Reacția adversă post-vaccinare care poate apare la cei care au avut anterior boala covid

Un studiu recent sugerează că, în unele cazuri după vaccinare, ganglionii de la gât se pot umfla. Potrivit cercetătorilor, acest efect secundar apare frecvent în rândul persoanelor care s-au infectat anterior cu virusul SARS-CoV-2.

Încă de la debutul campaniei de vaccinare anti covid-19, specialiști din domeniul sănătății publice au menționat cele mai comune efecte adverse care pot apărea după imunizare: febră, durere de cap sau de braț, stare de oboseală etc.

Un studiu recent sugerează că, în unele cazuri după vaccinare, ganglionii de la gât se pot umfla. Potrivit cercetătorilor, aceasta se produce frecvent în rândul persoanelor care s-au infectat deja cu virusul SARS-CoV-2, transmite Foxnews.com.

Aproape 4% dintre pacienții infectați cu coronavirus au raportat acest efect post-vaccinare.

La studiu, au luat parte 947 de lucrători din sănătate din Marea Britanie, vaccinați cu prima doză de ser anti covid Pfizer/BioNTech. Aproape 265 dintre ei erau infectați cu coronavirus înainte de momentul imunizării.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de alți oameni de știință, sugerează că limfadenopatia sau umflarea ganglionilor limfatici (de la gât) a apărut frecvent în rândul celor care s-au infectat anterior cu virusul SARS-CoV-2.

Aproximativ 4% dintre cei care au avut boala covid-19 au raportat acest efect secundar post-vaccinare, comparativ cu mai puțin de 1% dintre cei care nu au fost infectați anterior cu coronavirus.

Şi febra, oboseala și durerile articulare au fost mai frecvente în rândul celor care s-au îmbolnăvit anterior de covid.

Durerea musculară și oboseala au fost resimțite de 30%, respectiv 29% dintre persoanele infectate anterior cu coronavirus. În timp ce durerea musculară a fost raportată la 15% dintre pacienții care nu au avut covid-19, iar oboseala a fost raportată la 20% dintre ei.

Doar 2% dintre persoanele care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus au raportat stări febrile.

Citiţi şi:
O boală rară a sângelui, descoperită la persoane vaccinate împotriva covid-19, cauza decesului unui medic din Florida
Virusolog italian: „Mă voi vaccina pentru că sunt bătrîn. Dar nu recomand vaccinul celor care sunt fertili. Riscul de efecte necunoscute există”

 

yogaesoteric
25 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More