Poliția Gândirii în acțiune: Un site de știri a denunțat mai mulți ofițeri (r) ai MAPN și MAI pentru discuțiile și comentariile lor pe Facebook
Mai mulți ofițeri în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MAPN) au fost monitorizați în discuțiile pe care le-au purtat pe Facebook de către un jurnalist de la site-ul G4Media, patronat de Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă. În urma acestei „verificări”, ei au fost acuzați că sunt „rasiști, xenofobi, antisemiți, misogini, anti-NATO, anti-UE, conspiraționiști”.
Denumit pompos „anchetă”, materialul este de fapt o căutare pe Facebook, după comentarii și discuții ale unor persoane private.
Printre „delictele de opinii” ale acestor oameni, identificate de site-ul de știri, se numără „rasismul, xenofobia, antisemitismul, misoginismul, conspiraționismul”.
Astfel, contraamiralul (r) Romulus Hâldan este acuzat că a comentat la o postare, folosind expresiile „Nu îmi plac nici rușii, nici americanii!” sau „Ucrainenii ăștia sunt de o parșivenie pe care nici măcar rușii nu o pot egala!”.
Aceste comentarii sunt considerate de către Sorin Semeniuc, autorul articolului, drept „controversate și incompatibile cu prestanța hainei militare pe care o îmbracă în fotografiile de pe contul său de Facebook”. Nu există niciun standard invocat de Semeniuc pentru această aserțiune, în afară de propriile sale păreri și opinii.
Altă postare incriminată de către „anchetatorul” Semeniuc este o poezie compusă de un general în rezervă, în care Nicolae Ceaușescu este descris ca fiind un patriot pentru că ținea la interesele țării.
Un cadru al MAI este acuzat de antisemitism, pentru că în comentariu s-a întrebat dacă va fi etichetat drept „neo-legionar” pentru că îi plac „Radu Gyr și Mircea Vulcănescu, ca să nu mai vorbesc de Nechifor Crainic”.
Se pare că autonomia maghiarilor pe criterii etnice este un deziderat al site-ului menționat, de vreme ce o reacție de respingere la această propunere, exprimată de conferențiarul Alba Popescu de la Universitatea Națională de Apărare, este considerată „xenofobă”.
„Vei cere pe d*** să te ia”, a scris Alba Catrinel Popescu la o știre în care un politician maghiar anunță că dorește autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Nota Bene, această parte a României este numită de Semeniuc drept „Țara Secuilor”.
Anterior, tot G4Media o acuzase pe conf. Alba Popescu de faptul că unele postări ale acesteia „contraziceau poziția oficială a României ca stat membru al Alianței NATO și vehiculau teme conspiraționiste, anti-Zelenski, președintele Ucrainei”.
În romanul 1984 al lui George Orwell, acțiunea se desfășoară într-un stat totalitar, iar regimul a instituit „Poliția Gândirii”, pentru a-i prinde pe cei care au idei și opinii neconforme poziției oficiale a partidului unic, conducător. „Infracțiunea” pe care o combate Poliția Gândirii se numește „crimă-gândit”.
Site-ul menționat este editat de asociația omonimă, a cărei scop este „îmbunătățirea și modernizarea sistemului democratic în România”.
În urma „anchetei” desfășurate de site-ul de știri, „inculpații” au fost pârâți Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne. MAPN și MAI au răspuns, însă, că nu pot lua măsuri, întrucât este vorba despre părerile personale ale celor în cauză și nu implică instituțiile respective.
Ca efect, articolul a dus la o avalanșă de comentarii împotriva cadrelor Ministerului Apărării Naționale și ale MAI. Exemple: „De ani de zile observ că majoritatea ăstora din poliție, jandarmerie, armată sunt efectiv psihopați”.
„Animalelor ăstora le plătim noi, din taxele și impozitele noastre, pensiile speciale” sau „Toți sunt asemănători cu nesimțitul de sindicalist Coarnă. Gunoaie ținute pe bani mulți. Nu ne mai putem permite să le plătim gunoaielor ăstora așa pensii. Orice pensie să fie pe limita de vârstă și pe contribuție” sau „Unde se termină gândirea, inteligența si bunul simț începe armata. De unde se termină armata începe miliția.”
Autor: Radu Ursan
Citiți și:
Războiul cognitiv (I)
Multe aspecte trec neobservate din pricina războiului din Ucraina. Și tocmai de aceea, multe nefăcute se fac tocmai acum
Onoarea de a fi non-aliniat sau starea de disidență ca necesitate morală
yogaesoteric
25 iulie 2022