Puțină logică, ceva bun-simț?

Și a câștigat revoluția bunului-simț, a celor civilizați și educați. Bun. Crezurile acestor Rică Aventuriano sunt că:
– România este necesar să „întărească” angajamentele sale europene, să nu cumva să depindă „unilateral” de SUA lui Trump;
– să sprijine războiul din Ucraina, „că nu vrem ca Rusia să ajungă la granițele noastre”.

Eu sunt de acord că România nu e cazul să depindă „unilateral” de SUA și de oricare altă mare putere. Nouă, istoric vorbind, ne sunt necesare sisteme de alianță mai complexe. Și sunt de acord că Rusia nu e bine să ajungă să aibă graniță cu noi.

Dar cum ne ajută la atingerea acestor deziderate următoarele:
– dependența strictă, „unilaterală”, de actualul aranjament european (garnitura de lideri europeni + dominația actuală a binomului franco-german) și, mai ales, de Franța lui Macron;
– starea actuală a conflictului din Ucraina, unde, pe fondul tezei că negocierile sunt strict o capcană, armatele rusești avansează tocmai……. spre noi.

Faptul că pretinzi că ai obiectivele corecte nu e de ajuns. E necesar să și demonstrezi că știi să le atingi și, mai ales, să fii capabil să integrezi ceea ce s-a petrecut în ultimii ani în modelele tale explicative sau proiective.

Eu nu am văzut pe niciunul dintre acești Aventuriano capabil să explice de ce, deși din 2022 încoace, ne spun că Rusia pierde războiul, totuși nu se petrece asta. Nu ne explică, de asemenea, de ce consideră că e umanitar să pună un vecin să-și decimeze populația ca să îndepărteze un prezumtiv risc (al unui atac rusesc asupra unei țări NATO).

Au România și clica ei câștigătoare un Plan B? Că, dacă, totuși, nah, se petrece să nu piardă Rusia, dacă se petrece să se semneze ceva între Ucraina și Rusia? Apoi, are România o strategie proprie în gestionarea relației cu SUA? Suntem pregătiți dacă, cumva, se schimbă echilibrul de putere în UE? Sau poate se răzgândesc cu ceva Franța sau Germania?

Din ce s-a văzut și din ce se vede, nu. Ne aruncăm în remorca unor coaliții fragile, ne lăsăm interesele modelate de interesele altora, fără să avem inițiativă.

E ceea ce știu ei să facă. Ceea ce nu îi împiedică în a privi cu mânie la țara lor și a căuta să o „vindece” cu forța de neastâmpărul populist.

Autor: Buturugă Anghel

Citiți și:
Poate NATO să învingă Rusia?
Să ne asumăm consecințele alegerilor noastre

 

yogaesoteric
31 mai 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More