Primul experiment chinezesc de editare genetică

 

Un cercetător chinez susține că a ajutat la conceperea primilor copii cu gene modificate în laborator – este vorba despre două fete gemene al căror ADN a fost modificat cu un nou instrument puternic, capabil să rescrie cele mai profunde aspecte ale vieții – tehnologia editării genetice, relatează AP.

Un om de știință din SUA a spus că a participat la intervenția din China, dar acest gen de editare a genelor este interzis în Statele Unite, deoarece modificările ADN-ului se pot transmite la generațiile viitoare și riscă astfel să dăuneze altor gene.

Mulți oameni de știință consideră că este prea nesigur să încerce editarea genetică la bebeluși, unii dintre aceștia denunțând intervenția chineză ca fiind experimentare umană.

Cercetătorul El Jiankui din Shenzhen a declarat că a editat embrioni pentru șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate, însă o singură sarcină a avut succes până acum. El a afirmat că scopul său nu era acela de a vindeca sau de a preveni o boală moștenită, ci de a încerca să ofere o trăsătură pe care puțini oameni o au în mod natural – capacitatea de a rezista unei viitoare infecții posibile cu HIV, virusul SIDA. Cercetătorul a mai declarat că părinții implicați au refuzat să fie identificați sau intervievați, iar el nu a putut spune unde trăiesc sau unde a fost făcută lucrarea.

,,Simt o responsabilitate puternică nu doar să fac o primă astfel de intervenție, ci să o transform într-un exemplu”, a spus El Jiankui pentru AP. ,,Societatea va decide ce este necesar să facă în continuare în ceea ce privește permisibilitatea morală a unei astfel de științe.”

Unii oameni de știință au fost uimiți să audă despre experiment și l-au condamnat cu fermitate.

,,Este de neconceput un experiment asupra ființelor umane care să nu fie condamnabil din punct de vedere moral”, a spus dr. Kiran Musunuru, expert în editare genetică la Universitatea din Pennsylvania și editor al unui publicații pe această temă.

Cu toate acestea, un genetician renumit, George Church din cadrul Universității Harvard, a apărat încercarea de editare a genei pentru HIV, despre care spune că este ,,o amenințare majoră și în creștere a sănătății publice”.

,,Cred că acest lucru este justificat”, a spus Church despre experiment.


Citiți și:

Experții UNESCO cer un moratoriu asupra editării ADN-ului uman și a eredității 
Se prefigurează deja o nouă generație: copiii modificați genetic 

 

yogaesoteric
18 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More