Rege al Ungariei, în Evul Mediu: Românii, cei mai viteji dintre creștini

În decembrie 2015, mă întorceam de la Vatican aducând cu mine copia unui manuscris deosebit de important pentru înțelegerea istoriei României. Lucrarea, intitulată De Bello Gothorum, este scrisă în timpul vieții lui Vlad Voievod Draculea de către un trimis al Papei. Cei doi s-au întâlnit și Nicollo De Modrussa – trimisul papei – a lăsat o descriere a marelui voievod.

M-a frapat evidenta rea intenție a celui care dorea, probabil, să dovedească „trădarea” lui Vlad. Cu toate acestea, Nicollo de Modrusa nu se sfiește să recunoască și chiar să laude curajul lui Vlad Draculea:

„Acolo Vlahul, bizuindu-se pe natura locului, a strâns douăzeci și cinci de mii care l-au urmat de bună voie. Căci, fiind chemați soldații și fiind prezentată în fața ochilor situația, cu ușurință i-a convins că, fiind împărțite trupele dușmanilor, să invadeze taberele și fie luptând cu forță să moară cu laude și glorie fie, dacă soarta i-ar favoriza pe captivi, să se răzbune prin exemple nemaiauzite. Și astfel, folosind câțiva comandanți turci pe care i-a prins luptând lipsiți de precauții spre seară, la prima strajă din noapte, cu o parte din trupe fiind forțată întăritura castrului turcului, pătrunzând și străbătând toată noaptea peste toate asemenea unui fulger, i-a ucis.”

Din studiul documentelor antice și medievale devine evident că românii au fost, de multe ori, priviți ca cei mai aprigi luptători ai creștinătății.

Iată un alt exemplu venit tot de la un rege aflat de multe ori în conflict deschis atât cu Țara Românească, cât și cu Moldova: La 29 ianuarie 1476, Matei Corvin, rege al Ungariei, în timpul asediului asupra cetății Sabac, îi scrie regelui Poloniei, subliniind ceea ce pare a fi o informație general acceptată în Evul Mediu…

Astfel, Matei Corvin îi spune regelui Poloniei că se poate baza pe 2.000 de români din Transilvania „lăudați mai mult decât oricare în lupta contra turcilor”, pe 20.000 de pedestrași din partea lui Ștefan cel Mare și pe 38.000 de oșteni din Valahia „care au stat totdeauna și stau și acum la hotarele turcilor și sunt acum 100 de ani de când turcii se bat cu acea țară şi până acum nu i-au stricat deloc și numai Dunărea îi desparte.”

Autor: Vasile Lupașc, istoric

Citiți și:

Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea: «Nu limba română este o limbă latină, ci limba latină este o limbă românească!» 

Către români!

yogaesoteric

7 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More