Tehnologie de control comportamental: stimularea cerebrală cu electrozi care modifică funcțiile creierului

 

Oamenii de știință au folosit stimularea cerebrală pentru a modifica la propriu felul în care gândesc oamenii

Ce ar fi dacă ați putea să vă îmbunătățiți aptitudinile și performanțele mentale prin stimularea directă a anumitor părți ale creierului? Asta a vrut să afle o echipă de cercetători de la Universitatea din Boston și astfel au dezvoltat o procedură experimentală care poate modifica modul în care gândiți.

Activând direct zone specifice din creier

O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston (BU) a explorat posibilitatea de a spori capacitatea unei persoane de a învăța și de a-și controla comportamentul – pe scurt, pentru a modifica modul în care oamenii gândesc – prin stimularea creierului. Cercetătorul Robert Reinhart a folosit o nouă formă de stimulare a creierului, numită în engleză „high-definition transcranial alternating current stimulation” (HD-tACS) (stimularea transcraniană de mare finețe cu curenți alternativi), pentru a „dinamiza turbo” două regiuni ale creierului care influențează modul în care învățăm.

„Dacă faceți o eroare, această zonă a creierului se activează. Dacă vă spun că faceți o eroare, se activează de asemenea. Dacă vă surprinde ceva, se activează”, a spus Reinhart într-un comunicat de presă al BU Research, referindu-se la cortexul frontal median (din zona de mijloc a lobului frontal), pe care el îl numește „soneria de alarmă a creierului”.

Emisfera dreaptă a creierului a fost implicată mai mult în modificarea comportamentului.

Reinhart și colegii săi au descoperit că stimularea acestei regiuni, precum și a cortexului prefrontal lateral, ar putea modifica felul în care învață o persoană.
„Acestea sunt, probabil, cele două zone fundamentale ale creierului implicate în funcțiile de coordonare/management și decizie și, respectiv, de autocontrol”, a adăugat el.

(Notă: Lobul frontal supervizează aproape întreaga activitate cerebrală, el este lăcaşul inspiraţiei şi a puterii de concentrare pentru crearea realităţii. Lobul frontal adăposteşte cele mai sofisticate matrici de reţele neuronale din creier, care îl echipează pentru manevrare, coordonare şi integrarea activităţilor tuturor celorlalte regiuni. Lobul frontal este acea parte a creierului care decide acţiunea, reglează comportamentul, proiectează viitorul şi răspunde de intenţia fermă.)

Într-un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), echipa lui Reinhart a descris modul în care aplicarea stimulării electrice folosind HD-tACS a dus la creșterea și descreșterea rapidă și reversibilă a funcției de decizie a unei persoane sănătoase, ceea ce a dus la o modificare a comportamentului.

O stimulare inteligentă

Echipa lui Reinhart a testat 30 de oameni sănătoși, fiecare purtând o cască moale cu electrozi care au transmis stimularea. Testul a fost simplu: fiecare subiect a trebuit să apese pe un buton la fiecare 1,7 secunde. În primele trei runde de teste, cercetătorii au recurs fie la reducerea sincronizării între cei doi lobi, fie au întrerupt-o (perturbat-o) sau nu au făcut nimic.

Activitatea creierului participanților, monitorizată cu ajutorul unei electroencefalograme (EEG), a arătat rezultate semnificative statistic. Atunci când undele cerebrale au fost amplificate, subiecții au învățat mai repede și au făcut mai puține greșeli, pe care le-au corectat rapid. Când au fost perturbate, subiecții au făcut mai multe erori și au învățat mai lent.

Ceea ce a fost și mai surprinzător a fost atunci când 30 de noi participanți au efectuat o versiune ajustată a testului. Subiecții din acest grup au început testul cu activitatea creierului lor perturbată temporar, dar apoi au primit stimulare cerebrală în mijlocul activității. Participanții și-au recăpătat rapid nivelurile de sincronizare originală a creierului și comportamentul de învățare.

„Am fost șocați de rezultate și de cât de repede s-ar putea inversa efectele stimulării”, spune Reinhart.

Deși acest studiu reprezintă doar un început, echipa BU a fost de fapt prima care a identificat și testat cum milioane de celule din cortexul frontal median și cortexul prefrontal lateral comunică între ele prin unde cerebrale de joasă frecvență.

„Ceea ce s-a realizat acum este mult mai puternic, mult mai exact, față de ceea ce s-a făcut anterior”, a spus David Somers, profesor de psihologie și științele creierului la BU, care nu a participat la acest studiu.

Întrebarea cea mare, remarcă Somers, este: cât de departe poate merge o persoană cu o astfel de tehnologie? Cine nu vrea să-și îmbunătățească performanța creierului? Acest gen de stimulare ar putea produce aceleași efecte ca medicamentele nootropice sau de inteligență, dar cu mai puține efecte secundare potențiale, deoarece creierul este stimulat direct. Accesul la o astfel de tehnologie ar putea modifica regula jocului – dar la fel ca și în cazul medicamentelor de inteligență, rămâne întrebarea: Cine ar trebui să aibă acces la o astfel de tehnologie?

Citiți și:

Precum în MATRIX: S-a descoperit o metodă de stimulare cerebrală care permite «încărcarea» informaţiilor în creier şi învăţarea ultra-rapidă

Cu un CIP în creier: Implanturi de inteligență artificială testate pe oameni pentru combaterea bolilor psihice și neurologice

yogaesoteric
3 decembrie 2018


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More