ONU transmite că Inteligenţa Artificială (AI) afectează drepturile omului. La ce este necesar să fie atentă toată lumea…
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat că Inteligenţa Artificială (AI) poate avea efecte funeste sau chiar fatale asupra omului. Organizația dorește să facă teste pe aceste mașinării și să le elimine pe cele care pot afecta drepturile omului.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat un apel cu privire la aplicarea unor garanţii pentru protejarea drepturilor omului, transmite AFP.
„Tehnologiile de inteligenţă artificială pot avea efecte nefaste şi chiar catastrofale dacă sunt utilizate fără a ţine cont suficient de modul în care acestea afectează drepturile omului”, a declarat Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Dar până când aceste evaluări pot fi realizate, „statele este necesar să impună moratorii asupra tehnologiei care prezintă un potenţial mare de risc”, a subliniat fostul preşedinte chilian, în cadrul prezentării unui nou raport dedicat acestui subiect. Responsabila ONU a invocat exemplul tehnologiilor care permit luarea deciziilor în mod automat sau stabilirea de profiluri. „Sisteme AI sunt utilizate pentru a determina cine poate beneficia de servicii publice, pentru a decide cine are şansa de a fi recrutat pentru un loc de muncă, şi, desigur, pot influenţa informaţiile pe care oamenii le pot vedea şi le pot împărtăşi online”, a subliniat responsabila ONU.
Inteligența Artificială necorespunzătoare poate aresta un om nevinovat
Aceste mașinării pot împiedica populația să aibă acces la ajutoare sociale, la un loc de muncă decent sau, mai mult decât atât, pot duce la arestarea unor persoane nevinovate din cauza unei tehnologii neantrenate corespunzător. Inteligența Artificială este antrenată prin mai multe baze de date care pot fi greșite și pot duce la diverse catastrofe.
„Riscul de discriminare legat de deciziile bazate pe inteligenţa artificială – decizii care pot schimba, stigmatiza sau distruge o viaţă de om – este foarte real”, a subliniat Michelle Bachelet.
„Nu ne putem permite să sărim în tren din mers în ceea ce priveşte sistemele AI şi să permitem ca acestea să fie utilizate fără control sau cu foarte puţin control şi să reparăm ulterior consecinţele pe care le au asupra drepturilor omului”, a insistat înaltul comisar, chiar dacă a recunoscut că „sistemele AI au o putere indiscutabilă de a ajuta oamenii”. „Este necesar să acţionăm pentru a impune sistemelor AI garanţii bazate pe drepturile omului pentru binele întregii omeniri”, a mai subliniat Bachelet.
Citiți și:
Spaima unui fost director Google: Dezvoltatorii de inteligență artificială creează un zeu
Inteligența artificială, monopolul care va stăpâni lumea
yogaesoteric
3 martie 2022