Olanda: Prețurile alimentelor de bază au crescut cu 11,3% în ultimele șase luni

Prețurile alimentelor de bază din supermarket au crescut cu 11,3% în ultimele șase luni, potrivit institutului de cercetare de piață GfK. Pentru o familie medie cu doi copii, creșterea este de aproximativ 15 euro pe săptămână.

Cercetătorii GfK merg la cumpărături în fiecare lună pentru a compara prețurile. La sfârșitul lunii august 2021 au plătit exact 100 de euro pentru un cărucior de cumpărături cu 55 de produse alimentare de bază – de la pâine și lapte până la pastă de dinți. În luna februarie au plătit 111,30 euro pentru aceleași produse.

Pentru consumatori, a devenit cu 11,3% mai scump după șase luni”, a declarat Norman Buysse, director de retail la GfK. „O familie cu doi copii cheltuiește în medie între 7.000 și 8.000 de euro pe an pe produse alimentare. Asta înseamnă că gospodăriile plătesc cu circa 800 de euro mai mult, aproximativ 15 euro pe săptămână”.

Inflația, accentuată de invazia în Ucraina

Inflația deja ridicată a fost accentuată de invazia Rusiei în Ucraina. Pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc din ce în ce mai mult, locuitorii din Olanda își ajustează comportamentul în privința cumpărăturilor. Mărcile proprii au câștigat teren, cota lor de piață crescând cu 6% de la începutul anului, a constatat GfK într-un studiu în care au fost incluse 10.000 de gospodării.

O altă tendință este aceea de a face cumpărături de la magazine „mai ieftine” precum Aldi, Boni, Lidl, Dirk și Nettorama. Aceste supermarketuri cu discount au înregistrat o creștere a cotei de piață cu 3%. În mod remarcabil, acest aspect nu este în detrimentul altor supermarketuri precum Albert Heijn sau Jumbo. „Olandezii vizitează acum mai des diferite supermarketuri, căutând oferte”, a spus Buysse.

Magazinele specializate, cum ar fi aprozarele sau magazinele cu produse tradiționale, au dificultăți. În comparație cu pandemia de coronavirus, când au prosperat în timpul blocajelor care au închis sectorul de catering, scăderea cifrei de afaceri este acum masivă. În martie anul trecut, magazinele alimentare specializate au înregistrat o cifră de afaceri în plus de 30 la sută. În luna martie a acestui an, pentru majoritatea acestora, vânzările au scăzut cu aproximativ 24 la sută.

Brutăriile și magazinele de brânzeturi rezistă surprinzător de bine, deocamdată, menținându-și cifra de afaceri de anul trecut, pe plus în ciuda pandemiei.

Citiți și:
Șeful ONU: Este necesar să îndurăm prețurile mari la combustibili pentru binele planetei
„Efectul Ucraina”. Prețurile mondiale la alimente bat record după record

 

yogaesoteric
9 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More