Parcă ziceau că nu e vorba de cip: Noi instrucțiuni de la OMS – Trecerea la documentarea digitală a statusului covid-19

Certificatele de vaccinare nu sunt o noutate. Acestea sunt documente de sănătate care înregistrează un eveniment de vaccinare – în mod tradițional sub forma unui înscris pe hârtie – cu detalii cheie, inclusiv data, produsul și numărul de lot al vaccinului administrat.

Documentarea digitală a certificatelor covid-19 este propusă ca un mecanism prin care datele de sănătate legate de covid-19 ale unei persoane pot fi documentate digital prin intermediul unui certificat electronic.

Certificatul poate fi utilizat în același mod ca o fișă/carte de vaccinare pe suport de hârtie. Adică pentru a furniza informații furnizorilor de servicii medicale cu privire la statusul de vaccinare al persoanelor, oferind o bază pentru ca lucrătorii din domeniul sănătății să ofere o doză ulterioară și/sau servicii de sănătate adecvate, după caz. În unele cazuri, cardurile de vaccinare sunt, de asemenea, utilizate pentru a facilita călătoriile internaționale, de exemplu în cazul febrei galbene, unde un certificat de vaccinare poate fi solicitat de unele țări ca o condiție de intrare.

Din punct de vedere istoric, fișele de vaccinare pe suport de hârtie au prezentat numeroase provocări – cum ar fi posibilitatea pierderii sau deteriorării cardului, sau chiar posibilitatea fraudării. Soluțiile digitale propuse sunt concepute pentru a aborda aceste provocări.

Un certificat de vaccinare poate fi pur digital (de exemplu, stocat într-o aplicație pentru smartphone sau pe un server bazat pe cloud) și poate înlocui necesitatea unui card pe hârtie sau poate fi o reprezentare digitală a fișei tradiționale pe suport de hârtie. Legătura dintre fișa pe hârtie și fișa digitală poate fi stabilită cu ajutorul unui cod de bare, de exemplu, imprimat sau aplicat pe cardul de vaccinare pe hârtie. Un certificat digital nu ar trebui să necesite niciodată ca persoanele să dețină un smartphone sau un computer.

Orientările OMS

OMS nu susține cerința de a face dovada vaccinării covid-19 pentru a călători. Cu toate acestea, în anumite situații, în funcție de evaluarea riscurilor din țările în cauză, informațiile privind vaccinarea împotriva covid-19 pot fi utilizate pentru a reduce cerințele de carantină sau de testare la sosire. Însă nu acesta este scopul principal al trecerii la documentarea digitală a statusului covid-19.

La 27 august 2021, OMS a publicat un document de îndrumare pentru țări și partenerii de implementare privind cerințele tehnice pentru emiterea de certificate digitale de vaccinare împotriva covid-19. Ghidul complet poate fi găsit aici. Ghidul face parte dintr-o serie de documente planificate privind digitalizarea certificatelor covid-19. Ghidul va sprijini, printre altele, statele membre în adoptarea de instrumente digitale pentru documentarea statusului de vaccinare împotriva covid-19 în scopul unei asistențe medicale eficiente și a dovezii vaccinării în cazul în care aceasta este necesară în alte scopuri.

Cerințele minime pentru punerea în aplicare a documentației digitale în țările din întreaga lume permit statelor membre cea mai mare flexibilitate posibilă pentru a construi o soluție care să fie adecvată nu doar nevoilor lor, ci și nevoilor diverse ale persoanelor din întreaga lume. Ghidul a fost elaborat în colaborare cu un grup multidisciplinar de experți, pentru a se asigura că va fi util pentru guvernele și partenerii de implementare care au construit sau care dezvoltă în prezent sisteme pentru emiterea sau verificarea certificatelor digitale de vaccinare.

Conținutul tehnic al ghidului a fost pus la dispoziția țărilor și economiilor partenere care au dezvoltat sau sunt în curs să dezvolte certificate naționale de vaccinare digitală, pentru a se asigura că aceste certificate digitale vor fi interoperabile. Se va oferi asistență tehnică țărilor și partenerilor de implementare pentru a ajuta la alinierea produselor existente la specificațiile OMS.

Citiți și:
Pașapoartele de vaccinare – azi discuţii, mâine obligatorii, poimâine cip?
Certificatul de sănătate va deveni normă și „ne va preschimba într-o turmă de animale”, avertizează filozoful Gaspard Koenig

 

yogaesoteric
25 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More