Puterile nebănuite ale râsului

 

Un dialog savuros despre umor şi râs. Când? În 1993. Unde? În tabăra yoghină de la Voineasa. Iată răspunsurile profesorului yoga Gregorian Bivolaru. Mereu actuale.

 

Întrebare: Ce influenţă are râsul asupra evoluţiei spirituale?

Răspuns: Râsul dinamizează armonios MANIPURA CHAKRA. Este cea mai banală formă de transmutare a potenţialului sexual şi sublimare a energiei erotice. Deschide fiinţa către contactul cu energiile cosmice, benefice. Are efecte terapeutice. Există clinici în lume unde se produc vindecări prin râs.

Sunt situaţii în care bolnavi de cancer (ce primiseră condamnarea de rigoare din partea medicinii clasice) s-au vindecat prin râsoterapie. Dacă este trezit de un umor sănătos, râsul are întotdeauna efecte stenice de eliminare a stresului, decondiţionează omul de prejudecăţi, de idei aberante. Ne ajută să ne depăşim, să transcendem ceea ce ne limitează.

Un aforism al înţelepciunii spune: „Ridendo castigat mores” („Râsul îndreaptă moravurile”).


Întrebare: Râsul poate duce la starea de SAMADHI?

Răspuns: O să vi se pară ciudat, dar, da, se poate. Mai ales în meditaţiile zen se folosesc adeseori anumite koan-uri care, la prima vedere, sunt chiar absurde pentru cel ce nu poate să le sesizeze sensul spiritual. Multe dintre ele sunt voit năucitoare, pentru a induce o deschidere faţă de realitatea subtilă. Un fel de eliberare a fiinţei din această rutină mentală, de convenienţe, de condiţionările sociale care adeseori încleiază inteligenţa. Starea de detaşare se poate realiza prin râs.

Râsul este o stare de transcendere, în care omul nu mai e prins în jocul manifestării. Cel care râde poate să-şi dea seama că totul este o iluzie, totul este efemer şi că nu trebuie să se implice atât de mult.

Dacă toţi cei care trăiesc o dramă ar putea măcar o clipă să se detaşeze şi să privească cu umor ceea ce li se petrece, i-ar ajuta foarte mult să nu mai sufere. Dar este evident, dincolo de asta, că şi KARMA îi face pe mulţi să se încrânceneze într-o suferinţă cumplită. Ba chiar dacă cineva vine să-i scoată din această fundătură psihică printr-o remarcă plină de umor, mulţi consideră că e un veritabil afront – cum de nu sunt lăsaţi să se chinuie, cum de îndrăzneşte cineva să-i scoată din groaznica lor stare, cum de îndrăzneşte cineva să-i impulsioneze?Întrebare
: Care este legătura între râs şi KARMA?

Răspuns: KARMA poate fi arsă prin râs. În general cel care are o KARMA cumplită nu poate să râdă, este foarte serios, pentru că de asta are el nevoie ca să se poată chinui.


Întrebare: Se cunosc fiinţe eliberate prin râs?

Răspuns: Da, se cunosc.


Întrebare: Râsul ajută la eliminarea rezonanţelor malefice?

Răspuns: Da şi este chiar foarte de dorit. O tradiţie secretă orientală spune că atunci când cineva posedat râde de spiritul malefic care îl posedă, acesta pur şi simplu fuge. Aşa că cei care ştiţi că mai aveţi asemenea rezonanţe, merită să râdeţi de acea forţă şi ea n-o să suporte, pentru că e foarte orgolioasă şi fuge.


Întrebare: Ce diferenţă există între râsul patologic şi râsul normal?

Răspuns: Cel patologic este un râs fără motiv, de aceea chiar în tradiţia folclorică se spune „a râde ca prostul”.


Întrebare: Râsul poate genera deschidere spirituală?

Răspuns: Da. Dacă vă lipseşte această deschidere, o s-o puteţi dobândi măcar râzând.


Întrebare: Cum ne poate ajuta râsul în evoluţia spirituală? Cum ne poate împiedica râsul în evoluţia spirituală, dacă există riscul să ne împiedice?

Răspuns: Dacă veţi râde, veţi vedea cum vă poate ajuta. Totul este să nu rămâneţi de râs. Râsul nu are cum să vă împiedice în evoluţia spirituală. Aşa că râdeţi cât puteţi.Întrebare
: Râsul poate fi o formă de manifestare a egoului?

Răspuns: Da. Râsul sardonic, râsul răutăcios este o formă de manifestare a egoului.


Întrebare: Care sunt centrii subtili de forţă dinamizaţi prin râs?

Răspuns: MANIPURA CHAKRA, ANAHATA CHAKRA, AJNA CHAKRA şi chiar şi SWADHISTHANA CHAKRA.


Întrebare: Care este influenţa râsului asupra vitalităţii?

Răspuns: Râsul este stenic şi are efecte curative. Cu cât veţi râde mai mult, cu atât veţi fi mai plini de vitalitate.


Întrebare: Putem înlătura manifestările demoniace şi satanice prin râs?

Răspuns: Da.


Întrebare: Cum este râsul privit prin prisma șivaismului caşmirian?

Răspuns: Cu mult umor.


Întrebare: Care este cea mai deschisă zodie către râs?

Răspuns: În general, semnele de foc: Berbecul, Leul şi Săgetătorul. Să vă feriţi de aceşti nativi, că vă pot face să muriţi de râs.


Întrebare: Am putea integra în taberele de yoga şi un concurs umoristic, impulsionându-ne astfel evoluţia?

Răspuns: Sigur că da. Sunteţi bineveniţi cu glume cât mai mortale.Întrebare
: Se spune că râsul îngraşă. Dacă da, care este cauza?

Răspuns: Pe cei slabi îi îngraşă. Însă dacă sunteţi deja vitali, să nu vă fie teamă să râdeţi. Pentru cei foarte slabi, cauza vitalizării ţine de fericirea, armonia, echilibrul pe care râsul le induce la nivelul centrului de forţă MANIPURA CHAKRA.

Râsul este cel mai rapid mod de a elimina stresurile, tensiunile, nefericirile. Cu cât veţi râde mai mult, cu atât le veţi elimina mai rapid şi prompt şi, în locul bolilor, suferinţelor şi afecţiunilor pe care le riscaţi din cauza acestor acumulări negative, va apărea o stare euforică minunată.


Întrebare: Este posibilă revitalizarea prin râs?

Răspuns: Da, pentru că râsul ne permite să ne branşăm, prin intermediul lui MANIPURA CHAKRA, la energiile focului ce au, pe lângă virtuţi purificatoare, şi puteri revitalizante, regenerante.


Întrebare: Râsul poate trezi puteri paranormale latente?

Răspuns: Poate trezi expansivitatea, încrederea în sine, însă puteri paranormale latente… poate doar o anumită formă de clarviziune.


Întrebare: Care este legătura între curenţii subtili coloraţi şi râs? Care sunt culorile care, acumulate la nivelul aurei, facilitează deschiderea către râs?

Răspuns: În general, verdele deschide fiinţa şi o face să râdă. Cu cât veţi lucra mai mult cu acest curent subtil, cu atât veţi putea să râdeţi mai mult şi îi veţi putea face şi pe ceilalţi să râdă.Întrebare
: Ce legătură există între efectul râsului şi vindecarea unor boli? Menţine râsul starea de sănătate prin spontaneitate?

Răspuns: Râsul are efecte regenerante, armonizatoare. Da, râsul menţine starea de sănătate prin spontaneitate. Oamenii care râd sunt în general plini de voie bună, stenici, spontani, lipsiţi de suspiciuni bolnăvicioase, deschişi, comunicativi. De la cineva care râde, în general, nu vă puteţi aştepta la rele; este o fiinţă armonioasă.


Întrebare: Ce-l împiedică pe om să se deschidă către râs?

Răspuns: În primul rând KARMA. Apoi, acea seriozitate patologică pe care mulţi o au.


Întrebare: Ne poţi recomanda câteva opere literare umoristice şi nişte filme cu umor genial?

Răspuns: Comediile lui Charlie Chaplin, ale lui Buster Keaton sunt unanim considerate a fi realizări depline, povestirile lui Mark Twain, ale lui Alphonse Daudet şi, de asemenea, citirea bancurilor, a anecdotelor.


Întrebare: Ce este superior: râsul sau plânsul?

Răspuns: E dificil de făcut o distincţie. Sunt şi stări foarte înalte care se manifestă prin plâns. Există stări de extaz care se manifestă prin plâns, stări de iluminare în care omul are revelaţia că Divinul îl îmbrăţişează, iar această regăsire îl face să izbucnească în lacrimi de recunoştinţă. În ceea ce priveşte stările emoţionale foarte înalte, râsul este mai puţin prezent; e dificil să ne imaginăm că o fiinţă pe cale să atingă SAMADHI va izbucni în râs. Eventual va râde pe urmă.


Întrebare: Există situaţii în care râsul este demoniac?

Răspuns: Da, în cazul râsului cinic, batjocoritor.


Întrebare: Există o relaţie directă între infinita sferă de influenţă a lui KALI, Marea Putere Cosmică a Timpului, şi faptul că dacii mureau râzând?


Răspuns
: Probabil că dacii aveau şi motive…
Da, există o relaţie directă. În stările de veselie, de umor, omul este mult mai receptiv faţă de energiile divine. În nenumărate tradiţii autentice se spune că întreaga Creaţie este un joc divin şi că cel care realizează cu adevărat o stare de trezire spirituală se recunoaşte cel mai uşor după râs.

Dacă este capabil cu adevărat să râdă, să aibă un umor stenic, constant chiar şi în situaţii dramatice, un asemenea om transcende aceste condiţionări ale jocului divin şi le trăieşte într-o stare de umor, conştient că toate reprezintă un joc iluzoriu.

Din acest punct de vedere, râsul exprimă întotdeauna o stare de libertate lăuntrică. În momentul în care cineva, chiar cu intenţii agresive, este făcut să râdă, deja este dezarmat. Nu mai poate să aibă aceeaşi răutate, nu mai poate să aibă aceeaşi stare agresivă. Nu întâmplător gânditorul şi scriitorul Oscar Wilde spunea că dacă umanitatea ar fi învăţat să râdă, sensul istoriei acestei planete ar fi fost, fără îndoială, altul.

De foarte multe ori această stare de seriozitate tâmpă, de orgoliu aberant i-a făcut pe oameni ca în loc să se deschidă şi să trateze cu umor anumite situaţii, să se încrânceneze, să se îndârjească, ceea ce a dus la războaie, la conflictele ale căror consecinţe le vedeţi în jur şi care, din cauza prostiei, încă afectează planeta.

Tradiţia dacică este autentic spirituală. Faptul că dacii mureau râzând ţine de convingerea lor că nu există moarte, ci doar o translaţie. Aşa-zisa moarte le permitea să acceadă la lumile spirituale. În aceeaşi tradiţie se spune că atunci când se năştea cineva, ei plângeau. Pentru cel care nu înţelege, aveau o reacţie aproape paradoxală. Dacii considerau că la venirea pe lume omul a decăzut din stările paradisiace, spirituale şi s-a condiţionat în această existenţă materială. De aici şi atitudinea lor. Celui care nu cunoaşte aceste aspecte iniţiatice poate să i se pară că râsul dacilor era dement sau dezechilibrat. Dar nu este adevărat.


Articol preluat din revista YOGA MAGAZIN, numărul 78.


Citiţi şi:

Spiritualitatea şi umorul

«Yoga» râsului pentru începători şi avansaţi

Exerciţiu simplu pentru trezirea stării de bună dispoziţie

 

yogaesoteric
28 ianuarie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More