Numărătoarea inversă a spermatozoizilor. Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității masculine

Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității dacă nu se iau rapid măsuri, avertizează cercetătorii care au descoperit o scădere a concentrației de spermatozoizi, care s-a redus la jumătate în ultimii 40 de ani, iar rata declinului se accelerează.

O echipă internațională de oameni de știință care a publicat cercetări alarmante despre numărul redus de spermatozoizi și despre faptul că tendința se accelerează a stârnit, firește, îngrijorare.

Concentrația de spermatozoizi a scăzut în ultimii 40 de ani

Declinul, au avertizat ei, ar putea deveni o problemă prea mare pentru a fi ignorată, cu potențialul de a „amenința supraviețuirea omenirii”, potrivit Euronews.

Profesorii Hagai Levine și Shanna Swan, care au studiat sănătatea reproducerii de zeci de ani și au publicat aceste ultime descoperiri, au făcut paralele cu criza climatică.

Deci, cât de îngrijorați este necesar să fim în legătură cu numărul de spermatozoizi? Ce înseamnă de fapt numărul de spermatozoizi pentru fertilitatea masculină? Ce motivează acest declin? Și, important, ce putem face în privința asta? Fertilitatea este complexă și cu mai multe fațete și niciuna dintre aceste întrebări nu are răspunsuri clare.

De ce contează numărul de spermatozoizi?

Numărul de spermatozoizi este important, dar nu este totul. Când un bărbat merge la un control de fertilitate și își face o analiză a spermei, sunt analizați trei parametri cheie: numărul spermatozoizilor, dar și mobilitatea spermatozoizilor și morfologia spermatozoizilor.

Numărul de spermatozoizi este pur și simplu mai ușor de urmărit în mod constant. Tehnicile de analiză a spermei au evoluat de-a lungul anilor, dar numărarea lor s-a bazat în mare parte pe un dispozitiv destul de simplu numit hemocitometru. În meta-analiza cercetării asupra numărului de spermatozoizi din 1973, echipa lui Levine și Swan a selectat doar studii – 223 dintre ele – care au folosit această metodă.

Ei au remarcat că, în timp ce numărul de spermatozoizi este „un proxy imperfect pentru fertilitate”, ele sunt strâns legate de șansele de fertilitate. Un număr anormal de scăzut de spermatozoizi, numit și oligospermie, este atunci când un bărbat are mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă.

Dar echipa lui Levine și Swan observă că cercetările sugerează că sub un prag de 40-50 milioane/ml – media globală se află în prezent la aproximativ 49 milioane/ml – probabilitatea de concepție scade rapid, ceea ce înseamnă că cuplurile, probabil, vor aștepta mai mult pentru a avea un copil.

Experții în reproducere subliniază, de asemenea, că numărul de spermatozoizi este un indicator util al sănătății generale. Bărbații cu un număr scăzut de spermatozoizi tind să trăiască o viață mai scurtă și au mai multe șanse de a avea cancer, diabet și boli cardiovasculare decât bărbații mai fertili.

Abilitatea de a produce testosteron și spermă depinde în mare măsură de sănătatea generală și este unul dintre aspectele cele mai vulnerabile la un bărbat”, a spus profesorul Bradley Anawalt, endocrinolog de reproducere de la Universitatea din Washington.

Sunt substanțele chimice de vină pentru scăderea numărului de spermatozoizi?

Deși studiul lor nu a explorat cauzele scăderii numărului de spermatozoizi, Levine și Swan subliniază rolul stilurilor de viață și al substanțelor chimice artificiale care sunt omniprezente în lumea noastră modernă.

La urma urmei, mare parte din alimentele pe care le mâncăm și produsele de zi cu zi pe care le folosim sunt ambalate în materiale plastice – de la cosmeticele și produsele noastre de curățat până la floricelele de porumb care pot fi preparate la microunde și mâncărurile la pachet. Substanțele chimice din aceste materiale plastice se scurg în alimentele noastre, în mediul nostru și în trupurile noastre.

Cercetările arată că substanțele chimice precum ftalații, care au fost folosiți de mult timp pentru a face plasticul moale și flexibil, și bisfenolul A (BPA), care este folosit în sticlele de plastic dur, pot perturba sistemele hormonale și reproductive ale oamenilor, în special în primele stadii de dezvoltare.

Rata declinului, în creștere

Rata declinului pare să fie în creștere: analizând datele culese pe toate continentele din 1972, cercetătorii au descoperit o scădere a concentrației de spermă cu 1,16% pe an. Cu toate acestea, când s-au uitat la datele culese începând cu anul 2000, scăderea a fost de 2,64% pe an.

Cred că acesta este un alt semnal că ceva este în neregulă și a venit vremea să luăm măsuri în privința asta. Deci da, cred că avem de-a face cu o criză, pe care ar fi mai bine să o abordăm acum, înainte ca aceasta să ajungă la un punct de cotitură care ar putea să nu fie reversibil”, a spus profesorul Hagai Levine, autor al cercetării de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Studiile anterioare au sugerat că fertilitatea este compromisă dacă concentrația spermatozoizilor scade sub aproximativ 40 milioane per ml. „Un astfel de declin reprezintă în mod clar o scădere a capacității populației de a se reproduce”, a spus el.

Citiți și:
Marea Britanie interzice vaccinul împotriva covid-19 pentru băieții cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani după ce un studiu arată că acesta împiedică dezvoltarea organelor sexuale masculine
Detergenții de uz casnic sunt periculoși pentru sănătate. Iată 8 alternative (I)
Spectru tulburător. Va dispărea omenirea în câțiva ani? Impactul agrochimicelor toxice este devastator. Perturbatorii endocrini „subțiază turma umană”

 

yogaesoteric
30 ianuarie 2023

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More