Replica MISA către România TV – 14 februarie 2013

                                                          

Către redacția România TV
în atenția redactorului șef Eugen Chelemen
 
 

Biroul de presă al MISA, susţinând atât faptul că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, care cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii, dar arătând totodată că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, ţinând cont de faptul că exercitarea dreptului la libera exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, solicită acordarea dreptului  la replică la articolul : „Yoga şi orgii sexuale pe vremea lui Ceauşescu. Documentele secrete ale Securităţii”, apărut în data de 9 februarie 2013 în ediția on line, având ca  autoare pe Alina Costache, prin publicarea, în aceleaşi condiţii editoriale, a următoarei replici:
 
Biroul de Presă MISA sesizează faptul că articolul „Yoga şi orgii sexuale pe vremea lui Ceauşescu. Documentele secrete ale Securităţii” prezintă într-un mod insidios şi ambiguu informaţii care aduc atingere imaginii Şcolii de yoga MISA şi domnului Gregorian Bivolaru, prezentând un singur punct de vedere, care nici măcar nu este în acord cu datele publice, uşor accesibile oricărui jurnalist care ar fi dorit să realizeze o cercetare obiectivă.
 
Articolul în cauză face o gravă omisiune care într-o perspectivă corectă pune într-o cu totul altă lumină pretinsele dezvăluiri din cadrul anchetelor Securităţii, şi anume faptul că prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti (mai exact dosarul nr. 48765/3/2010) s-a constatat caracterul politic al condamnărilor pe care domnul Gregorian Bivolaru le-a suferit înainte de Revoluţie, în anii 1977 şi 1984, precum şi caracterul politic al internării sale în Spitalul de Psihiatrie Poiana-Mare din 1989. Faptul că articolul ignoră pur şi simplu aceste aspecte care au fost deja dovedite în instanţă nu poate să arate decât reaua voinţă de a prezenta în mod deformat realitatea în ochii opiniei publice.  
 
Această rea-voinţă este cu atât mai evidentă cu cât chiar în titlul articolului se afirmă că yoghinii au practicat orgii sexuale în perioada comunistă, însă această afirmaţie pe lângă faptul că este complet nefondată, nici măcar nu are vreo legătură cu conţinutul, căci în textul propriu-zis nu există niciun argument care să susţină acest titlu. De asemenea, încă de la începutul articolului se afirmă că „Guru Bivolaru îl sfida pe Nicolae Ceauşescu”. Considerăm cu totul improprie justificarea acestei afirmaţii prin faptul că „Deşi a fost închis pentru orgiile sexuale pe care le organiza, el a continuat să adune adepţi şi a creat MISA încă din anii 1980” sau prin plasarea respectivei afirmaţii sub fotografia care prezintă un număr de practicanţi realizând o postură yoga.
 
Constatăm de asemenea folosirea apelativului „Guru” cu care autorul îl numeşte în sens depreciativ, batjocoritor pe domnul Gregorian Bivolaru, apelativ folosit dealtfel până la saturaţie de presa românească, deşi mentorul MISA nu s-a auto-intitulat niciodată în acest fel.
 
Suplimentar vă aducem la cunoştinţă că anumite documente desecretizate din arhivele Securităţii publicate chiar în presa centrală enunţă explicit că în cazul yoghinilor din grupul lui Gregorian Bivolaru şi în special în ceea ce îl priveşte pe acesta s-a dispus documentarea unor infracţiuni de drept comun pentru a putea fi condamnat (deşi motivul real era faptul că practicau yoga). Observăm cu consternare că aceeaşi practică se continuă şi în prezent.
 
În articolul la care ne referim se insinuează de asemenea că Gregorian Bivolaru ar fi „un psihopat”. Este semnificativ în acest sens să cităm şi o altă opinie, ce vine tot din perioada comunistă, cea a doctorului psihiatru Leonard Hrişcu, în secţia căruia domnul Gregorian Bivolaru a fost internat forţat de către Securitate, la spitalul de la Poiana Mare, în anul 1989. Deşi i s-a ordonat de către agenţii securităţii să-l dopeze pe Gregorian Bivolaru cu o doză de medicamente care ar fi distrus orice om, riscându-şi funcţia şi chiar libertatea, doctorul Leonard Hrişcu a refuzat să facă aceasta şi a declarat ulterior că „Gregorian Bivolaru nu era un om care să aibă nevoie de tratament psihiatric.”
 
Pentru aspectele calomniatoare, tendenţioase şi lipsite de documentare pe care vi le-am semnalat, vă solicităm deci, în baza legii, publicarea acestui drept la replică în condiţii editoriale similare cu cele ale articolului la care facem referire şi vă solicităm scoaterea de îndată a articolului în cauză de pe site-ul dvs.
 

Biroul de Presă MISA
14 februarie 2013

 
***
 
Pentru edificarea dvs şi a jurnaliştilor care au scris aceste articole, vă mai oferim în continuare şi alte argumente care vă vor edifica asupra necesităţii acordării dreptului la replică.
 
Autoarea articolului nu doar că ignoră decizia Curţii de Apel Bucureşti cu privire la decizia referitoare la caracterul politic al condamnărilor lui Gregorian Bivolaru din perioada comunistă, dar consideră notele informative ale agenţilor securităţii din acea perioadă la fel de obiective şi operative şi în prezent. Ceea ce Alina Costache nu spune absolut deloc despre documentele desecretizate din arhiva CNSAS este că în realitate ele dezvăluie o imagine dezolantă despre modul cum au fost trataţi practicanţii yoga în perioada comunistă de către organele Securităţii statului.  Este mai mult decât semnificativ că presa din România abundă de calomnii împotriva practicanţilor yoga şi a domnului Gregorian Bivolaru, dar nu menţionează absolut deloc că în perioada comunistă aceştia au fost trataţi de către organele Securităţii prin metode torţionare, inumane şi degradante cu scopul declarat de a-i face să renunţe la practica yoga, pe care dealtfel regimul comunist o declarase ilegală. Pentru o mai amplă documentare în acest sens poate fi consultată lucrarea domnului Gabriel Andreescu, „Reprimarea mişcării YOGA în anii 80”, apărută în anul 2008 la editura Polirom. În lucrarea domnului Andreescu sunt consemnate multiple dovezi şi declaraţii care arată că printre metodele folosite de securişti împotriva practicanţilor yoga s-au numărat bătaia, tortura, persecuţiile la locul de muncă, reţinerea ilegală, confiscarea bunurilor sau intimidarea membrilor familiei respectivului practicant. De exemplu dl Bivolaru era menţinut în detenţie cu lanţuri de 6-7 kg la mâini şi la picioare, într-o celulă ce avea geamurile sparte, cu apă pe jos, pe timp de iarnă. Este evident că niciuna dintre presupusele infracţiuni de drept comun de care a fost acuzat dl Bivolaru nu ar fi putut justifica un asemenea tratament. 
 
De asemenea, din documentele CNSAS publicate de Gabriel Andreescu s-a putut constata că într-adevăr, la data de 17 aprilie 1984 Gregorian Bivolaru a fost arestat, însă acuzaţia de „deţinere de materiale cu caracter obscurantist şi sexual” (se specifica lucrarea „Kama Sutra”)  a fost doar o acuzaţie de faţadă, acuzaţia din rapoartele secrete ale Securităţii fiind „complot împotriva lui Nicolae Ceauşescu”, motiv care după cum s-a dovedit ulterior nu avea de asemenea nicio bază reală. 
 
Dorim să precizăm că dl. Gregorian Bivolaru şi sute de practicanţi yoga au fost monitorizaţi îndeaproape de către organele de securitate timp de peste 10 ani, fiind cheltuite sume impresionante din bugetul statului. Numai în anii 2004-2005 sumele estimate se ridică la aproape două milioane de euro. Această acţiune a fost realizată cu motivaţia că mişcarea yoga ar periclita siguranţa statului, deşi nu au existat niciodată indicii reale în acest sens. Este util să ne întrebăm „Cu ce se justifică oare această amplă angrenare de logistică şi personal ?”.
 
Infracţiunile de drept comun de care a fost acuzat mentorul MISA nu au fost nici ele niciodată dovedite de nimic. Mai mult, în dosarul în care Gregorian Bivolaru a fost acuzat de procurori pentru infracţiunea de “Act sexual cu o minoră”, aşa zisa parte vătămată (minora) nu recunoaşte că este vătămată şi chiar denunţă procurorii pentru traumele la care au supus-o. În pofida unei elementare prezumţii la nevinovăţie, mass-media din România a dus o veritabilă campanie de intoxicare a opiniei publice cu informaţii false şi instigatoare la adresa lui Gregorian Bivolaru, campanie la care s-au asociat nu de puţine ori şi personaje importante din sfera politică a României. Un abuz foarte grav pe care mass-media din România l-a realizat în mod sistematic şi repetat faţă de Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) este difuzarea de ştiri false, negative, de informaţii tendenţioase şi de multe ori cu caracter instigator prin intermediul agenţiilor de presă, aşa cum apreciem că este şi cazul de faţă. Prin aceasta mass media a jucat – şi continuă să o facă – un rol de “acuzator” şi de compromitere în ochii opiniei publice a practicanţilor yoga, care sunt prezentaţi ca infractori. 
 
Cu privire la integrarea socială a practicanţilor yoga, dorim de asemenea să precizăm că există studii de specialitate realizate de mai mulţi experţi în sociologie şi psihologie care arată pe baza unor date statistice concrete că practica yoga în cadrul MISA nu doar că nu conduce la izolarea de societate prin abandonarea studiilor şi a familiei, aşa cum se insinuează în mod tendenţios în articolul la care ne referim, ci că practica yoga este în consens cu valorile, regulile şi normele societăţii, ducând la îmbunătăţirea vieţii fiecărui practicant. Acestea de exemplu sunt concluziile psiho-sociologilor suedezi de la “Skop Research”, conduşi de doctorul docent în sociologie Orjan Hultaker. Este în plus semnificativ să menţionăm că un studiu statistic realizat în România arată că 87% dintre yoghini au studii superioare.
 
În mod similar, mai multe studii arată că în general yoghinii se bucură de  o stare de sănătate fizică şi psihică situată mult peste nivelul populaţiei actuale a României, practica yoga în cadrul MISA conducând la o stare de echilibru psihic şi orientare către valorile superioare ale existenţei şi nu la tulburări psihice, aşa cum sugerează articolul publicat de site-ul dvs.
 
Este de asemenea semnificativ să reamintim faptul că în anul 2005 Curtea Supremă de Justiţie a Suediei a respins cererea formulată de procurorii români în vederea extrădării lui Gregorian Bivolaru din Suedia, considerând că dl. Bivolaru este persecutat în România pentru convingerile sale spirituale şi că acesta nu poate beneficia în România de un proces corect.
 
Apreciem că provenienţa acestui articol este foarte transparentă mai ales din formulările folosite în final. Se spune astfel că „Guru” „a fost pedepsit de securitate”  şi că „nu a abandonat practicile interzise”. Dacă ar fi fost vorba într-adevăr despre acuzaţii de „orgii sexuale şi răspândire de materiale pornografice” ar fi fost oare acestea de apanajul Securităţii statului ? Este evident că practicile interzise la care se referă agenţii securităţii sunt tocmai practicile yoga, care iată că în plină „democraţie” deranjează în continuare mentalităţile unor structuri de conducere care au rămas fidele viziunii şi metodelor comuniste.  

***

Precizăm faptul că această replică a fost trimisă și publicațiilor ZiuaNews, Agenţia de Investigaţii Media, Ziarul de Iasi, ZiareLive,  E-politic şi StiriZiare care au preluat acel articol calomniator.
În urma solicitării noastre, replica MISA a fost publicată de ZiuaNews și Agenţia de Investigaţii Media, iar redacţia ZiareLive a depublicat articolul respectiv.

Biroul de Presă MISA
14 februarie 2013

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More