Peste 3300 de oameni au avut curajul de a protesta împotriva abuzurilor

  Peste 3300 de oameni au semnat acum un an o petiţie on-line împotriva uriaşelor abuzuri ale autorităţilor române

un articol de Bogdan Andrei

În urma evenimentelor din martie 2004, cineva a avut iniţiativa de a oferi posibilitatea tuturor celor ce doresc să denunţe uriaşele abuzuri ce au avut atunci loc, să facă acest lucru semnând o petiţie on line. La momentul în care este elaborat acest articol, s-au strâns 3307 de semnături.

Ce conţine această petiţie? Este mult? Este puţin? Oare şi-a atins scopul? A avut vreun impact? Sunt întrebări care merită un răspuns la un an de la evenimentele extrem de grave din 18 martie 2004.

Ce conţine petiţia?

Petiţia este un protest on line şi iată care este esenţa ei (pentru textul integral vizitaţi 
http://www.petitiononline.com/promisa/petition.html): 

“Noi, cei semnaţi mai jos, cerem cu insistenţă suportul şi ajutorul organismelor internaţionale care apără drepturile omului, contra abuzurilor autorităţilor române.
Cerem autorităţilor şi guvernului României respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului prevăzute atât de Convenţiile internaţionale referitoare la drepturile omului cât şi de legile româneşti, precum şi respectarea legilor româneşti, cum sunt: Constituţia României, Codul Penal şi Codul de Procedura Penală. Cerem de asemenea încetarea abuzurilor autorităţilor române împotriva acestei Şcoli paşnice de Yoga”

Un răspuns paşnic şi civilizat la grave abuzuri şi încălcări ale legii

Petiţia şi-a atins scopul: a dat un răspuns paşnic şi civilizat la atacuri neconstituţionale şi profund nedrepte. Dacă pe atunci tot aparatul represiv părea foarte hotărât (promiţând dovezi de neclintit pe care nu le-a oferit) să distrugă M.I.S.A., acum, la un an distanţă se poate vedea clar că toate acuzaţiile sunt nefondate. Dar mai sunt multe întrebări la care noi încă mai aşteptăm un răspuns.

În plus, iniţierea acestei petiţii on line a avut impact chiar în rândul semnatarilor, cei care au ştiut de existenţa ei şi au avut sensibilitatea, clarviziunea şi nu în ultimul rând curajul de a-şi exprima dezacordul faţă de o situaţie extrem de gravă.

Felul în care străinii şi-au exprimat solidaritatea este cel mai bun semn că această şcoală de Yoga este apreciată nu numai în România, ci şi în afară.

Cei care au scris au avut ocazia de a lua poziţie faţă de acuzaţiile ce le erau aduse (în calitate de cursanţi yoga la M.I.S.A.) pentru că nimeni altcineva (presa în speţă) nu le-a acordat acest drept la replică.

De altfel lipsa căilor de comunicare tradiţionale, ca şi lipsa de timp pentru a avea o reacţie paşnică la abuzuri sunt motivele pentru care s-a recurs la o astfel de soluţie, pe un site în limba engleză. Se ştie că Internetul este cea mai rapidă cale de a strânge oameni şi în acel moment a şi funcţionat cel mai bine: în timp record s-au strâns cea mai mare parte  a semnăturilor existente.

Fiecare om indignat, consternat sau chiar speriat a dat mai departe vestea. Astfel s-au strâns bărbaţi şi femei, copii şi adulţi, yoghini şi neyoghini, români, dar şi foarte mulţi străini, lucru rar în această lume a dezbinării. Căci dezbinarea, după cum am văzut, a fost una din tacticile mârşave utilizate de cei implicaţi în orchestrarea  acestei mari minciuni numite “scandalul M.I.S.A.” pentru a  incita pe orice cale populaţia împotriva yoghinilor.

3307 oameni au avut curajul să protesteze într-o perioadă de maximă presiune psihică

Dacă luăm numărul total de semnături (3307) şi numărul total de cursanţi yoga, am putem fi puţin dezamăgiţi de raportul rezultat. Ar trebui ţinut cont de faptul că nu toţi cursanţii yoga au acces la internet. În plus, răspunsul la această petiţie a fost extrem de prompt, iar mobilizarea exemplară, în condiţiile în care presiunea psihică era extrem de mare (abuzuri peste abuzuri). Faptul că s-au strâns oameni de diferite naţionalităţi şi şi-au exprimat opinia în această petiţie, denotă faptul că nedreptatea şi răutatea trezesc aceleaşi reacţii pentru toată lumea.

Au fost semnăturile celor care au fost victimele directe şi nevinovate ale evenimentelor din 18 martie. Apoi ale celor care au privit uimiţi cum semenii lor sunt călcaţi în picioare, batjocoriţi şi calomniaţi pe prima pagină a jurnalelor şi telejurnalelor de scandal. Au fost apoi prietenii şi rudele yoghinilor, oameni care îi cunosc de o viaţă şi sunt martori că tot ceea ce scrie despre yoghini este un uriaş fals.  

Dar vă propunem să facem o mică incursiune în opiniile exprimate, pentru că ele vorbesc de la sine despre climatul de atunci:

“Reclam aici acţiunile Poliţiei române, care vor să intimideze practicanţii yoga din România, încălcând grav drepturile şi libertătile omului. Aşa ceva nu ar trebui să se petreacă într-o societate presupus democratică. De asemenea, reclam campania de dezinformare a opiniei publice româneşti, prin atribuirea acestei şcoli de yoga MISA şi cursanţilor ei a unor fapte cu implicaţii deosebit de grave, chiar dacă acestea nu sunt adevărate. Sper ca autorităţile care pot face ceva în aceasta privinţă, să trateze cu atenţie acest caz fără precedent. Vă mulţumesc.” 

„Sunt un fotograf care are o colaborare strânsă cu MISA şi toate archivele fotorafice din ultimii 10 ani precum şi calculatorul meu a fost confiscat de către poliţia română pe 18 martie, lăsându-mă fără echipamentul cu care să pot lucra”.

„Mi-au luat (din maşina soţului!) fotografii personale, filmul negativ de la nuntă şi mi-au citit scrisorile adresate soţului, care nu aveau nici o legătură cazul pe care îl instrumentau, în conditţile în care nu aveau mandat de percheziţie asupra maşinii. Mi-au confiscat în timpul percheziţiilor toate obiectele din aur (moştenire de familie) pe care le dădusem unei prietene spre păstrare.”

„Nu sunt de acord cu această campanie de calomnie impotriva MISA şi a lui Gregorian Bivolaru. Mi se pare un abuz grotesc şi inuman în mass media românească, şi o gravă dezinformare în ceea ce priveşte practica yoga în România şi a şcolii de yoga a cărei mentor este domnul Gregorian Bivolaru. Este un abuz în primul rînd al poliţiei române, şi o crasă dezinformare a mass mediei din România..”

„Manipulare politică, dezinformarea opiniei publice, violenţa din partea organelor statale menite să ne apere, discreditare, violenţa din partea poliţiei, încălcarea legilor de către justiţie. Nimeni nu mai este în această ţară în siguranţă. ABUZ. ABUZ. ABUZ”.

„Este un atentat la adresa democraţiei şi societăţii civile româneşti. Aceeaşi oameni, aceleaşi practici comuniste! Acesta poate este examenul de „maturitate” al „democraţiei” în România. Domnilor procurori, poliţişti, jandarmi, ziarişti, politicieni: puteţi fugi de legile pe care le aplicaţi după bunul dumneavoastră plac, dar nu puteţi fugi la infinit! Totuşi nu vă puteti „ascunde” fărădelegile la nesfărşit…În faţa propriei Conştiinţe şi a lui Dumnezeu fiecare va răspunde în conformitate cu faptele sale!”

„Nu ştiu prea multe despre yoga dar nu-i drept ceea ce se întâmplă…nu-i normal ca în Romania de astăzi să nu ai cum să te aperi …să nu ai cum să te opui abuzurilor… „

„Nu sunt adeptă MISA, nu sunt admiratoare a lui Bivolaru, nu ştiu dacă Bivolaru sau alţi membri ai organizaţiei au săvârşit infracţiuni dar sunt de părere că acţiunile autorităţilor române faţă de aceşti oameni sunt abuzive iar prezentarea lor în presă este în mod clar manipulatorie.”

„Deşi nu sunt membră MISA, sunt întru totul de acord cu textul acestei petiţii. Oare se va face vreodată dreptate în ţara noastră?”

„NU sînt cursant yoga dar astfel de abuzuri sînt de neconceput!”

„Este inadmisibil. Sunt profund revoltată. Copiii mei practică yoga de 15 ani şi nu am văzut la ei decât lucruri bune şi frumoase. Chiar şi eu mi-am schimbat mult viaţa în bine cu ajutorul lor, deşi nu practic yoga.”

„Şi eu am crezut cândva murdăriile ce se spuneau despre această şcoală de yoga , dar apoi am văzut pe fiicele mele care practicau acasă sub ochii mei yoga şi am văzut transformări frumoase. Apoi am mers şi eu la cursuri şi m-am convins că tot ce spune mass media e o minciună de aruncat în ochi la oamenii creduli. E îngrozitor ce s-a întâmplat mai ales că una din fiicele mele se afla atât de aproape de locul unde s-au petrecut aceste abuzuri asupra cursanţilor . Cum să nu cred acum în beneficiile acestui curs când mi-a adus sănătatea la cei 62 de ani ??? Toţi bătrânii iau medicamente cu pumnul şi eu iau câteva plante şi asane pentru sănătatea mea. Vreau să practic yoga în continuare fiind liberă să fac asta şi să nu-mi fie ruşine să o spun în public. Că acum asta facem … ne ascundem … pentru că lumea ne arată cu degetul ca pe nişte proscrişi…. Poate că e nevoie şi de asta până când oamenii se vor trezi… Să ne ajute Dumnezeu.”

Mesajele sunt mult mai diverse, dar le-am grupat în aşa fel încât să cuprindă aproape toată gama de opinii exprimate. Aproape toate, pentru că printre ultimele mesaje au apărut în mod obsesiv  acuze şi calomnii “semnate anonim” George L sau Nicolae Ceauşescu (!). Au devenit rapid ridicole din cauza îndârjirii cu care au fost reluate şi a limbajului consacrat, de acuzator ferm convins că deţine adevărul absolut… din citirea ziarelor. Ceea ce au uitat însă semnatarii acestor mesaje era faptul că nu se aflau pe un forum de discuţii, ci completau o petiţie pe care puteau să o semneze dacă erau de acord cu conţinutul ei sau nu. Oricum ar sta lucrurile, chiar dacă au postat acele mesaje cu scopul intenţionat de a discredita, noi le mulţumim şi lor. Prezenţa lor este dovada cea mai clară că tot ceea ce au scris miile de semnatari în favoarea M.I.S.A. şi a domnului Gregorian Bivolaru sunt lucruri adevărate şi că nimeni nu a cenzurat mesajele, selectându-le doar pe cele favorabile.

Daca nu aţi semnat această petiţie, o puteţi face simbolic acum aici:

http://www.petitiononline.com/promisa/petition.html

Vă mulţumim tuturor pentru susţinere şi încurajare!

25 martie 2005

yogaesoteric.net

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More