Remedii yoghine simple pentru durerile de spate ce sunt cauzate de statul îndelung pe scaun
Statul îndelung pe scaun la birou este un factor de îmbolnăvire despre care se vorbește mult în ultimul timp. Durerea de spate este consecința directă și imediată a sedentarismului. Vestea bună e că există metode blânde care ne redau mobilitatea și starea de bine.
Conform unui studiu publicat în 2014, peste jumătate dintre români folosesc internetul, iar majoritatea celor care lucrează la birou petrec 7-8 ore pe zi la calculator. Indiferent de motivele pentru care stau mult pe scaun, mii de oameni vizitează anual spitalul din cauza durerilor de spate. Majoritatea acestor dureri au legătură cu presiunea la care este supus spatele nostru după zile de stat în fața computerului.
Ce spun studiile?
Cercetătorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit că incidența pentru dizabilități este mai mare de 1,52 ori cu fiecare oră pe care o petrecem sedentar, indiferent de cât timp petrecem activ.
O lucrare publicată anul acesta în Annals of Internal Medicine spune că sedentarismul pe timp îndelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauză (infarct, cancer) și cu 90% risc crescut de diabet, în special de tipul II.
O altă analiză realizată pe baza a 41 de studii internaționale arată că timpul pe care o persoană îl petrece pe zi stând pe scaun este asociat proporțional cu un grad crescut de afecțiuni ale inimii, diabet, cancer, moarte.
Alte efecte adverse asociate statului pe scaun: blocajul șoldurilor, mușchi abdominali moi, tensiune nervoasă, dureri de gât, dureri de spate și umeri, coloană vertebrală rigidă, gât înțepenit, circulație periferică proastă, mai ales la nivelul picioarelor, obezitate din lipsa mișcării, pancreas suprasolicitat, oase fragile.
Ce poți face?
Dacă te-ai obișnuit ca în fiecare zi după serviciu să te duci acasă și să te așezi pe canapea în timp ce deschizi televizorul poate că ceea ce ai citit mai sus îți va da de gândit. Da, poate că nu ai ce face în privința jobului care te ține pe scaun 8 ore, dar măcar ai control absolut asupra ceea ce faci după. Relaxarea nu înseamnă a te uita la televizor sau a sta cu laptopul sau tableta în brațe. Creierul este, de fapt, tot în faza de procesare a informației, de sintetizare și nu faci altceva decât să-l expui la stimuli.
Pentru a minimiza din efectele secundare ale statului zilnic pe scaun este necesar să-ți întărești mușchii spatelui. Există mișcări simple de yoga care pot reduce și cu timpul chiar elimina durerile de spate. În plus, acestea acționează sinergic cu efectul de liniștire a minții care începe să se retragă din presiunea la care este supusă zilnic.
Sfaturi bune de urmat
„Spatele nu este o zonă care poate fi întinsă sau îndreptată atât de rapid precum tricepsul, de exemplu. Este nevoie de răbdare, timp și perseverență pentru a scăpa de dureri. În plus, alte lucruri care te pot ajuta să mai reduci din presiunea la care-ți supui trupul zilnic și să ai o stare generală bună după jumătate de zi petrecută în fața calculatorului ar fi stilul de viață și dieta sănătoasă, sportul, timpul petrecut în natură, relaxarea, folosirea unei pernuțe speciale pentru scaun, consumul de lichide (ceai, apă cu lămâie), meditația, stretchingul sau yoga, pauzele scurte la fiecare oră de stat jos. E foarte important ca atunci când ajungem acasă să nu urmăm același tipar ca și la birou și să conștientizăm că adicția mentalului față de stimuli nu face decât să ne scurteze viața. La un nivel profund, cu toții știm cum să avem grijă de noi”, explică Andreea Lada, fondator al Școlii Iubirii.
Două exerciții de yoga pe care le poți face zilnic pentru a detensiona spatele
PADAHASTASANA sau postura mâinilor la picioare. Având tălpile paralele și ușor depărtate ne aplecăm în față cât mai mult încercând să atingem degetele de la picioare cu mâinile, urmărind să ținem genunchii cât mai întinși. Începem să elasticizăm coloana cât mai mult, dacă nu ajungem la degetele de la picioare este suficient să lăsăm brațele grele la sol. La revenire derulăm coloana cât mai ușor, capul fiind ultimul care se ridică.
TRIKONASANA sau postura triunghiului. Este foarte bună pentru întărirea spatelui și picioarelor și alungește mușchii laterali în timp ce întinde fibrele musculare din partea interioară a șoldului. Cu picioarele la 90 de grade ne aplecăm spre dreapta menținând trunchiul în plan vertical, cu mâna stângă ridicată vertical, iar cea dreaptă așezată pe picior. Postura se execută simetric, mai întâi cu brațul stâng ridicat, iar apoi cu brațul drept ridicat.
Citiţi şi:
De ce Hatha Yoga?
Ştiinţa yoghină a posturilor corporale (ASANA-e)
yogaesoteric
7 martie 2016