Redacția Adevărul continuă să propage minciuni despre MISA
Biroul de presă al MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării de către redacția Adevărul a articolului cu titlul „Mituri despre yoga, terapia uniunii dintre corp, minte şi spirit”. Articolul a apărut în data de 25 iunie 2015 şi a fost semnat de Paula Rotaru. Solicităm publicarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:
Articolul publicat de ziarul Adevărul pretinde că demontează o serie de „mituri” legate de practica milenară yoga. Autoarea Paula Rotaru a afirmat, printre altele, că „Românii asociază frecvent yoga cu sectele MISA, Gregorian Bivolaru şi poveştile vulgare mediatizate intens în ultimii ani, însă adevăratul scop al acestei forme de terapie este cu totul altul şi nu are nicio legătură cu imaginea negativă conturată pe marginea personajului sus menţionat.”
Biroul de Presă MISA sesizează caracterul vădit tendenţios şi manipulator al afirmaţiilor referitoare la Şcoala de Yoga MISA publicate de ziarul Adevărul. Apreciem că dacă în loc să expună păreri despre MISA în numele tuturor românilor, autoarea ar fi avut bunăvoinţa să se informeze mai bine, atunci ar fi constatat că există foarte mulți români care văd lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. Ca dovadă, sugerăm spre consultare studiile foarte amplu documentate ale profesorului Gabriel Andreescu sau cercetarea efectuată de asociaţia LAYMS, ori chiar concluziile unor magistrați care au analizat și au emis hotărâri publice în cazul MISA.
Toate aceste referințe sunt de natură să ofere unui jurnalist corect indicația clară că MISA nu este nicidecum o sectă şi că „poveştile vulgare mediatizate intens în ultimii ani” sunt simple invenţii şi speculaţii penibile ale presei de scandal din România.
Pentru o mai justă informare a opiniei publice evidențiem, de exemplu, că în cartea sa „MISA – Radiografia unei represiuni”, profesorul Gabriel Andreescu observa foarte elocvent că: „În cazul MISA presa cea atât de diversă a funcționat ca un sistem aproape unitar. Din miile de intervenții de presă un număr insignifiant au urmat principiile jurnalismului onest. Imensa majoritate a materialelor de presă au pus pe umerii adepților MISA lucruri care nu aveau nimic în comun cu ei și care nici nu puteau avea. Au fost prezentate date nu doar neverificate, ci vădit falsificate”.
Deosebit de concludente sunt și rezultatele studiului sociologic realizat recent de asociația LAYMS, care demonstrează că în România tocmai mass-media a generat un veritabil fenomen social de discriminare a practicanților yoga din MISA. Una dintre constatările principale ale studiului, obținută pe baza unei cercetări riguroase, este aceea că cei care i-au cunoscut sau îi cunosc direct, suficient de bine, pe yoghini şi-au dat, în mare parte, seama că aproape tot ceea ce se spune despre aceştia în mass-media sunt minciuni.
Merită să observăm că termenul de „sectă”, cu care presa și televiziunile din România au asociat obsesiv școala de yoga MISA, nu are la bază niciun fel de autorizare competentă a unor specialiști în sociologie. Este mai mult decât semnificativ că „rapoartele de constatare tehnico-științifică” despre așa-zisul „fenomen sectar din MISA”, care au fost intensiv citate de jurnaliști în ultimii ani, au fost analizate și apoi invalidate de către instanța Tribunalului Cluj, unde a fost judecată recent o foarte amplă cauză conexă cu cazul MISA. Reamintim că instanța clujeană a dat verdictul că acuzațiile pentru care Gregorian Bivolaru și ceilalți 19 instructori MISA au fost judecați, sunt complet nefondate, ceea ce contrazice o dată în plus afirmațiile publicate de ziarul Adevărul.
Biroul de Presă MISA
2 iulie 2015