Renate Weber a revenit în forță! A reclamat la CCR!

La scurt timp după revenirea în funcție, la sfârșitul lunii iunie, Avocatul Poporului Renate Weber a formulat excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi din legea ce instituie măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic.

Sintagma «în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ» cuprinsă în art. 15 alin. 4 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic (…) astfel cum a fost modificat prin art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/2021 aduce atingere prevederilor art. 21, art. 52 şi art. 126 alin. (6) din Constituţie”, prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Riscul epidemiologic

Potrivit Avocatului Poporului, instituirea unui termen pentru contestarea legalităţii actelor administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din Legea nr. 136/2020 contravine dispoziţiilor din Constituţie care garantează controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice pe calea contenciosului administrativ, precum şi celor care prevăd accesul liber la justiţie.

Existenţa unei situaţii de risc epidemiologic şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României nu poate constitui temeiul restrângerii exercitării accesului liber la justiţie prin impunerea unor condiţii excesive, de o asemenea manieră încât restrângerea temporară să se convertească într-o interdicţie absolută de exercitare a dreptului de sesizare a instanţelor de judecată”, se mai arată în excepţia de neconstituţionalitate.

Renate Weber a reacționat ferm și față de restricțiile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern, care au intrat în vigoare începând din 25 octombrie 2021. Potrivit acestora, s-au impus restricții suplimentare persoanelor nevaccinate, iar accesul în unele locații nu era permis cetățenilor pe baza unui test negativ covid, ci numai cu un certificat verde emis pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală.

Avocatul Poporului acuză autoritățile de discriminare:

Cel mai evident aspect care iarăși ne face unicat în toată Uniunea Europeană este faptul că certificatul verde, practic, în România nu mai există (…)

Din momentul în care ai scos posibilitatea testării, asta înseamnă într-adevăr discriminare, că până la acest moment, câtă vreme lumea se putea testa, aveai de ales între cele trei opțiuni.

De aia și-au bătut capul atâta în Parlamentul European, de aia au negociat cu toate statele membre și ăsta este certificatul verde european. Cum numai în România el nu mai este în ordine?

De asemenea, Renate Weber susține că prezentarea certificatului verde pentru accesul cetățenilor în anumite locații (instituții, restaurante, mall-uri) încalcă unele drepturi și libertăți, iar pentru instituirea acestei obligativități era nevoie de o lege, nu de o Hotărâre de Guvern.

Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă acestea prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională, nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca aceasta să se petreacă printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătut în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională”, a declarat Renate Weber la DigiFM.

Singura soluție, spune Renate Weber, este ca persoanele afectate de noile restricții să atace în instanță decizia Guvernului.

Dacă vă uitați la ce se petrece în alte țări, gen Franța, Italia, vedeți că aceste restricții au fost impuse prin lege și au trecut prin controlul de constituționalitate. În Franța a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituțional. Așa era firesc să se petreacă și la noi. Persoanele care se simt afectate de restricțiile din această Hotărâre de Guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ”, a mai precizat Avocatul Poporului.

Citiți și:
Avocatul Poporului: În pandemie s-au încălcat așa de mult drepturile omului, încât este foarte greu să mai revenim la normalitate
Câteva scurte consideraţii cu privire la nenorocirea juridică pe care o constituie legea internării medicale forţate şi a carantinării
Dezvăluiri esenţiale referitoare la adevăratele scopuri ascunse ale acestei „pandemii”artificiale… (IV)

 

yogaesoteric
16 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More