Prin yoga ne-am apropiat de tradiţia iudaică, relatează evreii de la cursurile MISA
MISA nu propagă şi nu tolerează antisemitismul
de Oana Mihai
Recent prin intermediul presei s-a lansat o nouă acuzaţie la adresa MISA: faptul că la cursurile de yoga se face propagandă antisemită. Acuzaţia este complet nefondată, afirmă conducerea şcolii de yoga. În sprijinul acesteia au sărit şi cursanţii yoga evrei, dintre care mulţi au venit din Israel în România special pentru a practica yoga la cursurile MISA. Iată ce ne-au relatat aceştia.
„Am citit în presă de curând că Şcoala de yoga MISA şi cîţiva dintre profesorii lor au fost acuzaţi de antisemitism. Am fost foarte surprinsă să aud această acuzaţie, care în opinia mea este foarte departe de adevăr.”, ne-a spus Anna, cetăţean israelian, 26 de ani, studentă în anul 2 a Facultăţii de Psihologie. Tot ea relatează: „Încă din primele zile la cursul de yoga am fost întîmpinată de o atitudine caldă şi iubitoare din partea colegilor şi a profesorilor. Ei au fost foarte interesaţi să afle tot ceea ce ştiam eu despre tradiţia iudaică, pe care ei o consideră de o mare valoare spirituală. Gregorian Bivolaru m-a încurajat în multe rânduri să-mi aprofundez cunoştinţele şi legăturile în ceea ce priveşte tradiţia iudaică.”
„Sunt un practicant yoga în cadrul cursurilor MISA de patru ani şi jumătate şi, evreu fiind, vreau să demonstrez falsitatea acestor acuzaţii de antisemitism”, spune şi Roni, 28 de ani, student la Facultatea de Psihologie, anul 1. „Privitor la acuzaţiile aduse împotriva domnului Gregorian Bivolaru, a domnului Viorel Roşu şi a doamnei Camelia Roşu privind publicarea anumitor materiale aşa-zis antisemite, menţionez că am citit cărţile respective şi personal consider că nu sunt antisemite. Cunosc respectivele persoane şi ştiu foarte bine că nu sunt antisemite. Domnul Bivolaru era întotdeauna foarte deschis cu mine şi m-a ajutat întotdeauna în orice problemă. Am avut discuţii cu dumnealui despre Israel. De asemenea, în conferinţele sale şi în materialele scrise pe care le-a publicat a folosit citatele unor rabini faimoşi, ca de exemplu Rabi Nahman din Braslav. L-am auzit susţinând într-o discuţie publică că poporul evreu este un popor ales. Dl Viorel Roşu a condus o meditaţie de comuniune cu sufletul naţional al poporului evreu la care au participat sute de oameni în luna august 2005.”- a relatat Roni.
„ În datele de 14 iulie 2004 şi 2 iunie 2005 un grup mare de yoghini din România şi un grup mare de yoghini din Israel au realizat în acelaşi timp în Bucureşti şi în Tel- Aviv o meditaţie specială de comuniune cu sufletul neamului israelian.”, a confirmat şi Ofer, 22 ani, grădinar.
„La cursurile de yoga organizate de MISA am învăţat şi studiat despre iudaism şi despre limba ebraică în forma sa sacră. Am participat şi la o conferinţă despre Kabala, susţinută de dl. Nicolae Catrina, preşedintele MISA.”, relatează Noa, 30 de ani, actriţă.
Un alt yoghin evreu, Jonathan, în vârstă de 27 de ani, care se ocupă cu pictura pe sticlă, ne-a povestit: „În mod frecvent, atât eu cât şi ceilalţi vorbitori de limbă ebraică am fost încurajaţi de domnul Grgorian Bivolaru să studiem „Codul Bibliei”, dumnealui oferindu-ne suport în acest sens. „Codul Bibliei” este o modalitate modernă de decodare matematică a mesajelor ascunse din Biblie (Vechiul Testament) studiată de matematicienii evrei şi cercetătorii Bibliei din întreaga lume.
Pot spune fără nici un dubiu că de când m-am înscris la cursurile de yoga MISA mă simt mult mai legat ca înainte de tradiţia, religia şi poporul ebraic. Acum mă văd ca fiind o parte din această naţiune specială, apreciindu-i tradiţiile, folclorul şi spiritualitatea şi dorind să particip activ la viaţa comunităţii evreieşti.
Sunt convins că aceste transformări au avut loc ca urmare a experienţelor mele trăite alături de simpatizanţii şi membrii MISA şi de domnul Grgorian Bivolaru, prin ghidarea şi suportul lor, şi în mod special prin exemplul personal oferit prin marea grijă şi dragoste pe care o manifestă pentru propria lor ţară, România, şi pentru poporul român. Acest tip de transformare nu mi-ar fi putut fi inspirată de persoane rasiste sau care prejudiciază în vreun fel pe cineva, şi în special pe mine sau poporul meu, ci doar persoane umaniste, iubitoare, care apreciază diversitatea experienţei şi existenţei umane.”
Uri, 26 de ani, jurnalist în Maariv, ne-a spus: „De asemenea, am fost invitaţi de d-na Camelia Roşu şi de d-l Viorel Roşu să realizăm spectacole în care să înfăţişăm frumuseţea şi graţia culturii şi religiei noastre. La aceste spectacole pe care le realizăm anual participă sute de persoane.”
„Nicu Catrina, preşedintele MISA, a studiat Kaballa şi a învăţat limba ebraică. Mi-a spus că iubeşte foarte mult naţiunea evreiască şi că ar fi încântat să viziteze Israelul şi în special Marea Moartă, Ierusalimul şi centrele kabalistice. Dl. Claudiu Trandafir mi-a spus că provine dintr-o familie evreiască şi are un sentiment puternic pentru naţiunea evreiască”, povesteşte Harella, 26 ani, cetăţean israelian.
„L-am întâlnit pe Viorel Roşu în urmă cu trei ani când m-a invitat să locuiesc pentru câteva zile în locuinţa sa. Cu această ocazie am avut discuţii amiabile şi s-a arătat foarte interesat de viaţa din Israel, nemanifestând nici unul dintre aspectele prezente în dosarul acuzării.” a spus şi Tomer Marx, 27 de ani.
După cum reiese din declaraţiile acestor cetăţeni israelieni, nici unul dintre ei nu a observat niciodată nici un fel de manifestare antisemită în cadrul mişcării yoghine din România. Dimpotrivă această şcoală de yoga organizată de M.I.S.A. şi mai ales dl.Gregorian Bivolaru, încurajează dezvoltarea identităţii naţionale.
Citiţi şi:
Antisemitismul: o acuzaţie sensibilă, un dosar fabricat
O nouă tentativă de asociere a MISA cu extrema dreaptă, fascismul şi antisemitismul
10 februarie 2006
yogaesoteric