Care este povestea celei mai celebre fotografii a lui Eminescu? Când și-a făcut-o și unde se află originalul?


Mihai Eminescu este considerat, pe bună dreptate, a fi cel mai mare poet român din toate timpurile. Cu toate că a trăit doar 39 de ani, a avut suficient timp să demonstreze cât era de talentat.

Mihai Eminescu s-a născut în anul 1850, timpuri în care aparatul de fotografiat era o raritate. Până în 1850, timpul de expunere al unei fotografii putea dura și câteva zeci de minute.

Abia în anul 1851, fotograful britanic Frederick Scott Archer reușește să dezvolte o tehnică pe bază de colodiu prin care se îmbunătățește considerabil calitatea instantaneelor și se reduce timpul de expunere la câteva minute.

În mod amuzant, cea mai cunoscută fotografie în care protagonist este Mihai Eminescu și care este folosită în toate cărțile și pliantele, este și prima poză pe care marele poet și-a făcut-o. Se petrecea în anul 1869, la Praga, pe când Eminescu avea doar 19 ani. Fotograf a fost pictorul Jan Tomas, scrie luceafarul.net.

În luna septembrie a anului 1869, Mihai Eminescu pleacă la Viena împreună cu tatăl său, mama sa, Raluca, și frații Matei şi Aglaia. Unele surse spun că totuşi Matei, cel care ar fi avut 13 ani la acea vreme, nu i-ar fi însoțit. Ajunsă la Praga, familia Eminovici se fotografiază în atelierul lui Jan Tomas din piaţa Sf. Venceslas.

„Tata şi cu mine şi, în acelaşi timp, mama cu Aglaia, ne-am fotografiat în anul 1866 sau 1867, bine şi cert nu-ţi pot precisa-o, dar cu siguranţă în unul din aceşti doi ani… Tata şezând pe scaun în redingotă neagră şi cu vestă de catifea şi eu în picioare lângă el, identic era scoasă mama cu Aglaia. Mama şezând şi Aglaia în picioare”, avea să scrie ulterior poetul unui apropiat.

Fotografia celebră este făcută de la bust în sus. Eminescu poartă papion, costum. vestă și cămașă albă. În partea din dreapta jos a fotografiei sunt inițialele fotografului J. T. Se pare că au fost făcute șase astfel de copii, multe dintre ele s-au pierdut. Astăzi, faimoasa fotografie se găseşte în Colecţia Bibliotecii Academiei Române.

Prima fotografie a lui Mihai Eminescu

 

Citiţi şi:

Adevăratul Eminescu

Dezvăluiri senzaţionale despre boala, agonia și moartea genialului poet Mihai Eminescu

yogaesoteric
1 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More