Pe vremea lui Gaddafi, Libia avea cel mai ridicat nivel de trai din Africa. „Revoluția” susţinută de NATO l-a înlăturat de la putere iar Libia a ajuns un stat eşuat

Pe vremea lui Ghaddafi, Libia avea cel mai ridicat nivel de trai din Africa. Apoi, pe 19 martie 2011, a început invazia Libiei: un avion francez a fost primul care a deschis focul în această țară, asupra unui vehicul, la 18:45, ora României.

Muammar Gaddafi

În lunile următoare, aviația aliată a tocat practic forțele lui Gaddafi, oferindu-le, astfel, un avantaj decisiv rebelilor, care la mijlocul lui octombrie au capturat și Sirte, orașul natal al fostului dictator și locul în care acesta și-a purtat ultima bătălie. Gaddafi a fost ucis încercând să scape din Sirte: convoiul său a fost ținta unei lovituri aeriene NATO, iar omul-forte al Libiei a fost capturat de rebeli, brutalizat și ucis; i-a fost refuzată chiar și înhumarea la o zi după moarte, cum cere tradiția islamică, la fel ca și fiului său, Mutassim, capturat și ucis tot la Sirte: „La zece ani de la izbucnirea primului război al Primăverii arabe, Libia este un stat eșuat

Stat eşuat înseamnă şi că nimeni nu s-a mai ocupat acolo de infrastructură, aşa că totul s-a deteriorat şi inevitabilul s-a produs. Iată ce putem citi în acest articol.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că cele mai multe dintre decesele provocate de inundațiile fulgerătoare care au devastat Libia ar fi putut fi „evitate”, în timp ce lucrătorii umanitari s-au străduit să livreze ajutoare cruciale în cadrul unui efort umanitar bruiat de diviziunile politice și de rămășițele dezastrului, potrivit CNN.

Cel puțin 5.300 de persoane au murit în Libia și alte mii sunt date dispărute după ce clădiri întregi au fost distruse când un val de șapte metri a lovit orașul Derna, situat pe coasta de nord, a anunțat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Precipitațiile fără precedent au înghițit orașele din națiunea nord-africană la începutul lunii septembrie, rupând două baraje din nord-estul țării și trimițând un puhoi de apă în Derna, unde a avut loc cea mai mare parte a devastării.

Dacă ar fi existat un serviciu meteorologic care să funcționeze în mod normal, ar fi emis avertismente și, de asemenea, managementul situațiilor de urgență ar fi putut să efectueze evacuarea oamenilor și am fi evitat majoritatea victimelor umane”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Bineînțeles, nu putem evita în totalitate pierderile economice, dar am fi putut, de asemenea, să minimizăm aceste pierderi dacă am fi avut la dispoziție servicii adecvate”, a adăugat Talaas.

Talaas a declarat că OMM a urmărit să interacționeze cu oficialii libieni în vederea îmbunătățirii acestor mecanisme, dar, deoarece „situația de securitate din țară este atât de dificilă, este greu să mergem acolo”.

Libia a fost zguduită de tulburări politice de la izbucnirea războiului civil în 2014, iar în prezent are două guverne rivale. Fiecare dintre ele a raportat cifre contradictorii în ceea ce privește victimele în urma inundațiilor catastrofale din țară.

În timp ce guvernul susținut de parlamentul din est a raportat cel puțin 5.300 de morți, guvernul recunoscut la nivel internațional de la Tripoli a raportat peste 6.000 de morți. CNN nu poate verifica în mod independent numărul morților sau al celor dispăruți.

Citiți și:
Ce a fost şi ce a ajuns Libia lui Gaddafi
Războiul din Libia face parte din scenariul instaurării Noii Ordini Mondiale

 

yogaesoteric
28 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More