germania. Decizia NATO a venit pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de posibilitatea interferențelor inamice care ar putea periclita securitatea sateliților și a mijloacelor de navigație.

Obiectivul noului centru este de a servi în principal ca centru de coordonare pentru observarea spațială, scrie Süddeutsche Zeitung. El urmează să strângă informații privind amenințările potențiale la adresa sateliților Alianței și va fi probabil dezvoltat ca un centru de comandament pentru măsuri defensive.

Mulți oameni nu înțeleg pe de-a-ntregul în ce măsură sistemele de sateliți sunt vitale pentru funcționarea lumii noastre”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Deutsche Welle. „Comerțul, prognozele meteorologice, telefonia mobilă și serviciile bancare depind toate de sateliți.

Potrivit DPA, NATO intenționează de asemenea să dezvolte un centru de excelență dedicat spațiului militar, pentru care Franța și Germania și-au exprimat deja dorința de a-l găzdui.

Vigilența spațială

Stoltenberg le-a declarat ziariștilor că noul centru va constitui „un element nodal în susținerea misiunilor NATO cu comunicații și imagini din satelit; împărtășirea informațiilor legate de amenințările potențiale la adresa sateliților; și coordonarea activităților noastre în acest domeniu crucial”.

Obiectivul nostru nu este militarizarea spațiului”, a mai spus Stoltenberg, „ci de a spori vigilența NATO față de provocările venite din spațiu și capacitatea noastră de a le face față”.

Noua măsură a survenit după ce liderii NATO au declarat spațiul ca fiind „al cincilea teatru de operațiuni” pentru Alianță, după uscat, mare, aer și spațiul cibernetic.

NATO nu are mijloace, doar bunăvoință

Aproximativ 80 de state dețin sateliți, iar companiile private urmează și ele acest model, însă alianța militară nu deține propriile tehnologii spațiale și se bazează pe capacitățile tehnice ale membrilor săi.

Cum doar nouă din cele 29 de state membre NATO fac parte dintr-un program spațial independent, experții au subliniat că anunțul are un caracter mai mult politic decât practic, ținând cont de faptul că Statele Unite, Rusia, China și India au înființat de multă vreme structuri militare solide pentru a se proteja de eventuale atacuri din spațiu.

Dintre membrii europeni ai NATO, doar Franța a adoptat propriul program și a prezentat o strategie spațială națională.

Sistemele de sateliți europene Galileo, EGNOS și Copernicus sunt vulnerabile și este nevoie să fie protejate – cu atât mai mult cu cât sunt utilizate atât de civili cât și de militari, a declarat generalul Michel Friedling, șeful noului comandament spațial francez, la începutul anului trecut.

El a avertizat, de asemenea, și asupra „acțiunilor gri” în spațiu, care până acum nu s-au dovedit ostile, însă laxitatea regulilor privind spațiul cosmic ar putea încuraja astfel de acțiuni.

În prezent, există doar un obstacol fragil reprezentat de legea spațială internațională, care interzice militarizarea spațiului.

Unele state – inclusiv Rusia și China – dezvoltă sisteme anti-satelit care ar putea orbi, scoate din funcțiune sau doborî sateliți și crea resturi periculoase în spațiu. Trebuie să ne mărim înțelegerea provocărilor venite din spațiu și capacitatea noastră de a le răspunde”, a spus Stoltenberg.

Pentru moment, alianța militară insistă că „abordarea sa va rămâne defensivă și în acord total cu legea internațională”. Totuși, în ciuda progreselor legate de „al cincilea teatru de operațiuni”, Stoltenberg a repetat în mai multe rânduri în cursul anului trecut că „NATO nu are intenția de a plasa arme în spațiu”.

O lege veche și moale

Tratatul privind spațiul extra-atmosferic din 1967 a fost încheiat inițial între Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, și numără astăzi 109 țări participante, alte 23 semnând acordul dar nu l-au ratificat încă.

Acordul interzice amplasarea de arme nucleare în spațiu, limitează utilizarea Lunii și a tuturor corpurilor cerești doar la scopuri pașnice și stabilește că spațiul va rămâne liber pentru explorare și utilizare pentru toate țările, însă nicio țară nu poate revendica suveranitatea spațiului extra-atmosferic sau a oricărui alt corp ceresc.

Citiţi şi:
Simboluri şi mesaje sinistre pe emblemele de misiune ale sateliților care ne spionează
Într-o liniște suspectă, pe 20 decembrie 2019, omenirea a pășit în era războiului spațial!

 

yogaesoteric
13 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More