Recunoaştere facială pe Facebook: încă un pas alarmant către supravegherea globală
de Mihai Vasilescu
Facebook, reţeaua de socializare ce se pretinde a fi socială (mascând abil veleităţile de supraveghere a populaţiei), a început să-şi extindă, începând din iunie anul acesta, sistemul de recunoaştere facială prin fotografii. Acest procedeu permite identificarea automată a persoanelor care figurează pe acest site.
După o fază de test anul trecut în Statele Unite, dispozitivul este deja disponibil în aproape toate ţările în care a fost implantat Facebook. Este suficient acum ca o singură fotografie de-a voastră să fie „adnotată” (identificată) pentru ca orice altă fotografie în care apăreţi, de pe orice reţea socială, să poată fi asociată cu această identificare, deci numelui vostru. O sută de milioane de imagini sunt adnotate astfel în fiecare zi, anunţând dispariţia anonimatului pe internet. Funcţia este activată implicit (“by default”) pentru toate profilurile utilizatorilor de pe reţeaua socială. Dezactivarea sa de către utilizator necesită nişte modificări complexe ale parametrilor de confidenţialitate pe care puţini internauţi le cunosc.
Dezvoltarea acestei tehnologii care dă frisoane suscită nelinişti legitime, în special printre asociaţiile de protecţie a vieţii private, cum ar fi Electronic Privacy Information Center (EPIC), care se teme că informaţiile personale ale utilizatorilor, precum şi adresele lor de mail şi numerele de telefon, ar putea fi adnotate fotografiilor din bazele de date ale Facebook.
Zâmbiţi, sunteţi ţinuţi sub observaţie (supravegheaţi)!
Prin această inovaţie tehnică ce speculează dorinţa de recunoaştere şi de exhibiţionism a contemporanilor noştri, Facebook pune bazele unui sistem de îndosariere de o amploare fără precedent, reducând la nivel de amatorism desuet tradiţionalele bănci de date poliţieneşti şi judiciare.
Nu vă miraţi dacă nu aţi auzit până acum aceste informaţii cutremurătoare! Mass-media s-a ferit să vă informeze asupra acestui fapt, dar tocmai aţi pierdut controlul asupra propriei imagini, şi aceasta chiar dacă nu sunteţi utilizator Facebook. Oricine – coleg, părinte, fostă nevastă, prieten, cunoştinţă îndepărtată… – poate să indice numele vostru în legătură cu fotografiile personale în care apăreţi şi voi, divulgând în felul acesta identitatea voastră la milioane de utilizatori ai internetului. Astfel, dacă vreodată veţi apărea în fotografia făcută la o manifestaţie sau un miting politic, va fi suficient să se treacă mouse-ul pe fotografia respectivă, peste chipul vostru din imagine, pentru a fi identificat.
În 1984, uluitorul roman vizionar scris de George Orwell în 1948, acesta prezintă o societate caracterizată de regim poliţienesc şi totalitar în care libertăţile sunt extrem de reduse. Figura centrală a romanului este Big Brother (Fratele cel Mare), simbol al controlului excesiv: Big Brother is watching you (Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine). (De aici s-a inspirat de exemplu denumirea emisiunii omonime, căutând să dea o imagine jucăuşă şi infantilă unei perspective terifiante şi din ce în ce mai aproape de adevăr.)
După noua tehnologie implementată de Facebook, sperăm să realizaţi că 1984 e o joacă de copii… Bine aţi venit în 2011!
Citiţi şi:
Yahoo este acuzat că blochează mesajele manifestanților mișcării de protest «Occupy Wall Street»
Internetul a devenit prea periculos pentru francmasoneria mondială
yogaesoteric
24 noiembrie 2011
Also available in: English