Premieră în Franța. Peste jumătate din populația țării și-a pierdut credința în Dumnezeu. Psiholog: „Rezultatul nu este cazul să ne mire”

  • 51% dintre francezi nu cred în Dumnezeu.
  • În 2011, 44% dintre francezi erau declarați atei.
  • În 1947, 34% dintre francezi erau declarați atei.
  • 91% au spus că pandemia nu i-a apropiat de Dumnezeu.
  • Cea mai credincioasă categorie de vârstă sunt cei peste 65 de ani.
  • Tot mai puțini francezi vorbesc despre religie în familie – 38%.
  • Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor.

Dumnezeu a murit! Vorba lui Nietzsche a devenit realitate în Franța zilelor noastre. Ateii au ajuns la putere în această țară.

51% dintre francezi sunt atei – este pentru prima oară de când există Franța ca stat când sunt mai mulți atei decât credincioși. Rezultatul vine după un sondaj făcut vara trecută. Întrebați dacă pandemia de covid-19 i-a apropiat de Dumnezeu, 91% dintre cei chestionați au răspuns „nu”. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial doar 34% dintre francezi erau atei.

Deși numărul ateilor din Franța este în creștere, jumătate dintre francezi cred că „mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”. Doi din trei francezi consideră că religia le poate transmite tinerilor valori adevărate – respect, toleranță, generozitate.

Culmea este că francezii au donat 850 de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre-Dame. 79% dintre cei chestionați au răspuns însă că incendiul catedralei nu a trezit în ei un sentiment religios.

De ce au devenit ateii majoritari în Franța

Ai putea spune că da, poate ești mai liber, că ai mai multă libertate, pentru că nu ești obligat să te duci la biserică în fiecare duminică, nu ești obligat să te rogi în fiecare zi. Într-un fel, putem spune că avem mai multă libertate, dar nu-i chiar așa. Dacă credeam în Dumnezeu, viața mea ar fi fost cam la fel. Cred că francezii nu au nevoie să fie apropiați de Dumnezeu, pentru că pur și simplu nu au nevoie. Trăim într-o societate modernă”, a declarat Nicolas Lorenzo.

Psihologul Daniel David – rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj: „Rezultatul nu este cazulne mire. Pe măsură ce societățile se modernizează, oamenii se declară mai puțin religioși. De ce se petrece aceasta? Foarte probabil pentru că multe biserici ca instituții nu pot ține pasul cu nevoile și așteptările oamenilor. Sunt studii care arată că societățile religioase astăzi au mai mulți copii decât societățile care se declară atee sau decât oamenii care se declară atei. În acest moment, ateismul crește, dar numărul copiilor este mare în zona celor care se declară religioși. Cine face cu adevărat știință și înțelege cu adevărat religia nu are o tensiune între cele două. Atunci când le faci bine pe cele două, sunt complementare și nu sunt în opoziție.

Citiți și:
Ateismul științific
Studiu care dă știința peste cap: creierul credincioșilor este diferit de cel al ateilor
Prof. dr. Pavel Chirilă: «Înțelegeți că dacă sunteți atei nu sunteți mai valoroși în planul științific»

 

yogaesoteric
24 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More