Poliția americană experimentează o nouă armă. Este descrisă ca „dezumanizantă și crudă”

Poliția din Seattle, SUA, a început să experimenteze recent o armă controversată, un lasou high-tech ejectabil, denunțată de autoritățile de sănătate publică.

Autoritățile de sănătate publică denunță această nouă armă în special ca fiind „dezumanizantă și crudă”.

Anterior, la începutul acestui an, poliția din Buffalo a folosit această armă asupra unei femei afro-americane transgender pe care a perceput-o ca având o criză de sănătate mintală.

Îmbrăcată doar cu un tricou pe o vreme geroasă, femeia a fost reținută de polițiști cu un BolaWrap 100, un dispozitiv care costă 900 de dolari și care imobilizează victima cu șnururi de kevlar – propulsate cu praf de pușcă – pe care le aruncă fulgerător și care se încolăcesc în jurul trupului.

Un martor a declarat pentru postul local de știri WBEN că nimeni nu a încercat să o liniștească pe femeie, în ciuda prezenței unui profesionist din domeniul sănătății mintale. De asemenea, nu i s-au dat pături sau îmbrăcăminte caldă după ce a fost reținută de polițiști.

Pentru persoane „necooperante”, „sinucigașe” sau „tulburate mintal”

Departamentul de Poliție din Seattle a declarat că lasoul poate „ajuta la dezamorsarea situațiilor și la reducerea numărului de rezultate tragice”. De asemenea, precizează că dispozitivul este dedicat interogării persoanelor care nu se arată cooperante, „tulburate mintal”, „bolnave” sau „sinucigașe”.

Dar activiștii și experții în sănătate mintală critică dispozitivul Bola Wrap 100 și cred că aceasta ar putea provoca mai multe vătămări fizice și psihice.

Poliția din Buffalo este una dintre cele 500 de organisme de aplicare a legii din SUA care utilizează dispozitivul BolaWrap, potrivit Wrap Technologies, compania producătoare.

La începutul lunii iunie, Departamentul de Poliție din Seattle a aprobat un program-pilot pentru testarea dispozitivelor.

Multe dintre persoanele cu care se confruntă forțele de ordine nu sunt criminali”, a declarat inventatorul BolaWrap, Elwood „Woody” Norris, scrie Vice.

Este posibil să aibă dificultăți de auz, pot fi handicapați mintal, pot consuma droguri. Deci, ei nu știu, dintr-un motiv sau altul, comenzile forțelor de ordine. Nu vrem ca aceste persoane să fie ucise.”

O piață de 11,85 miliarde de dolari până în 2023

Într-o declarație adresată Motherboard, un purtător de cuvânt al Wrap Technologies a susținut că BolaWrap a fost „conceput special pentru intervenții timpurii pentru a preveni escaladarea forței”.

Wrap, care se așteaptă ca piața globală a „armelor neletale” să crească la 11,85 miliarde de dolari până în 2023, intenționează să extindă vânzările către instituțiile de sănătate psiho-mentală, profesorii din școli și proprietarii de case și, de asemenea, recomandă Bola Wrap forțelor de ordine anti-revoltă.

Această armă va duce la mai multe incidente polițienești, la detenții nedrepte, la percheziții și confiscări neconstituționale, la vătămări fizice și decese complet evitabile – în special pentru afro-americani / indigeni, pentru persoanele cu dizabilități, trans, tineri, vârstnici și alte persoane marginalizate”, au denunțat criticii Bola Wrap.

Citiţi şi:
China dezvoltă arme sonice portabile, pentru controlul mulțimilor
Parlamentul grec aprobă înfiinţarea unei poliţii în universităţi, în ciuda protestelor studenţilor

yogaesoteric
8 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More