Operațiunile PSI nu sunt ceva nou, dar astăzi sunt mult mai periculoase: scurt istoric – de la tacticile lui Edward Bernays la Operațiunea Covid

Autorul Alan Lash de la Brownstone Institute prezintă, într-un eseu foarte interesant, un scurt istoric al operațiunilor psihologice (PSI) ce vizează controlul sau manipularea conștiinței maselor, de la tacticile lui Edward Bernays, părintele „relațiilor publice”, până la Operațiunea Covid. Îl oferim în continuare.

De când a început isteria internațională în urmă cu trei ani, în primăvara lui 2020, au apărut câteva teorii convingătoare cu privire la cei care au folosit tot acest timp pentru a suprima libertățile și a controla populația lumii.

De exemplu, Debbie Lerman a argumentatlockdown-urile în SUA nu au avut legătură cu sănătatea publică, ci cu controlul populației, fără vreo intenție a statului de a renunța la măsurile coercitive după ce au fost puse în aplicare.

Aaron Kheriaty a dezvăluit că am intrat într-o nouă epocă a statului polițienesc, în care toate acțiunile noastre sunt monitorizate, urmărite și controlate.

Cea mai cutremurătoare a fost afirmația lui Jeffrey Tucker, care a arătat că așa-zisul „consens științific” a înlocuit alegerea personală, impunându-ne un vaccin pe care ni s-a solicitat să-l facem cu toții și care duce la eugenie.

Citind astfel de articole bine argumentate și reacțiile la acestea pe rețelele de comunicare virtuală, avem impresia că am intrat într-o terifiantă „Minunată Lume Nouă”.

În realitate, aspectele prezentate de toți acești analiști nu sunt idei noi. Cei puțini și malefici vor să obțină cât mai multă putere asupra celor mulți și supuși. Dar chiar și elementele recente ale atacului asupra umanității, care pot părea noi, nu au apărut acum pentru prima dată. După cum se subliniază în articolele de mai sus, guvernele și marile companii farmaceutice au desfășurat operațiuni PSI împotriva noastră pe tot parcursul pandemiei, pentru a ne controla emoțiile și a ne dicta acțiunile.

Dar cum au reușit să convingă populația că acest nou mod de existență (acceptând și chiar supunându-se orbește măsurilor care s-au impus) este cel dezirabil? Au modificat modul în care majoritatea oamenilor gândesc, ceea ce așa-zisele elite realizează în mod malefic, de altfel, de multe decenii.

În documentarul său genial The Century of the Self („Secolul Sinelui”), Adam Curtis descrie modul în care, pe parcursul anilor 1920, companiile și guvernele au folosit ideile lui Sigmund Freud pentru a manipula emoțiile oamenilor astfel încât să-și atingă propriile lor scopuri mercantile, josnice, criminale. Edward Bernays, nepotul lui Freud, a făcut cunoscute marilor corporații și guvernului SUA tehnici pentru manipularea în masă a populației.

Iată unul dintre exemplele analizate în documentarul lui Curtis: tabuul cu privire la femeile care fumează a împiedicat marile companii din industria tutunului să facă vânzări către jumătate din piața lor potențială: doamnele și domnișoarele.

Bernays a angajat un grup de tinere care au apărut la parada organizată în Duminica Paștelui din 1929 la New York, sub pretextul că reprezintă mișcarea pentru votul femeilor. În timpul paradei, toate acestea au fumat țigări, făcând referire la gestul lor prin sintagma „au aprins făclii ale libertății”. Ceea ce este important de observat aici este că Bernays nu s-a rezumat doar la a aduce femeile la paradă, ci el a alertat și presa cu privire la ce se petrece. Jurnaliștii au făcut, entuziasmați, fotografii și au repetat cuvintele „făcliile libertății” în articole publicate în ziare din toată țara. Astfel că presa l-a ajutat (ca și complice) pe Bernays în campania sa pentru încurajarea femeilor să fumeze. Ulterior, vânzările de tutun către femei au început să crească vertiginos, tigara devenind un simbol al emancipării.

Chiar dacă medicii au devenit tot mai conștienți de faptul că țigările nu promovau în niciun fel libertatea femeilor, în schimb le puteau ucide, aceștia nu au avut vreo tentativă să oprească tăvălugul pornit de mass-media. Dimpotrivă, companiile producătoare de țigări au folosit chiar breasla medicilor, plătiți de acestea, pentru a crea consumatorilor ideea că țigările sunt sigure și chiar e indicat să fie fumate.

Colaborarea lui Bernays cu guvernul SUA a inclus și declanșarea a ceea ce astăzi s-ar numi o revoluție colorată în Guatemala. Țara fusese condusă de un dictator care a colaborat din plin cu United Fruit Company (acum Chiquita), care recolta banane din Guatemala pentru a fi vândute în SUA. Însă muncitorii, care erau în realitate sclavi, s-au revoltat, alegând un nou lider, pe Dr. Juan Jose Arévalo, care a adoptat o Constituție similară celei din America.

A fost urmat de Jacobo Arbenz, care a naționalizat plantațiile companiei de banane, spre a le folosi în beneficiul populației. Directorilor United Fruit Company nu le-a convenit această măsură și s-au dus să se plângă guvernanților americani. Administrația SUA a apelat la Bernays, care a organizat în Guatemala mitinguri pro-comuniste, incluzând, desigur, o doză serioasă de violență. Nu contează faptul că Arbenz nu s-a descris niciodată ca fiind comunist și nici nu a avut vreo legătură cu Moscova. Nu a durat mult până când poporul american a început să se sperie de o potențială amenințare comunistă la sud și să susțină ideea autorităților că acest nou lider din Guatemala este necesar să dispară. Ceea ce s-a și petrecut: Jacobo Arbenz a fost înlocuit cu un dictator agreat de SUA.

Bernays a inventat chiar o nouă expresie despre modul cum a manipulat conștiințele americanilor: a numit-o fabricarea consimțământului. Și aceasta nu a fost prima dată când Bernays a adăugat o nouă expresie în lexic. Atunci când a început colaborarea cu marile companii în anii 1920, el a considerat că termenul „propagandă” are conotații neplăcute, astfel încât a propus unul nou: „relații publice”.

Bernays a lucrat atât pentru marii industriași, cât și pentru politicieni americani, precum Calvin Coolidge, pentru a-i ajuta să fie aleși în funcție. Mai mult, tacticile lui i-au influențat și pe naziști. În autobiografia sa din 1965, el recunoaște:

Ei [naziștii] foloseau cărțile mele ca un [manual] de bază pentru desfășurarea unei campanii distructive împotriva evreilor din Germania. Acest aspect m-a șocat, dar știam că orice activitate umană poate fi folosită în scopuri sociale, dar și în scopuri antisociale.”

Dar ce simțea Bernays cu privire la oamenii pe care i-a manipulat într-un mod atât de deliberat și profitabil? În documentarul Secolul Sinelui, este intervievată fiica lui.

Ea a descris tehnicile lui Bernays drept „despotism luminat” și a continuat: „Oamenii care au lucrat pentru el erau tâmpiți. Și pe copii îi considera tâmpiți. Dacă oamenii acționau într-un mod pe care el nu îl agrea, îi numea tâmpiți. Era un cuvânt pe care îl folosea foarte des. Gogomani și tâmpiți.”

Nu există dubii că toate campaniile realizate de Bernays aveau, în realitate, scopuri antisociale.

Există, de asemenea, multe exemple de utilizare a unor astfel de tactici de manipulare a conștiințelor, folosite de la Edward Bernays încoace. Vă amintiți de războiul din Irak? Americanii au invadat și au distrus în mare parte acea țară, însă nu au găsit nici urmă de arme de distrugere în masă, deși în prealabil au convins populația SUA că acestea există, spre a primi susținerea pentru acțiunea militară.

Un alt exemplu: după 11 septembrie, cu susținerea covârșitoare a poporului, administrația SUA a creat un departament guvernamental nou-nouț, cu sarcina de a-i depista și de a-i captura pe teroriști: Departamentul de Securitate Națională (DHS, Department of Homeland Security).

De atunci, însă, DHS și-a direcționat spionajul asupra cetățenilor americani. Populația a fost abil manipulată pentru a accepta cu aplomb acest departament complet nou care de fapt urmărește oamenii ale căror opinii nu sunt pe placul guvernului.

Dar americanii se simt mult mai „în siguranță” acum, când este necesar să ajungă la aeroport cu câteva ore mai devreme, să fie complet scanați și să își scoată chiar și pantofii spre a fi atent verificați. Ce ar spune Edward Bernays despre ei? Oh, da: că sunt tâmpiți.

Bernays s-a considerat pe sine nu numai omul capabil să controleze opiniile maselor, ci și „o forță benefică în societate”, încurajându-și semenii „să-și exploreze dorințele și, în același timp, să susțină economia și să promoveze stilul de viață american.”

Însă ceea ce a făcut în realitate, printre multe alte aspecte profund malefice ale manipulărilor sale, a fost să submineze structura de bază a societății și să distrugă încrederea implicită dintre furnizor și consumator.

Ce înseamnă această legătură economică bazată pe încredere? Înseamnă „ ofer ceva de care aveți nevoie. Sunteți dispus să mă recompensați pentru efortul meu.”

Manipularea psihologică nu intră în această ecuație. Însă, procedând astfel [introducând manipularea psihologică], el a înlăturat demnitatea din interacțiunile umane, amplificând și folosindu-se de instinctele primare.

Exact cu privire la acest aspect a avertizat Freud în cercetarea sa asupra conștiinței umane. Aceste forțe există în noi toți și ele este necesar să fie înțelese astfel încât să nu scape niciodată de sub control. Din păcate, nepotul său a considerat această nouă înțelegere ca pe un mijloc de profit personal și de control asupra societății.

Ceea ce s-a petrecut în ultimii ani pare a fi desprins direct din „învățăturile” lui Bernays, dar este mult mai sinistru.

Sfera de influență este mai mare: de data aceasta, manipularea psihologică a fost aplicată asupra întregii omeniri.

Încercarea de a ne controla inclusiv fizic a fost mult mai dură: organizațiile globale, cu ajutorul autorităților locale, printr-o perversă propagandă asiduă, au vrut să ne impună ce să introducem în trupurile noastre pentru a putea participa la activități elementare în societate. Peste 12 miliarde de doze de așa-zis „vaccin” anti-covid au fost administrate în întreaga lume.

Frica generată prin sinistre manipulări a fost folosită pentru a induce idei precum: „Să te ferești de vecinii nevaccinați, și chiar de cei dragi, pentru că s-ar putea să te îmbolnăvească”. „Denunță disidenții!”. „Ai încredere în știință! Urmează orbește ordinele autorităților!

Iată o mică parte din ceea ce au comis acești actori criminali în ultimii ani:

– Împărțirea societății în cei care au drept de decizie (autorități, medici, polițiști, jandarmi etc.) și cei care sunt obligați să se supună fără să cârtească.

– Ostracizarea și etichetarea celor care au contestat narațiunea dominantă.

– Folosirea fricii pentru a instaura o politică de supraveghere constantă, în care toate mișcările și acțiunile fiecăruia sunt urmărite.

– Identificarea nevaccinaților și marginalizarea lor drept „ceilalți” pentru a stabili o nouă platformă de control biologic.

– Cenzurarea libertății de exprimare prin exercitarea de presiuni asupra mijloacelor de informare în masă pentru a bloca vocile clare și sincere.

– Erodarea comunităților care creează legături între oameni: închiderea bisericilor, interzicerea adunărilor sociale, închiderea afacerilor locale.

Unele elemente ale conspirației mondiale sunt de netăgăduit. Luați aceste aspecte în serios.

Așa cum regimuri totalitare terifiante au aplicat aceste tehnici asupra poporului lor pentru a instiga la furie criminală, asemenea tactici ar putea fi pregătite și pentru noi. Este necesar ca oamenii să fie capabili să discearnă că sunt manipulați, să înțeleagă că sunt folosiți, să își dorească independența și libertatea, pentru a fi posibilă o viață pașnică și plină de sens pentru noi toți.

Citiți și:
Manipularea maselor și arma PSI
Organizația Mondială a Sănătății recomandă manipularea și editarea genetică a ființelor umane „pentru a promova sănătatea publică”

 

yogaesoteric
2 iunie 2023

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More