Replica MISA către ziarul Adevărul, 15 octombrie 2013
Către Redacția „Adevărul”
În atenția Redactorului șef
Biroul de presă al MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării articolului „Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor”, semnat de Daniel Guţă şi apărut în data de 26 septembrie 2013 în ediția on line a ziarului „Adevărul”. În acest sens, solicităm publicarea, în aceleaşi condiţii editoriale, a următoarei replici:
Articolul „Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor” publicat în ediţia on line din 26 septembrie a ziarului „Adevărul” conţine o serie de neadevăruri care aduc prejudicii de imagine Şcolii de yoga MISA şi practicanţilor yoga din România. În virtutea Codului Deontologic al Jurnalismului vă solicităm să reparaţi aceste prejudicii de imagine prin publicarea următoarelor clarificări.
Ultima meditaţie în spirală organizată de Şcolala de yoga MISA la Sarmizegetusa a avut loc cu mai bine de 17 ani în urmă, în 1996. Prin urmare, articolul semnat de Daniel Guţă este totalmente anacronic. Autorul articolului se foloseşte de un incident punctual în care a fost implicat un cursant yoga (ca persoană particulară) ca pretext pentru a ataca virulent, folosind diferite tehnici manipulative, Şcoala de yoga MISA. Titlul articolului este el însuşi instigator şi provocator, printr-un aparent „amuzant” joc de cuvinte, dar care de fapt dă de gol intenţiile tendenţioase ale autorului articolului. În condiţiile în care Şcoala de yoga MISA nu a organizat niciun eveniment la Sarmizegetusa de peste 17 ani, este în mod evident aberant modul în care se trâmbiţează ideea că yoghinii ar fi fost recent goniţi de acolo.
În ultimii ani, tot felul de grupuri şi organizaţii au mers la Sarmizegetusa pentru a organiza diferite acţiuni. Pentru că autorităţilor se pare că nu le convin aceste evenimente, iată că tot MISA este atacată (generic), deși școala noastră nu are nimic în comun cu acele grupuri. Singura conexiune ce a fost găsită cu MISA e aceea că pe site-ul nostru yogaesoteric se vorbeşte laudativ despre acest sit arheologic.
Încercând să încropească un articol denigrator din nimic, jurnalistul Daniel Guţă afirmă că „Adepţii MISA se plâng că nu mai sunt lăsaţi să practice ritualuri în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia”. Şcoala de yoga MISA nu a organizat însă niciun fel de „ritualuri”, ci doar meditaţii, cu 17 ani în urmă. În plus, MISA nu a înaintat niciun fel de pângere formală și nu a dat niciun fel de declaraţii în care să se pronunţe dezaprobator la adresa măsurilor organizatorice luate de administraţia sitului de la Sarmizegetuza. Remarcăm folosirea manipulativă a unor cuvinte precum „ritualuri”, precum și punerea acestora în rând cu „ședinţele de spiritism”, totul pentru a crea impresia că yoghinii MISA sunt adepţi ai unor practici ciudate de tip sectar. Putem spune că „tehnica” prin care este redactat acest articol din „Adevărul” este aceea a însăilării lipsită de abilitate, cu „aţă albă”, a unor fragmente luate din diferite surse sau pur şi simplu ticluite ca să pară adevărate. Se urmăreşte în acest mod să se creeze o aparenţă de legitimitate sugestiei manipulatoare lansată prin titlu.
Elementul cel mai concret al articolului, de la care se pare că a şi pornit de fapt iniţiativa realizării sale, este un banal incident cu o persoană care stătea pur și simplu liniștită pe o bancă și medita în incinta sit-ului de la Sarmizegetusa. Întrucât noul regulament al sit-ului interzice practica meditației, respectiva persoană a fost legitimată de către agenții de pază, ocazie cu care s-a constatat că nu are bilet de vizitare. Incidentul a fost ulterior făcut cunoscut şi la Primăria din Hunedoara, unde cineva a sesizat că cel în cauză este înscris la cursurile MISA, fiind totodată și preşedintele unei asociaţii civice care a avut unele dispute cu Primăria. În articolul din „Adevărul”, acestui cursant MISA, pe nume Tiberiu Golomboş, îi sunt atribuite anumite comentarii care îl ridiculizează. Contactat de Biroul nostru de Presă, Tiberiu Golomboș a declarat însă că afirmaţiile respective în niciun caz nu îi aparţin. Mai mult, deşi în articolul cu pricina apare că el ar fi vorbit în numele unui grup, în realitate aceasta este o minciună crasă pentru că în acea situaţie el era complet singur.
Biroul de Presă MISA semnalează redacţiei „Adevărul” că este impropriu şi inadecvat să fie atacată Şcoala MISA din cauza acţiunilor individuale ale oricăror cursanţi yoga. Aşa cum nimeni nu ar avea ideea să atace conducerea unui club de tenis pentru tot ceea ce fac în viaţa personală cei care îl frecventează, la fel de absurd este şi să fie atacată Şcoala de yoga pentru comportamentul lipsit de spirit civic al unor cursanţi (cum ar fi faptul că cineva nu şi-a cumpărat bilet de intrare într-un sit arheologic). Dacă ar fi justificat să fie aşa, atunci ne-am aştepta ca presa să şi laude continuu această şcoală de yoga pentru toate realizările pe care le au în plan personal şi profesional zecile de mii de yoghini – ori, aşa cum ştim, acest lucru nu s-a petrecut niciodată.
De asemenea, Biroul de Presă MISA semnalează redacţiei „Adevărul” modul tendenţios în care este răstălmăcită declaraţia reprezentantului MISA pentru a da o impresie greşită şi o justificare pentru acest articol. Pe de altă parte, reporterul „Adevărul” este unul dintre puţinii jurnalişti care măcar au contactat Biroul nostru de Presă înainte de a redacta articolul! Din acest motiv ne declarăm deschiderea de a colabora pe viitor cu redacţia dvs. pe baza unor întrebări şi răspunsuri scrise.
Biroul de Presă MISA
15 octombrie 2013