Olanda legalizează eutanasia pentru copiii cu vârste între 1 și 12 ani aflați în stadiu terminal

Coaliția de guvernământ din Olanda este pe cale să autorizeze posibilitatea copiilor, cu vârste de 12 ani sau mai mici, de a se sinucide „beneficiind” de asistență medicală.

Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a declarat că va depune un proiect de lege pentru a permite copiilor să „beneficieze” de procedurile de sinucidere asistată, cu consimțământul părinților. Într-o scrisoare din 13 octombrie, adresată parlamentului olandez, de Jonge citează un studiu care „arată că doctorii și părinții copiilor bolnavi incurabil susțin că este necesar să se pună capăt activ vieții acelora care suferă fără speranță și insuportabil și vor muri în viitorul previzibil”. De Jonge susține că noile reguli sunt concepute pentru a ajuta un „grup de copii bolnavi în faza terminală care agonizează fără speranță și suferind insuportabil”.

Asociația Pediatrilor Olandezi a fost unul dintre grupurile care au făcut presiuni pentru adoptarea acestei legi, de Jonge afirmând că, în urma sprijinului Asociației, „doresc să asigur mai multe garanții juridice pentru medicii care, pe baza normelor lor profesionale, procedează la acte care pun capăt vieții copiilor cu vârste de la un an la 12 ani”.

Sinuciderea asistată este legală în Olanda din 2002, fiind permisă în anumite condiții, cum ar fi o suferință declarată insuportabilă a pacientului sau inexistența unei perspective de ameliorare a stării, precum și ca pacientul să-și dea consimțământul să moară.

Copiii cu vârste mai mici de un an sau cuprinse între 12 și 15 ani pot de asemenea fi supuși sinuciderii asistate de stat, cu condiția ca pacientul să fie în faza terminală și să aibă consimțământul părinților. Adolescenții de 16-17 ani pot „beneficia” de sinucidere asistată fără a cere consimțământul părinților, putând apela direct la medic. În prezent, părinții copiilor mai mici de 12 ani nu pot solicita o eutanasie voluntară asistată de un medic. Din punct de vedere tehnic, un doctor poate pune capăt vieții unui copil de 1-12 ani dacă acesta este diagnosticat cu o suferință incontrolabilă și insuportabilă, și cu consimțământul părinților, însă numai refuzându-i-se hrana pentru a grăbi moartea.

În 2014, Belgia a devenit prima țară care a legalizat sinuciderea asistată pentru copii.

În septembrie, cardinalul olandez Willem Eijk afirma că odată ce o țară permite sinuciderea asistată, orice măsuri de siguranță pentru aplicarea unei asemenea reglementări pot fi eronate. „Odată acceptând încetarea vieții pentru o anumită măsură a suferinței, ne vom confrunta mereu cu întrebarea dacă nu ar fi oportun să fie aplicată și în cazul unei suferințe mai mici”, a declarat Eijk. 

Jack Fonseca, director de operațiuni politice al Campaign Life Coallition din Canada, a declarat că informația potrivit căreia Olanda va permite uciderea de către stat a copiilor arată că această țară și-a pierdut „busola morală”. „Ce indicator mai bun pentru o societate perversă și coruptă moral poate exista decât ca parlamentarii aleși să decidă uciderea copiilor mai mici de 12 ani?”, s-a întrebat Fonseca.

„Cei aflați la putere în Olanda au înnebunit, la fel ca și populația, care tolerează acest rău fără nici cel mai mic gest de rezistență. Și-au pierdut într-o asemenea măsură busola morală încât nici măcar nu mai pot sesiza răul.”

Fonseca a explicat că, deși suferința este o realitate grea a vieții, „ființele umane se cuvine să persevereze și să respecte întotdeauna scânteia dumnezeiască a Creatorului nostru, pe care o vedem în fiecare dintre noi”. Tot el a adăugat că este necesar „să rezistăm ispitei” de a „nimici” suferința, „mai ales” atunci când „este vorba despre copii” care sunt bolnavi.

Citiţi şi:

Belgia: anual acolo se fac peste 1.000 de eutanasieri FĂRĂ consimțământul pacientului

Eutanasia a devenit un program oficial în sistemul medical canadian, denumit asistență medicală la moarte (MAID)

yogaesoteric

15 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More