OPLAN 5015: Planul secret de distrugere a Coreei de Nord
Publicaţia americană The National Interest scria în martie 2017 despre multiplele posibilități – trimiterea de comandouri, atacuri cibernetice sau utilizarea armelor de distrugere în masă – ale imprevizibilului lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, de a intra în război cu vecinii săi, dacă lumea nu se supune dorințelor sale. The National Interest se întreba și dacă Kom Jong-Un va trăi să vadă rezultatele acţiunilor sale, și arăta că ar putea fi asasinat de forţele speciale americane sau sud-coreene, sau bombardat în buncărul său cu o bombă cu mare putere de penetrare, sau ar putea fi nimicit de bombe nucleare din posturile sale de comandă nucleară.
Autoritarul stat nord-coreean ar putea deveni un stat fără autoritate, conducerea sa fiind decapitată prin lovituri de mare precizie. Acesta părea a fi planul de luptă al Americii într-un eventual război coreean. În condiţiile în care Coreea de Nord făcea noi teste cu rachete balistice, iar forţele americane şi sud-coreene derulau exerciţii pentru distrugerea siturilor nucleare nord-coreene, acest plan devenise şi mai relevant.
Este exact motivul pentru care conţinutul Planului de operaţiuni 5015 (OPLAN 5015) este clasificat. Cu toate acestea, fragmente din el au fost publicate de presa japoneză și cea sud-coreeană, dezvăluind existența unei unități a forțelor speciale sud-coreene care, în cazul izbucnirii unui război, se poate infiltra în Coreea de Nord pentru a-l asasina pe liderul de la Phenian, Kim Jong-un, cu scopul de a stopa conflictul într-un stadiu primar. Planul a fost elaborat sub îndrumarea experților americani, ca o strategie a Coreei de Sud în ceea ce priveşte eventualitatea unui atac din partea nord-coreenilor şi a începerii unui război convențional.
Ani de zile s-a crezut că un al doilea război coreean va semăna cu primul – un mare război convenţional în care forţele americane şi sud-coreene vor stopa în primul rând inamicul, iar apoi vor contracara Coreea de Nord. Se pare însă că OPLAN 5015 abordează un eventual conflict diferit, la nivelul secolului al XXI-lea, utilizând forţele speciale şi armamentul de mare precizie.
Ziarul japonez Asahi Shimbun informa, în 2015, că planul apărea ca un război de gherilă, cu asasinate ale forţelor speciale şi atacarea unor obiective-cheie. În prezent, scopul ar fi să se actualizeze planurile de război mai vechi, pentru a minimiza pierderile şi chiar să se pregătească condiţiile ca regimul nord-coreean să se prăbuşească.
Cel mai important, OPLAN 5015 prevede posibilitatea unei lovituri preventive împotriva Coreei de Nord. „Se spune că noul plan se adaptează schimbărilor din mediul de securitate, concentrându-se pe un răspuns militar mai rapid şi mai energic decât precedentul OPLAN 5027, încorporând şi conceptul de lovitură preventivă”, conform Globalsecurity.org.
În contextul frecventelor provocări lansate de Coreea de Nord, care a făcut numeroase teste nucleare, a existat un risc serios de declanşare şi escaladare a acestui conflict latent. OPLAN 5015 articulează modalităţile de răspuns ale forţelor combinate sud-coreene şi americane la aceste ameninţări, inclusiv la folosirea de către Coreea de Nord a armamentului nuclear.
Ecouri la aceste pregătiri au putut fi văzute în exercițiile militare americane şi sud-coreene denumite Foal Eagle 2017, care au implicat timp de două luni peste 300.000 de militari în antrenamente pe teren sau simulate pe calculator. Forţele comune au realizat „noul plan operaţional «4D», care detaliază operaţiunile preventive ale armatei pentru detectarea, dezafectarea şi distrugerea arsenalului de rachete nucleare al Coreei de Nord”, potrivit agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.
Problema este cât de mult trebuie luat ca atare OPLAN 5015. David Maxwell, un colonel în retragere din Forţele Speciale americane, profesor la Centrul de Studii de Securitate al Universităţii Georgetown, avertizează împotriva considerării OPLAN 5015 într-un sens prea literal.
„Recomandarea mea este să nu încercaţi să descifrați prea mult intențiile prin intermediul planurilor”, a declarat el publicaţiei National Interest.
Planificatorii militari sunt prin natura lor, în cel mai rău caz, autorii unor simple planuri, întrucât ei propun mai multe opţiuni factorilor de decizie la nivel naţional, pentru a răspunde crizelor ce au la bază intenţia inamicului de a acţiona, cel mai probabil, și considerând până la cel mai periculos curs al acţiunilor acestuia. Cu toate că, probabil, există opţiunile A, B şi C pentru fiecare eventualitate, adesea ceea ce trebuie executat este opţiunea D, care este o dezvoltare din A, B şi C şi o evaluare actualizată a acţiunilor inamicului.
După cum consemnează Globalsecurity.org, deşi noul plan se spune că nu se concentrează asupra unui război total, ci a unuia limitat, o lovitură preventivă poate să se dezvolte, și pornind de la o mică confruntare să se ajungă la un război pe scară largă. Este dificil de înţeles cum vor îndeplini trupele sud coreene rolul conducător, atâta timp cât toată lumea știe că la debutul unui eventual război, nu vor deţine controlul militar operațional. Dacă acesta presupune că soldaţii coreeni s-ar angaja în cea mai mare măsură în războiul terestru, în timp ce armata americană ar asigura sprijinul naval şi aerian, după cum afirmă unii experţi, planul ar trebui să fie reconsiderat.
Apoi, există probleme politice, îndeosebi pentru acele naţiuni care vor suporta de fapt greul unui atac nord-coreean. Parlamentarii sud-coreeni erau furioşi în 2015, atunci când guvernul lor s-a împotrivit să le dea detalii despre OPLAN 5015. „Cu toate că noul plan se spune că nu se concentrează pe un război total, ci pe unul limitat, o lovitură preventivă poate escalada un mic conflict – în mod inutil şi dezastruos – spre ceea ce ar putea ajunge un război pe scară largă”, avertiza un editorial al Korea Times.
În luna iulie 2018, preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au semnat un acord comun între cele două state, în urma unui summit istoric dintre cei doi, organizat la Singapore. Conform documentului, Statele Unite ale Americii s-au angajat să acorde garanţii de securitate Coreei de Nord, iar Kim Jong-un s-a angajat la o denuclearizare completă a peninsulei coreene. La ceremonia de semnare, Trump a vorbit despre „un document foarte important, un document foarte cuprinzător”, în timp ce Kim s-a referit la un „document istoric”, prin care cele două părţi vor „lăsa trecutul în urmă” şi lumea „va vedea o schimbare majoră”, a relatat Xinhua.
Chiar așa detensionată să fi devenit situația până atunci atât de amenințătoare?… În 16 noiembrie liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a inspectat testarea unei arme tactice nou dezvoltate, numind-o „o altă expunere a capacităților noastre de apărare care se dezvoltă rapid în întreaga regiune”. KCNA (agenția centrală de știri din Coreea de Nord) a informat că testul a fost un succes. În acest timp, o delegație nord-coreeană se afla în Coreea de Sud, vizitând amplasamentele economice în cadrul eforturilor de reconciliere inter-coreeană…
Citiți și:
Trump anunţă «opţiunea ce este inevitabilă» pentru Coreea de Nord. «Dacă o vom folosi, va fi însă o zi extrem de tristă»
Adevărata problemă cu Coreea de Nord: armele nucleare ale Phenianului şi reţeaua nucleară internaţională secretă
yogaesoteric
3 decembrie 2018