Casa Albă respinge raportul usturător al ONU împotriva Israelului, „vizat în mod nedrept”

Raportul Comisiei ONU cere Consiliului de Securitate să pună capăt ocupației permanente a Israelului în Palestina și solicită statelor individuale să urmărească penal oficiali israelieni

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a afirmat la 20 octombrie că Israelul este „vizat în mod nedrept în cadrul ONU”, în urma unui raport dur publicat de Comisia de anchetă a ONU (COI) în curs de desfășurare, care investighează încălcările drepturilor omului comise de Tel Aviv în timpul celor 74 de ani de ocupație a Palestinei.

Israelul este în mod constant vizat în mod nedrept în sistemul ONU, inclusiv în cursul acestei comisii de anchetă”, a declarat Price reporterilor în timpul unei conferințe de presă.

Nicio țară, dosarul niciunei țări, nu este cazul să fie ferită de examinare, dar nicio țară nu ar fi, de asemenea, cazul să fie vizată în mod nedrept. Și acesta este principiul pe care urmărim să îl susținem”, a afirmat el.

În raportul său, COI a stabilit că „ocuparea teritoriului palestinian este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, din cauza permanenței sale și a politicilor de anexare de facto ale guvernului israelian”.

De asemenea, raportul COI face referire la numeroasele declarații făcute de secretarul general al ONU și de statele membre ale ONU cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina, în care oficialii au reafirmat că „anexarea unilaterală a teritoriului unui stat de către un alt stat reprezintă o încălcare a dreptului internațional și este nulă și neavenită”.

Vorbind cu reporterii, președintele COI, Navi Pillay, a subliniat recent că „143 de state membre, inclusiv Israelul … au votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale care reafirmă acest aspect”.

Dacă nu este aplicat în mod universal, inclusiv la situația din Teritoriile palestiniene ocupate, acest principiu de bază al Cartei Națiunilor Unite va deveni lipsit de sens”, a adăugat ea.

Într-un al doilea raport care a fost prezentat Adunării Generale a ONU la 27 octombrie, COI a solicitat un aviz consultativ urgent din partea Curții Internaționale de Justiție (CIJ) „cu privire la consecințele juridice ale refuzului continuu al Israelului de a pune capăt ocupației sale”.

Acțiunile Israelului care constituie o anexare de facto includ exproprierea terenurilor și a resurselor naturale, înființarea de colonii și avanposturi, menținerea unui regim de planificare și de construcție restrictiv și discriminatoriu pentru palestinieni și extinderea extrateritorială a legislației israeliene la coloniștii israelieni din Cisiordania”, conchid oficialii ONU în raportul lor.

De la începutul acestui an, cel puțin 105 palestinieni – inclusiv 26 de copii – au fost uciși de trupele israeliene, ceea ce face ca anul 2022 să fie cel mai sângeros din 2006 încoace pentru palestinienii care locuiesc în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est.

În plus, Tel Aviv deține în prezent 4.500 de palestinieni în închisoare, dintre care 730 sunt deținuți fără acuzații și în principal pe baza unor așa-zise „dovezi secrete”.

Copii de numai 12 ani sunt supuși unor arestări arbitrare și măsurilor de detenție de către guvernul de ocupație. Chiar în luna septembrie, un băiat palestinian de șapte ani a căzut în gol după ce a fost urmărit de soldații israelieni.

Dar, în ciuda nenumăratelor morți și a distrugerilor gratuite provocate de atacurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza și de raidurile violente din Cisiordania, autoritățile israeliene mențin o politică de „a nu-și cere scuze” pentru crimele lor de război, cu sprijinul deplin al SUA.

Citiți și:
Dezmembrând otomanii și colonizând Palestina
Israelul se scufundă tot mai mult în tiranie
O crimă «prea mare pentru a putea fi pedepsită»?

 

yogaesoteric
16 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More