Președintele palestinian exclude SUA ca unic mediator și este deschis ca Rusia să joace rolul

Într-o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că nu are încredere ca Washingtonul să joace un rol principal pentru a ajuta la rezolvarea ocupației israeliene. În schimb, Abbas și-a exprimat sprijinul pentru Moscova, declarând că „Rusia este pentru dreptate”.

Mahmoud Abbas

Abbas a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri publice cu Putin în Kazahstan, spunând: „Nu avem încredere în Statele Unite și ne cunoașteți poziția. Nu avem încredere în ele, nu ne bazăm pe ele și în niciun caz nu putem accepta că Statele Unite este singura parte care rezolvă o problemă.

Conflictul Israel-Palestina poate fi soluționat doar de „Cvartetul” – Rusia, SUA, ONU și Uniunea Europeană – a adăugat Abbas, subliniind importanța rolului Moscovei: „Credem și știm că Rusia are o poziție clară asupra așezării și sunt absolut sigur că nu se va schimba niciodată. Știm perfect că Rusia este pentru dreptate, pentru dreptul internațional.

Putin a răspuns favorabil și a spus că speră să îmbunătățească legăturile dintre Moscova și Ramallah. Rusia are „o poziție de principiu bazată pe rezoluțiile fundamentale ale Națiunilor Unite și rămâne neschimbată”, a spus el.

Abbas are 87 de ani și a fost ales ultima dată în 2005. În timp ce mandatul său de guvernare a expirat în 2009, Tel Aviv și Ramallah au împiedicat noi alegeri de atunci. Israelul continuă să mențină controlul securității și să-și impună legile pe întregul teritoriu al Palestinei istorice, deși Abbas și guvernul „Autorității Palestiniene” (AP) din Ramallah au o oarecare influență în Cisiordania. Influența sa nu se extinde asupra Fâșiei Gaza, blocată, unde partidul politic islamist și facțiunea militantă Hamas se află la putere din 2007.

Cu toate acestea, planul „Cvartetului” lui Abbas pare a fi neaplicabil. În semn de protest față de războiul în curs din Ucraina, mulți funcționari nordamericani și europeni refuză să participe la întâlnirile cu omologii lor ruși.

Întâlnirea dintre Putin și Abbas evidențiază fracturile din campania Occidentului de izolare a Kremlinului. După ce Rusia a început operațiunea militară din Ucraina în februarie, președintele Joe Biden a spus că se va asigura că Putin își va pierde partenerii mondiali. Deși multe țări au trecut la sancționarea Moscovei, aceasta a păstrat relații strânse cu actori internaționali mai mari, cum ar fi India și China, pe lângă actori mai mici precum Palestina.

Washingtonul este sponsorul principal al Tel Avivului, oferind aproximativ 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar în fiecare an. Potrivit mai multor organizații pentru drepturile omului, sistemul dur de guvernare al Israelului asupra pământurilor palestiniene încalcă dreptul internațional și echivalează cu apartheidul.

Citiți și:
Casa Albă respinge raportul usturător al ONU împotriva Israelului, „vizat în mod nedrept”
Cronica genocidurilor NATO

 

yogaesoteric
5 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More