Practicanţii întreabă – practicanţii răspund

 

Continenţa face diferenţa

 
de Robert Leontescu
 


1. Cum îmi dau seama dacă sunt un continent perfect?

După câteva zile de practică nu putem spera la un nivel de asemenea altitudine. Pentru asta e necesară o perioadă lungă în care să nu fi pierdut nici măcar o singură picătură de spermă (iar la femei suspendarea totală a ciclului menstrual). Practic, toată viaţa. Dar chiar şi în situaţia în care nu s-a risipit niciun strop de lichid seminal, ne rămâne eterna provocare: sublimarea energiei erotice. Simplul fapt că nu ejaculăm nu înseamnă neapărat că am atins perfecţiunea în realizarea continenţei. Poate fi vorba doar de transmutarea potenţialului amoros. Rezultatele adevărate în această direcţie lasă urme vizibile în înfăţişarea noastră – privire penetrantă, forţă charismatică – şi produc o continua expansiune a conştiinţei. Aşadar, în caz de reuşită, vom afla primii. Mai degrabă merită să fim interesaţi de un alt aspect al continenţei. Ea nu vizează numai drămuirea înţeleaptă a zestrei erotice, ci mai ales controlul desăvârşit al tuturor tipurilor de energie. Deci avem şi mai mult de lucru.

 2. Ce mă împiedică să realizez continenţa amoroasă?

Poate fi vorba de vecinii de bloc, arcurile de la saltea sau furnicile curioase din iarbă, dar o să luăm în calcul doar dificultăţile care respiră un aer de obiectivitate:
a. Inconsecvenţa. Muncim uneori toată săptămâna; sunt momente când privim televizorul ca pe o lumânare aprinsă; naufragiem pe internet în destinaţii numai de noi ştiute, avem timp pentru sport, dar mult mai timid ne apropiem câteodată de tehnicile pentru continenţă. E puţin ciudat. Împlinirea pe care o avem practicând-o nu lasă loc de comparaţie. Cu toate acestea, dezertăm deseori de la testul consevenţei. Dar dacă vrem totul, trebuie să fim pregătiţi să dăm totul. Altă cale nu există pentru noi, cei din linia întâi…

b. Nesublimarea energiilor erotice. Asta e proba de foc pentru practicanţii continenţei amoroase. De aici şi problemele legate de sexualitate. Intenţia cu care începem să facem dragoste amprentează puternic calitatea jocului amoros. Textele străvechi vorbesc de un procent de 70% dorinţa de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi 30% plăcere. Aceasta e proporţia corectă. De obicei este exact invers. Şi asta în cazurile fericite. Este nevoie de multă puritate şi transfigurare pentru a avea o asemenea viziune corectă. Altfel e greu. Asceza tantrică este, de altfel, una dintre cele mai dure. Tentaţia este extrem de mare, iar picioruşul ne poate aluneca în orice moment. Utilizăm plăcerea, amplificăm dorinţa doar pentru a le folosi în scopuri spirituale. În modul acesta ele ne pot înălţa până în al nouălea cer, ne pot învăţa zborul. Altfel, energia erotică nesublimată va fi ca un lac de plumb în care aripile noastre rămân înţepenite.

c. Masturbarea mentală sau fizică. Dorinţa puternică de a viziona imagini erotice, de a face dragoste în locuri insolite, în moduri diferite, cu echipament erotic mai mult sau mai puţin complicat, toate sunt legate numai şi numai de plăcere şi implicit de minte. Ego-ul are nevoie de hrană proaspătă (senzaţii, idei) şi solicită mereu o reactualizare a informaţiei. Nu contează prea mult subiectul (în cazul de faţă, erotic). Cum noi suntem structuri preponderent mentale, se explică de ce la bărbaţi imaginaţia lucrează în trei schimburi. Dar jocul necontrolat al minţii prezintă un imens pericol pentru aspiranţii la continenţa amoroasă perfectă: poluţiile nocturne. Visele umede sunt ca o supapă a subconştientului care materializează astfel scenariile de peste zi. Trist, dar… tributul biologic poate fi evitat. Vechiul model de satisfacţie erotică trebuie înlocuit cu o căutare frenetică a profunzimilor fiinţei, ce are drept vehicul energia sexuală. Plăcerea devine o trambulină, nicidecum o baltă în care plonjăm. Pe de altă parte, este mult mai uşor de practicat continenţa amoroasă cu fiinţa iubită atunci când senzaţia erotică este în special subtilă. Repet, subtilă. Excitaţia vizuală ne fixează atenţia prea mult pe plăcere, îngreunând sublimarea energiei sexuale, controlul ejaculării sau comuniunea afectivă. Totuşi, într-un cuplu polar opus, bazat pe iubire autentică şi pe transfigurare, imaginaţia controlată îmbogăţeşte într-un mod inefabil paradisul celor doi iubiţi.

d. Neîncrederea şi frica de eşec. A greşi e omeneşte; a repeta aceeaşi gafă e foarte descurajant câteodată. Şi aici intervine frica: „Ce-o să visez la noapte? Emanuelle partea întâi, a doua, a treia şi continuările? Sper să mă trezesc la timp; sper să fi lucrat suficient yoga decuseară…“. Temerile nu ajută cu nimic. Mai mult, amplifică prin rezonanţă posibilitatea ca acel fapt nedorit să se petreacă. Mentalizarea pozitivă este de un real folos în această direcţie. Cel mai bun moment este când faci dragoste cu iubita. Mai precis când intraţi în starea de orgasm. Atunci mintea ia o pauză binevenită şi accesul la subconştient se face mult mai uşor. Atunci vizualizează-te ca amant iniţiat. Un continent perfect. Cu toate calităţile trezite la maximum. Să ştii că efectele sunt extraordinar de puternice. Energia erotică imensă amplifică gândurile tale, iar raportarea la un model masculin ideal în timpul jocului amoros te îmbracă într-o aură de triumf. Desigur, nu identificarea cu vreun culturist o să aibă rezultate, ci cu energia masculinităţii elevate pe care o manifestă un mare tantric, un mare yoghin sau chiar cu energia supemă a unui aspect divin, cum ar fi Krishna sau Shiva.

e. Lipsa atenţiei şi a memoriei. Adică să nu ne aducem aminte de practica efectivă. O contracţie dimineaţa, o respiraţie solară la prânz şi două asane seara nu ne vor face maeştri în arta amorului transfigurator extatic. Nu e de ajuns. Este necesară o atenţie susţinută, consecvenţă şi răbdare pentru a  rupe lanţul obişnuinţelor şi a accede la transbiologic şi apoi la spiritualitate.

f. Absenţa iubirii. Pentru mulţi dintre noi acest pasaj pare ultimul din serie şi probabil mai puţin important, în raport cu subiectul general. Dar nu este deloc aşa. Dragostea are un rol esenţial în realizarea continenţei amoroase. Ea este flacăra care va transforma plumbul în aur. Ea este sursa, călătoria iniţiatică şi destinaţia celui care a ales calea erosului sublim. Doar prin abandon total şi necondiţionat în faţa ei continenţa capătă valenţe spirituale.

3. Sunt semne care anunţă poluţiile nocturne? 

Desigur. Dar în cazul de faţă nu se petrece chiar ca-n filme. Deschidem geamul din sufragerie şi pe nisipul de lângă tobogan un pescăruş îşi mişcă picioruşul destul de lizibil: „Atenţie, la noapte!“. Nu e chiar aşa. Mai degrabă e vorba de situaţii în care s-a produs şi este pericol să se producă din nou un asemenea eveniment. Trebuie doar să le identificăm: o stare globală de excitaţie, o presiune subtilă constantă în zona organelor genitale, dinamizare erotică fără sublimare a energiilor rezultate, oboseală accentuată, vizionarea filmelor XXX, mesele copioase din timpul nopţii, afrodiziacele în exces, imaginaţia necontrolată, obsesiile erotice, lipsa lucrului spiritual etc. Pentru a preveni momentele nefaste trebuie să devenim foarte atenţi la noi. Corpul omenesc este dotat cu o inteligenţă naturală. Dacă ceva, cumva îi macină echilibrul, sigur ne va da de veste. Recunoscând situaţiile primejdioase trebuie să acţionăm în consecinţă. Facem tot ce ştim şi ne ajută să sublimăm potenţialul amoros: meditaţii, asane specifice, pranayama, dragoste cu iubita, orice, numai să simţim că pericolul a trecut. Trebuie să-ţi mai spun ceva: cu o floare nu se face primăvara. Nici măcar cu trei. De la un bucheţel în sus încep şansele. Noi am vorbit despre o situaţie de criză. Să lucrăm mai mult într-o zi pentru a asigura continuitate procesului de transformare lăuntrică. Dar, de fapt, acesta devine un mod de viaţă; un crez al nostru, nu o corvoadă. Iar pentru continenţa sexuală perfectă este nevoie de o mutaţie adâncă în conştiinţă. 

4. Cât timp trebuie să fac tehnici yoga după un act amoros cu continenţă pentru a fi sigur că energia erotică s-a sublimat în totalitate?

Depinde de la caz la caz. Dacă suntem profunzi când facem dragoste, iar forţa de transmutare şi sublimare este mare, nu avem nevoie de multe ore suplimentare pentru a încheia jocul amoros la înălţime. În general e bine să nu facem o asemenea evaluare imediat după postludiu. Energia este încă efervescentă şi ne putem înşela. Dar după aproximativ o oră tot ce nu a fost sublimat (ci doar transmutat) va începe să coboare. Mai ales dacă vom mânca imediat. La noi apare o durere puternică în zona testiculelor, iar la femei în zona ovarelor (la ele se declanşează uneori ciclul menstrual mai devreme). Aşa că cel mai sigur e să lucrăm, să lucrăm şi iar să lucrăm, cu cât mai mult, cu atât mai bine. În definitiv, pentru noi o facem iar rezultatele vor fi pe măsură.


5. Care sunt cele mai simple metode de sublimare a energiei?

Cele ezoterice sunt prezentate pe larg în cursurile de yoga: meditaţiile, rugăciunea profundă, pranayama, fixarea atenţiei într-un singur punct,  anumite atitudini, contracţii şamd. Dar pentru o eficienţă maximă trebuie să ţinem cont de un singur aspect: timpul de execuţie şi intensitatea concentrării. Nu emitem mantra cinci minute, ne focalizăm privirea în mijlocul frunţii, clipim de trei ori şi gata! Totul s-a sublimat! Nu! Realizăm tehnicile până când frecvenţa de vibraţie specifică energiei erotice se modifică integral într-una mult mai rafinată, mai elevată. Starea care se instalează este net diferită de cea pasională. Avem spontan tendinţa de a ne îndrepta spre introspecţie. Putem să-i simţim savoarea subtilă zile întregi după aceea. Iată şi câteva variante neyoghine pentru alchimia interioară: dansul, artele în general, studiul intelectual intens, înotul etc. Dar ca aceste modalităţi să devină eficiente în ceea ce priveşte sublimarea armonioasă a energiei erotice, este necesară o atitudine cu totul specială, meditativă.

6. Ce mă poate ajuta să deprind mai repede măiestria în continenţa amoroasă?

Poate că întrebarea ar suna mai bine dacă începe cu „Cine ar putea să mă ajute…“ Răspunsul cel mai bun ar fi: tu! Cine altcineva? Cea mai grozavă tehnică nu valorează nici doi bani dacă nu facem nimic pentru a-i da viaţă. Perseverenţă şi răbdare. De asta este nevoie, pentru că pe maestru îl face exerciţiul. În rest, lucrurile sunt mai simple: purificarea fizică, energetică şi mentală, realizarea tehnicilor care prezintă efectele dorite, consacrarea fructelor acţiunii, un vital foarte bun (dinamizarea primilor trei centri de forţă), un mental puternic (Ajna chakra), voinţa de a sublima integral energia erotică, autotransfigurarea, raportarea la un model autentic (maestrul spiritual, Shiva, starea de vira), tapasul, aspiraţia spirituală, plante medicinale etc.

7. Cum pot opri ejacularea brusc în caz de pericol?

În primul rând, cum am ajuns până aici? Graba? Dorinţa ardentă? O iubită foarte pasională? Ritmul intim alert? O fantasmă destul de puternică? Sau oglinda era prea aproape de pat? Trebuie să fim sinceri. Înainte de a trata, putem preveni. Dacă mai e posibil să eliminăm din cauze, jumătate din treabă e făcută. Rămân câteva soluţii pentru situaţiile extreme, dar cel mai bine e să nu ajungem acolo. Blocajul extern e un procedeu foarte la îndemână (presiunea puternică a punctului situat între anus şi sex), totuşi nu este sigur sută la sută. Dacă îl realizăm prea târziu, riscăm să pierdem o cantitate din lichidul seminal în interiorul corpului (aproximativ 40%-60%). Ulterior ea va fi eliminată odată cu urina. O altă variantă este strângerea puternică a bazei penisului cu mâna dreaptă. E important momentul când aplicăm aceste metode. După punctul non-retur nu prea sunt soluţii care să ne vină în ajutor. În ambele situaţii putem dubla realizarea tehnicilor cu nişte expiraţii puternice (sau Uddhyana bandha) şi concentrarea fermă în Ajna chakra. Schimbarea ritmului respirator şi redirecţionarea atenţiei produc miracole câteodată. Oricum ar fi, e bine să ne retragem din când în când puţin în afara contactului intim (moment bun pentru conştientizare sau câteva Nauli kriya) şi apoi să reluăm mişcările intime. Tot atunci putem muta şi oglinda mai într-o parte.


8. Ce trebuie să fac pentru a spiritualiza actul erotic?

După ce s-a desăvârşit continenţa sexuală, începe Tantra. Prima nu o include pe a doua, dar invers e valabil. Principiul fundamental al acestei străvechi tradiţii spirituale este iubirea. Cu cât sentimentul este mai autentic şi mai înălţător, cu atât actul erotic dintre cei doi iubiţi este mai profund, mai expansiv şi extatic. În acest caz transfigurarea apare în mod spontan, neprimind statutul de tehnică sau etapă premergătoare fuziunii amoroase. Acesta e primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere. El ne deschide poarta comuniunii profunde cu Marile Puteri Cosmice.

9. De când fac yoga, dorinţa şi energia mea erotică au crescut. E bine?

Dacă le folosim într-un mod divin integrat e perfect. Dacă doar le alimentăm pentru a spori plăcerea trebuie să luăm imediat atitudine. Hedonismul nu este sinonim cu yoga.

10. De ce unii bărbaţi care au fost iniţiaţi în tainele erosului ezoteric simt încă nevoia să ejaculeze?

Chiar dacă am avut unele rezultate nu înseamnă că am păşit cu totul în lumea continenţei. Vechile obişnuinţe zgârie încă pereţii subconştientului nostru. Până la eliminarea definitivă a acestor reziduuri, balansul între sus şi jos, sacru şi profan va continua. Amprenta impulsurilor inferioare nu se şterge cu uşurinţă de pe tabla mentală, chiar dacă pe deasupra am scris mare şi apăsat: Evoluţie spirituală. Anumite impurităţi ale minţii sunt întreţinute şi acum, mai mult sau mai puţin inconştient. De aceea gândurile trebuie controlate permanent. Nu intră niciunul şi nu iese nimic fără ca noi să ştim. Un alt exerciţiu care ajută este Laya yoga înainte de culcare (dar nu folosiţi mantrele pentru Muladhara chakra sau Swadhisthana chakra care amplifică energia erotică). O oră de meditaţie în fiecare seară purifică mintea foarte mult. Noaptea va fi odihnitoare şi fără griji pentru bărbaţi. Succes!
 

Articol preluat din Yoga Magazin nr. 64

 
Vă recomandăm să citiţi şi:

Poziţii sexuale

Tantra, o viziune globală şi profundă a realităţii


 

yogaesoteric

februarie 2007

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More