Pentagonul își modernizează intranetul ultrasecret. „Ne uităm acum în întreaga lume”

Defense Intelligence Agency, structura de sprijin a Pentagonului, specializată în informații militare și apărare, a declarat că a atribuit un contract „semnificativ” pentru modernizarea intranetului său ultrasecret, Joint Worldwide Intelligence Collection System, sau JWICS.

Oficiali ai agenției au declarat recent că un contract pe opt ani a fost emis la 17 noiembrie anul trecut. Aceștia nu au dezvăluit compania câștigătoare, subcontractanții acesteia sau valoarea contractului.

Rețea ultrasecretă pentru comunicații sensibile

Costul total al contractului este de fapt clasificat, dar este, voi spune doar, o investiție semnificativă din perspectiva programului”, a declarat managerul de program Katie Lipps, în timpul unei mese rotunde cu presa la conferința mondială privind sistemele de informații ale Departamentului Apărării (DoD) din San Antonio, Texas, SUA.

Contractorul ales va oferi sprijin operațional zilnic pentru sistem, precum și actualizări ale capacităților, a spus ea.

JWICS este o rețea IT ultrasecretă folosită de comunitatea serviciilor de informații pentru a transmite informații sensibile. Aceasta este gestionată de DIA, care furnizează Departamentului Apărării informații despre capacitățile militare ale țărilor străine, informează Defense News.

Sistemul a fost conceput în anii 1990 pentru a oferi teleconferințe video securizate între sediile centrale ale DoD și DIA, dar domeniul de aplicare și baza de utilizatori au crescut semnificativ de atunci. JWICS include acum servicii de date și mesagerie și are peste 200.000 de utilizatori, potrivit lui Doug Cossa, directorul de informații al DIA.

Această cerere crescută, nevoia de o mai mare securitate și dorința de a încorpora noi tehnologii sunt factorii care s-au aflat la baza inițiativei de modernizare a JWICS, a spus acesta. „A devenit țesutul conjunctiv care aduce totul laolaltă – fie că este vorba de colectare sau de analiză care sprijină competiția strategică”, a declarat Cossa în timpul briefingului.

Trei direcții ale modernizării

Programul de modernizare se va concentra pe trei axe: înlocuirea infrastructurii învechite, îmbunătățirea securității cibernetice și asigurarea faptului că sistemul poate satisface cerințele pe termen lung ale utilizatorilor militari și ale comunității de informații.

Aceste cerințe viitoare sunt încă în curs de definire, dar un domeniu de interes pentru agenție este acela de a face JWICS mai mobil, astfel încât să poată funcționa în zone greu accesibile, folosind rețele de comunicații prin satelit securizate.

Ne uităm acum în întreaga lume la unele dintre cele mai dificile locuri în care este posibil să oferim conectivitate”, a spus Cossa. „În mod tradițional, rețelele noastre au fost terestre, așa că ne uităm la liniile fizice de fibră optică, la cablurile submarine care ne conectează cu restul site-urilor noastre din întreaga lume. Ce se va petrece dacă acestea nu vor exista în viitor, în special în acele zone greu navigabile?”.

Citiți și:
Pentagonul își imaginează o metropolă oribilă și distopică a viitorului
Internetul, arma viitorului
Declarația privind viitorul internetului

 

yogaesoteric
30 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More