Opt lucruri pe care femeile din Arabia Saudită nu le pot face decât cu permisiunea clară a bărbaţilor

 

Recent Regele Salman al Arabiei Saudite a luat o decizie de importanţă istorică pentru femeile din ţara cu una dintre cele mai dure legislaţii în materie de drepturile omului, şi a garantat femeilor permisiunea de a obţine permisul de conducere. Există, însă, foarte multe lucruri extrem de importante pe care reprezentantele sexului frumos nu le pot face singure în Arabia Saudită.

Să se căsătorească: permisiunea de a se căsători trebuie să fie garantată de un „wali” sau un „gardian” personal. Femeile care îşi doresc să se mărite cu un străin trebuie să obţină aprobarea să facă acest lucru din partea ministrului de Interne, iar căsătoria cu un cetăţean care nu este musulman este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Să-şi deschidă un cont bancar: cu toate că în acest moment există câteva locuri de muncă pe care femeile din Regatul Arabiei le pot ocupa fără să le ceară voie bărbaţilor, acestea nu pot avea propriul cont bancar prin care să-şi controleze finanţele, fără permisiunea soţilor sau tutorilor.

Dreptul la un proces echitabil: în sistemul legislativ din Arabia Saudită mărturia unei femei valorează doar jumătate din cea a unui bărbat. De asemenea, femeile primesc jumătate din partea lor de moştenire, în cazul împărţirii averii familiei.

Să călătorească: paşaportul şi documentele de identificare pot fi obţinute doar cu permisiunea unui bărbat, asta şi pentru că, de obicei, femeile nu au voie să iasă din casă neînsoţite.

Să se îmbrace cum vor: îmbrăcatul hainelor care să le facă mai frumoase este ilegal, încurajându-se mai degrabă vestimentaţia şi machiajul modeste. O haină lungă până în pământ trebuie purtată în public de femei pe deasupra hainelor, cu toate că în ultimii ani regulile referitoare la culoarea podoabelor şi la modul de purtare a voalurilor sunt mai permisive.

Să interacţioneze cu bărbaţii: conversaţiile şi timpul petrecut cu bărbaţii care nu fac parte din familie sunt extreme de limitate. În public, în restaurant, în universităţi şi în alte spaţii există o zonă numită „zonă de familie”, dar şi una rezervată doar cetăţenilor de sex masculin.

Să apeleze la proceduri medicale extreme de importante: chiar şi operaţiile şi tratamentele de care depinde viaţa lor sunt condiţionate de semnătura unui bărbat din familie.

Să deţină custodia copiilor: în caz de divorţ, femeile pot să primească custodia copiilor doar până când băieţii împlinesc şapte ani, iar fetele nouă.


Citiți și:

Violul este permis împotriva femeilor păgâne

Ultima societate matriarhală din lume – viața în tribul Mosuo din China, condus de femei

Un jurnalist arab a dezvăluit şi a demolat lumea musulmană într-o emisiune TV de pe Al Jazeera. Este un miracol că mai trăiește!!! 

 

yogaesoteric
2 aprilie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More