Certificatul de sănătate va deveni normă și „ne va preschimba într-o turmă de animale”, avertizează filozoful Gaspard Koenig

Filozoful, scriitorul și fondatorul grupului de reflecție GenerationLibre explică de ce se opune profund implementării unui pașaport de sănătate. Măsură ar marca un punct decisiv în atacul asupra libertăților noastre.

Le Figaro: Permisul de sănătate a fost votat în cele din urmă de Adunarea Națională. Ce părere aveți despre această decizie?

Gaspard Koenig: Din păcate, nu mă surprinde. Liderii mondiali au cedat unei epidemii de gregarizare. Pentru a-și ascunde incompetența strategică, subliniată recent de experții OMS, care cred că epidemia ar fi putut fi evitată, statul intensifică măsurile de urgență. Neputincios în a controla virusul, pretinde că ne va controla viața. Numai guvernatorul Floridei a îndrăznit să reziste, interzicând pașapoartele de vaccinare în statul său.

Este necesar să spun că acest proiect îmi face pielea de găină. Îl văd ca pe începutul unei distopii, ca în S.O.S. Fericire, celebra carte de benzi desenate de Van Hamme, care își imaginează o lume încadrată de reguli, în numele maximizării fericirii colective.

În cazul în care pașaportul de vaccinare este implementat de autoritățile publice, este probabil ca sectorul privat să profite de ocazie pentru a-l impune angajaților sau clienților săi. Acest control permanent ar merge împotriva modelului occidental al unei societăți deschise. În mod inevitabil, ar fi cuplat cu o verificare a identității, care pune capăt anonimatului în spațiul orașului.

Nu vreau să trăiesc într-o lume în care este necesar să arăți pașaportul și codul QR pentru a obține o bere, ca în Israel. Este bine să refuzăm acest cip care ne transformă într-o turmă de animale.

Le Figaro: Ar fi cazul să privim acest aspect ca pe un risc pentru libertățile noastre? La urma urmei, permisul va face posibilă regăsirea libertății de mișcare, care a fost suprimată în ultimul an.

G.K.: Este silogismul birocratic obișnuit: pui o barieră, apoi oferi o mică cheie pentru a o deschide și lumea îți mulțumește. Însă, dacă am făcut toate aceste eforturi, dacă am reușit să găsim vaccinuri atât de repede datorită progresului științei, este tocmai pentru a elimina aceste bariere.

Permisul de sănătate nu are nicio logică: OMS a recomandat să nu fie implementat [iniţial, n.n.]. Pe cine vrem să protejăm, mai exact? Întreaga populație europeană are acces la vaccin. Prin urmare, toți cei care vor să se protejeze au ocazia să o facă. Deci, am dori să protejăm persoanele care au refuzat să fie vaccinate?

De fapt, vrem să protejăm indivizii nu împotriva unui pericol extern, ci împotriva lor, dar ăsta nu este rolul unei politici de sănătate într-o democrație. Ca să nu mai vorbim că daunele create nu vor fi în niciun fel proporționale cu câștigul: implementarea permisului promite să fie o fabrică digital-birocratică.

Ni s-a spus deja că va fi generat un nou cod QR pentru a asigura interoperabilitatea între sisteme din diferite state membre. Ca întotdeauna, 1.000 de situații speciale nu se vor încadra.

În cele din urmă, omitem să spunem că acest permis, care este aproape inutil, va implica restabilirea frontierelor terestre între toate țările Uniunii Europene, chiar dacă politica de vaccinare a fost pilotată de la Bruxelles! Ne sacrificăm frumosul spațiu european unui capriciu tehnocratic.

Le Figaro: Într-o economie globalizată, mai avem de ales?

G.K.: Desigur, este necesar doar să ne asumăm alegerile. Franța ar fi putut foarte bine să spună: ne-am vaccinat populația și, prin urmare, decidem să ne redeschidem țara. Dorința de a ne impune vaccinarea prin permisul de sănătate este o eroare psihologică majoră: nu va face decât să îi enerveze pe cei reticenți.

Le Figaro: Ni se spune că este temporar. Nu dramatizezi?

G.K.:Nimic nu este mai durabil decât un program guvernamental temporar”, a spus Milton Friedman. Am văzut acest fapt cu măsuri de urgență împotriva terorismului: măsurile excepționale tind să integreze dreptul comun și să schimbe permanent societatea noastră.

Foucault a arătat în Histoire de la folie cum coloniile de leproși au supraviețuit leprei, fiind reconvertite în case de internare. Oamenii se obișnuiesc cu asta. Iată ce mă sperie.

Notă:

Între timp, Senatul francez a votat pe 25 iulie în favoarea proiectului de lege al guvernului care introduce vaccinarea obligatorie a personalului sanitar şi extinde utilizarea certificatelor medicale în locurile publice, după ce a introdus numeroase amendamente, ca urmare a protestelor masive față de vaccinarea obligatorie a angajaților din sănătate.

Printre principalele modificări aduse de Camera Superioară se numără condiţionarea utilizării acestui certificat – fie de vaccinare, fie de un istoric de boală sau de un test negativ pentru coronavirus în ultimele 48 de ore – de starea de urgenţă sanitară, care a fost prelungită până la 31 octombrie.

De asemenea, senatorii au eliminat necesitatea prezentării certificatului în centrele comerciale, aşa cum a cerut guvernul. Acesta va fi necesar pentru accesul în baruri, cafenele, restaurante şi transport pe distanţe lungi, precum şi la muzee, monumente şi locuri culturale, unde este deja necesar.

Senatorii au adăugat că nu va fi necesară prezentarea documentului la terase, deoarece riscul de infectare este mai mic; nu va afecta minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani până la 30 septembrie, iar lucrătorii din unităţile de alimentaţie publică şi din alte unităţi asociate cu utilizarea lui vor avea termen până la 15 septembrie să se vaccineze.

Altă măsură care a fost aprobată în timpul discuţiilor, este că sancţiunea pentru personalul sanitar care refuză să se vaccineze după două luni nu va mai fi în niciun caz concedierea, aşa cum cerea guvernul.

Citiți și:
Paşaportul covid securizat din 1 iulie. Cât timp este valabil certificatul de recuperare. „Vor fi şase săptămâni de tranziţie”
Guvernatorul din Texas interzice pașapoartele covid. Companiile nu au dreptul de a solicita clienților dovada vaccinării
Sorin Faur: „Pașaportul de vaccinat anti-covid este o abominațiune”

yogaesoteric
27 iulie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More