Odoleanul, un calmant fără egal

 

Odoleanul este o plantă medicinală de la care folosim în special rădăcinile. Acestea au culoare galben-brună la exterior şi albă în interior. Când sunt proaspete, nu au miros, dar după uscare capătă un miros puternic şi foarte neplăcut.

Denumirea populară a odoleanului este iarba-pisicilor sau guşa-porumbelului.

Rădăcinile se adună primăvara, în martie-aprilie, sau toamna, în septembrie-octombrie. Se taie în bucăţi scurte, se curăţă bine de pământ, apoi se spală şi se usucă. Rădăcinile adunate din locuri uscate au o valoare terapeutică mai mare decât cele din locuri umede. Acestea conţin ulei volatil, valeriant de bornil, alcaloizi, valeriană, rezine, acid formic, acid acetic, tanin, glucozide, acizi izovalerianici. Acţiunea farmaceutică a preparatelor din odolean este una antispastică, sedativă, antialgică, neurotonică, antidiabetică.

Tratamentul pe bază de odolean este indicat în afecţiuni ca anxietate, palpitaţii, aritmie extrasistolică, tahicardie, convulsii la copii, isterie, epilepsie, astm, diabet, plăgi, contuzii.

Planta este cunoscută ca unul dintre cele mai bune medicamente cu acţiune calmantă asupra întregului sistem nervos. Micşorează stările de excitaţie, reglează palpitaţiile inimii şi aduce un somn liniştitor. Calmează spasmele muşchilor, recomandându-se în colicile stomacale de natură nervoasă, în astm, combate greţurile.

Pentru a-i mări acţiunea sedativă şi calmantă, odoleanul se asociază cu muşeţel, mentă, levănţică.

Rădăcina se foloseşte sub formă de pulbere (de 3 ori pe zi câte un vârf de cuţit), macerat la rece, extract şi tinctură. Maceratul se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită fin la un sfert de litru de apă pură de izvor sau apă plată, lăsată la macerat timp de 6-8 ore. Se bea treptat, în cursul unei zile, sau seara, la culcare, întreaga cantitate.

Rădăcinile de odolean intră în compoziţia ceaiurilor calmante, gastrice, sedative şi a celui împotriva tulburărilor cardiace.


Citiți și:

Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (1)

Top 3 ceaiuri care combat insomnia

 

yogaesoteric
28 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More