Prof. Paul Aligică susține că cenzura este prezentă în mass-media și azi, ca și înainte de 1989

Profesorul Paul Dragoș Aligică, unul dintre cei mai redutabili intelectuali români, a comentat recomandarea CNA de a condiționa difuzarea filmelor făcute înainte de 1989 cu un mesaj de avertizare, ca urmare a unei inițiative legislative a USR.

Paul Aligică spune că această inițiativă ar fi nevoie să fie extinsă și la producțiile din zilele noastre, unde cenzura și auto-cenzura funcționează din plin.

Iată ce a postat pe facebook domnia sa:

„Notabilă recomandarea aprobată de Consiliul Național al Audiovizualului din România potrivit căreia televiziunile va fi necesar să informeze publicul în cazul prezentării unor filme românești realizate înainte de anul 1989. Fie vor difuza emisiuni în care pot fi puse în discuție aceste pelicule, fie vor afișa una dintre mențiunile: «film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii» sau «film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura şi propaganda de stat».

Inițiativa este – potrivit promotorilor ei – destinată «în special tinerilor de azi». În opinia inițiatorilor, «ei nu știu – nu au de unde – cum e să trăiești într-o țară fără libertate de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea».

Ideea este excelentă și ar fi necesar să fie extinsă. Absolut orice este publicat / difuzat în ziua de azi ar fi util să fie însoțit de una dintre mențiunile:

«Text / material video / audio realizat în perioada contemporană, în care difuzarea este condiționată de monitorizarea și cenzura prin standarde comunitare operate de companii BigTech în conivență cu autoritățile statale, via organizații de lobby și grupuri de interese»

sau

«Text / material video / audio realizat în perioada contemporană, în care funcționează cenzura şi propaganda de stat, corporată și non-guvernamentală iar libertatea de expresie nu mai este considerată un drept natural individual ci un privilegiu de grup, acordat de corporații și grupuri de interese, cu validarea statului».

Sugestia aducerii la zi a avertizării vine în spiritului adevărului și coerenței, fiind destinată în special tinerilor de azi care nu știu – nu au de unde – că de fapt trăiesc într-o lume în care cenzura, autocenzura şi propaganda mass-media oficiale falsifică realitatea și manipulează, folosind tehnologia și autoritatea statului, cea corporată și buna credință a cetățenilor, pentru a submina libertatea de exprimare în vederea unor obiective financiare, ideologice și politice non-liberale și nedemocratice…”

Citiți și:
Cine e în spatele campaniei făcute de cei care vă spun zi de zi că „vă scapă de fake news”? Ați ghicit. Soros se ocupă cu cenzura
Cenzura și manipularea, armele seculariste care afectează în mod extrem de grav libertatea de exprimare și dreptul la opinie

 

yogaesoteric
5 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More