Remedii naturale pentru cistită

 

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, cauzată cel mai probabil de un agent patogen. Această infecție are o incidență crescută în rândul femeilor. 50% dintre femei suferă de un episod de cistită în decursul vieții. Rata de recidivare este de asemenea extrem de mare, de aceea foarte multe femei nu reușesc să scape definitiv de această boală.

Ce simptome provoacă cistita?

În mod normal, cistita durează câteva zile. Produce dureri ascuțite în timpul urinării, arsuri mari și nevoia urgentă de a urina. Poți suspecta că suferi de cistită atunci când urinezi mai des decât de obicei și simți durere și/sau înțepături la nivelul abdomenului inferior. În cazuri mai severe, poate să apară sânge sau puroi în urină.

Antibiotice pentru cistită – o soluție bună?

În cele mai multe cazuri, medicul recomandă un tratament cu antibiotice. Cistita reprezintă unul din cele mai frecvente motive (al 3-lea) pentru care medicii prescriu antibiotice. Problema este că, de multe ori, infecția reapare și atunci este nevoie de un alt rând de antibiotice.

Totodată, din cauza dezvoltării rezistenței la antibiotice a microbilor, antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente ca înainte. O altă problemă este că unele femei dezvoltă infecţie cu candida la fiecare tratament cu antibiotice și de aceea caută alternative naturale.

Remedii naturale pentru cistită

Mijloacele naturale de tratament împotriva cistitei, incluzând o dietă adecvată şi un stil de viaţă sănătos, au imensul avantaj că pot preveni recidivele. Reducerea stresului (care scade imunitatea), practicarea unei igiene corecte la toaletă (ștergerea din față spre în spate) și limitarea consumului de zahăr sunt doar câteva exemple în acest sens. Este de asemenea foarte importantă hidratarea optimă a organismului. Dacă suferi de cistite repetate, asigură-ți un aport cât mai mare de apă zilnic pentru a preîntâmpina un nou episod nedorit

Unele persoane recomandă oțetul de mere, care poate modifica pH-ul vezicii urinare și împiedică dezvoltarea patogenilor. Se poate consuma câte 1 cană de apă călduţă cu 1 lingură de oțet de mere, de 2 ori pe zi. Și bicarbonatul de sodiu poate promova alcalinitatea organismului. 1 linguriță de bicarbonat, de 2 ori pe zi, cu apă, este suficient.

Ceaiuri pentru cistită

Ceaiul de pătrunjel sub formă de macerat la rece este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru curățarea rinichilor și a vezicii urinare. Are efecte antiinflamatoare și reduce durerea. Puteți folosi câteva lingurițe de pătrunjel verde la o cană cu apă. Le lăsaţi la macerat 6 ore şi apoi strecurați. Puteți adăuga și puțin suc de lămâie.

Cimbrul este o altă opțiune pentru femeile cu cistită. Cimbrul are proprietăți antibacteriene și ajută la distrugerea patogenilor.

Alte plante utile în cistită:
– gălbenele (calmant și antibacterian);
– echinaceea (antibiotic);
– strugurele ursului (antibacterian);
– rădăcină de nalbă (calmant);
– coada-calului (diuretic);
– mătase de porumb (diuretic);
– frunze de nalbă (diuretic);
– urzică (diuretic);
– păpădie (diuretic).

Ceaiurile sub formă de macerat la rece din plante cu acţiune antibacteriană combat patogenii care infectează vezica, iar cele din plante cu acţiune diuretică măresc producția de urină și curăță vezica. Totodată, acestea au și efecte antiinflamatoare prin care pot reduce senzația de durere și arsură din timpul urinării.

La fel ca în cazul medicamentelor, este important să continuați să beți aceste ceaiuri încă 1-2 zile de la dispariția simptomelor, pentru a vă asigura că infecția a dispărut complet.

Ceai pentru cistită – rețetă

• 15 g de rădăcină de nalbă
• 10 g de cimbru
• 5 g de gălbenele
• 5 g de urzică

Amestecați toate plantele în cantitățile date după ce în prealabil le-aţi mărunţit bine. Pentru a prepara maceratul, folosiți 1 linguriță de amestec la 1 cană de apă plată. Lăsaţi la macerat timp de 8 ore, apoi strecurați.
Se beau cel puțin 5 căni de macerat pe zi.

Tinctură pentru întărirea imunității

• 25 ml de tinctură de fructe de soc
• 20 ml de tinctură de echinaceea
• 5 ml de tinctură de cimbru

Amestecați aceste 3 tincturi și luați câte 10 ml, diluate într-un pahar cu apă, de 4 ori pe zi, în paralel cu administrarea maceratului. Continuați 1-2 zile după dispariția simptomelor.

Citiţi şi:

Usturoiul, un leac suprem și perfect natural contra infecţiilor urinare

Pirul tratează infecţiile urinare

 

yogaesoteric
1 noiembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More