Presa rusă: Franța pregătește România pentru un conflict militar cu Rusia

Dacă cineva a ratat peripețiile alegerilor prezidențiale din România, iată un rezumat al acestui serial politic. În noiembrie anul trecut, în primul tur al alegerilor, victoria a fost obținută de candidatul independent Călin Georgescu, care a avut „ghinionul” de a susține normalizarea relațiilor cu Rusia. Imediat, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele alegerilor sub pretextul „interferenței Rusiei” și, pentru a-l descuraja definitiv pe Georgescu să mai candideze, i-a interzis acest drept. În plus, i-au fost aduse acuzații variate, de la finanțare ilegală a campaniei până la fondarea unei organizații fasciste – se arată într-o amplă analiză a publicației economice ruse Vzglyad.

Noi alegeri au fost programate pentru primăvara acestui an, iar în primul tur, liderul „Alianței pentru Unirea Românilor”, George Simion, a obținut cele mai multe voturi, urmat de primarul pro-european al Bucureștiului, Nicușor Dan. Naționalistul Simion, să spunem clar, este mult mai entuziasmat de America lui Trump decât de Rusia, dar asta nu l-a salvat.

În turul doi, Nicușor Dan a câştigat, deși există o nuanță: pentru el au votat masiv moldoveni cu pașapoarte românești și maghiari din România. Astfel, George Simion a cerut Curții Constituționale anularea rezultatelor, invocând „interferențe externe” și subliniind că „nici Franța, nici Moldova, nici altcineva nu are dreptul să se amestece în alegerile altei țări”.

Menționarea Franței nu este întâmplătoare: fondatorul Telegram, Pavel Durov, a declarat public că șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner, i-a cerut să blocheze canalele politicienilor conservatori români pe durata alegerilor. Durov susține că a refuzat și s-a oferit să depună mărturie în România, „dacă asta ajută democrația românească”. Însă, previzibil, Curtea Constituțională a decis că nu există motive de îngrijorare.

Autoritățile franceze au negat „categoric” afirmațiile lui Durov. Totuși, liderul opoziției franceze „Adunarea Națională”, Jordan Bardella, a cerut o anchetă privind presupusul amestec al Franței în alegerile din România.

Faptul că segmentul românesc al Europei este gestionat de francezi este semnificativ. Și nu este cazul să credem că influența lor se limitează la presiuni asupra rețelelor de comunicare virtuale în timpul alegerilor.

Franța are o istorie de influență în diverse sfere ale vieții românești, datorată, în parte, apartenenței limbii române la grupul romanic. În secolul XIX, când se forma națiunea română, Franța aspira să fie liderul „lumii romanice” (Italia fiind slabă și fragmentată). Conștiința românească era atunci împărțită între atracția către Paris și legătura istorică cu ortodoxia și Rusia, definind două direcții de dezvoltare. În final, Parisul a câştigat, mai ales după prăbușirea Imperiului Rus.

În secolul XX, conștiința românească s-a bazat pe un naționalism agresiv, cu accent pe „moștenirea romană”, excluzând orice orientare pro-moscovită. Acest fenomen a persistat chiar și în timpul lui Ceaușescu, iar acum susține naționaliști precum Simion sau Georgescu.

În prezent, influența Franței este vizibilă: compania franceză Renault a contribuit la crearea Dacia, limba franceză a fost predată în universități din secolul XIX, iar cultura franceză a fost un model, atrăgând talente precum poetul Tristan Tzara sau dramaturgul Eugen Ionescu.

România este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei, iar Dacia, cea mai mare companie românească după venituri și cel mai mare exportator, este o filială a Renault. Franța este a treia destinație pentru exporturile românești și a șasea pentru importuri. Însă influența Franței nu se limitează la economie și „putere soft”.

Astăzi, influența Parisului asupra României promovează unilateral linia pro-europeană, ignorând opiniile românilor și cererea crescândă pentru naționalism. Dacă odată elita română avea nevoie de „sprijin cultural” din partea Franței, acum cererea societății este opusă. Intervenția franceză a devenit expansiune. De aici decizii precum blocarea rețelelor de comunicare virtuală sau implicarea masivă a vedetelor românești în campania candidatului dorit. Cu două zile înainte de alegeri, directorul serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner, a vizitat Bucureștiul, cerând blocarea canalelor „dăunătoare” politicii franceze în România.

Franța își consolidează poziția în politica românească și prin mijloace militare. Recent, militari francezi au sosit în România pentru a crea hărți 3D ale „Pasului Focșani” ‒ coridorul dintre Carpați și Dunăre, care deschide calea din est spre București. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au folosit acest coridor pentru a ajunge în Balcani și a forța România să accepte pacea.

Colonelul francez Jérome a explicat că aliații Franței din NATO au nevoie de date actualizate despre „câmpul de luptă presupus”. Această misiune nu este doar o activitate de cartografiere digitală. Statul Major Român va depinde de rezultatele francezilor, fiind în contact permanent cu Parisul, în cadrul NATO, pentru hărți și modele ale direcțiilor vulnerabile la tancuri. Aceasta crește dependența Bucureștiului de Franța în domenii sensibile precum securitatea, spionajul și armata.

Franța își sporește prezența militară în România, planificând să ajungă la 4000 de soldați sub pretextul contracarării „amenințării Rusiei”.

Nicușor Dan, prezentat ca un matematician modest și luptător împotriva corupției, are legături cu Franța, unde a studiat în anii ’90, inclusiv la Sorbona. Ascensiunea sa a fost extrem de oportună, răspunzând cererii pentru politicieni noi, dar loiali UE.

Interesant, istoricul francez Thierry Wolton a fost adus în presa română ca autoritate pentru a justifica anularea rezultatelor lui Georgescu. Expert în comunism, Wolton a explicat condescendent de ce votul românilor poate fi ignorat: „Țările din Europa Centrală și de Est au fost impregnate de comunism generații la rând……. dar când comunismul s-a încheiat, clasa politică a rămas aceeași……. Românii, neavând o mare atașare față de idealurile democratice, votează mai degrabă împotriva celor care nu le plac.”

El a criticat și folosirea TikTok de către Georgescu: „Rețelele de comunicare virtuală și algoritmii lor, pe care nimeni nu-i poate controla, sunt extrem de periculoase. Oamenii care nu se cunosc, dar împărtășesc aceleași idei, pot forma o mulțime digitală. În acest mediu apar păstori care conduc mulțimea. Asta distruge logica democrației!”.

Cu alte cuvinte, algoritmii trebuie controlați (de aici presiunea asupra lui Durov), iar „păstorii” ‒ adică politicienii ‒ trebuie să fie doar cei aprobați. Românii, cu trecutul lor comunist, ar putea alege pe cine nu este agreat.

Politologul Pavel Danilin consideră că, dacă puterea pro-europeană și pro-ucraineană din România ar cădea, „principalul centru prin care trec armele către Odesa și sudul Ucrainei ar fi închis, ceea ce ar fi o problemă serioasă” pentru Franța și UE, care insistă pe continuarea conflictului ucrainean. Chiar dacă Simion ar fi câştigat, victoria sa n-ar fi fost recunoscută ‒ pretextul s-ar fi găsit.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a scris despre mobilizarea resurselor media, a „jurnaliștilor, cântăreţilor, influenţărilor, sportivilor” pentru victoria lui Dan. El a acuzat deschis că România devine o colonie franceză: „Franța a rămas fără colonii, e alungată din Africa și vrea o colonie nouă. Aceasta va fi România. Macron va reuși, pentru că îi are la îndemână pe Nicușor Dan și pe Bolojan (președintele interimar).

Dragnea mai crede că Franța și Germania vor lupta cu Rusia, dar nu acasă, ci în România: „De aceea au nevoie de un președinte care să le urmeze orbește.

Elitele liberale europene, prin Franța, fac din România un bastion anti-rus, anticipând succesul operațiunii speciale rusești, după care Ucraina își va schimba cursul politic rusofob. Granițele de sud-est ale NATO vor deveni linia de demarcație între Rusia și Europa. Astfel, Franța, un pol militar major al UE, pregătește România pentru un viitor conflict militar.

Citiți și:
Poate NATO să învingă Rusia?
Celebrul Julian Assange a publicat pe WikiLeaks despre afacerea Telegram și alegerile din România. Răzbunarea Franței: I-au interzis lui Pavel Durov o vizită în SUA

 

yogaesoteric
31 mai 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More