Revitalizează-ţi sănătatea prin optimizarea funcţionării celor trei sisteme ale trupului
Efortul de a înţelege cum funcţionează, ca un ansamblu integrat, organismul uman, care îşi auto-menţine starea de sănătate, poate părea un exerciţiu extrem de solicitant. Deşi există o cantitate foarte mare de informaţii disponibile pentru a întreprinde o astfel de analiză, uneori timpul nu ne permite şi am dori să găsim nişte jaloane care să ne permită formarea rapidă a unei imagini sintetice asupra fiziologiei organismului, prin care să înţelegem modul în care acesta îşi menţine starea de sănătate. O astfel de înţelegere ne va permite adoptarea regimurilor de viaţă cele mai adecvate pentru ne menţine starea de sănătate şi vitalitate, ajutând organismul să funcţioneze optim la orice vârstă.
Foarte succint, se poate spune că este necesar să fim atenţi la sistemul de „alimentare” (tubul digestiv), la sistemul de eliminare a deşeurilor de la cel mai profund nivel organic – nivelul celular (sistemul limfatic) şi sistemul care asigură nivelul energetic organic (sistemul hormonal). Îmbunătăţirea stării de sănătate începe prin susţinerea funcţionării optime a acestor trei sisteme. Este bine de ştiut că aceste sisteme sunt strâns legate între ele, îmbunătăţirea funcţionării unuia va influenţa în mod benefic și funcţionarea celorlalte.
Sistemul digestiv
Sistemul digestiv este prima poartă către sănătate. Orice se ingeră prin cavitatea bucală va fi „prelucrat” la nivelul tubului digestiv, pentru ca nutrienţii din alimente să se poată absorbi şi să poată hrăni organismul. Ca urmare, alimentele vor fi supuse unei mărunţiri atât mecanice (mestecarea alimentelor în gură) cât şi chimice (prin salivă, suc gastric, secreţii pancreatice, biliare şi intestinale), de-a lungul tubului digestiv, pentru a putea fi transformate în molecule din ce în ce mai mici, care să fie absorbite în sânge, la nivelul epiteliului intestinal.
Un alt aspect extrem de important pentru menţinerea sănătăţii tubului digestiv este reprezentat de ceea ce mâncăm, deoarece substanţele cu care sunt impregnate alimentele, gen conservanţi, pesticide, substanţe chimice din chemtrails etc., pot afecta mucoasa acestuia şi microbiota intestinală, determinând, iniţial, inflamaţia mucosei şi disbioză. Dacă mucoasa intestinală nu se află în stare de sănătate perfectă, aceasta nu poate absorbi toţi nutrienţii pe care îi consumăm prin alimentaţie.
Tractul gastrointestinal adăposteşte o populaţie complexă şi dinamică de microorganisme, denumită pe scurt microbiota intestinală. Modificarea compoziţiei acesteia în sens patologic se numeşte disbioză. În stare normală, microbiota intestinală oferă multe beneficii organismului uman printr-o gamă largă de funcţii fiziologice pe care le îndeplineşte, cum ar fi digerarea şi bioconversia componentelor din dietă care nu sunt degradate şi absorbite de propriul sistem digestiv, întărirea integrităţii mucoasei intestinale, colectarea şi stocarea de energie, furnizarea de anumiţi nutrienţi (de ex. vitamine), protejarea împotriva agenţilor patogeni şi reglarea imunităţii. Se consideră că dieta este unul din factorii principali care structurează microbiota intestinală de-a lungul vieţii.
Un alt sistem important în care este implicată microbiota intestinală este axa microbiom/intestin-creier, o buclă neuronală de feedback realizată de nervul vag care transmite bidirecţional informaţii între intestin şi creier. Cercetătorii descriu funcţionarea acestei axe astfel: „microbiota intestinală influenţează funcţionarea creierului prin modularea sistemului imun şi a sistemului endocrin, a axei hipotalamo-hipofizare, a căilor neurotransmiţătorilor şi a factorilor de creştere. Alterarea acestei reţele, care include numeroase molecule şi celule, poate fi baza proceselor patologice.”
Importanţa menţinerii în condiţii normale a microbiotei intestinale este subliniată foarte mult în ultimii ani de cercetătorii în neuroştiinţe, care au observat că aceasta este implicată şi în menţinerea sănătăţii psihice şi a comportamentului social normal. Un studiu publicat în 2018 în revista de specialitate Neuron de către cercetătorii germani arată că înbogăţirea microbiotei intestinale cu un anumit tip de bacterii poate vindeca problemele de socializare la pacienţii cu sindrom autist. Administrarea de Lactobacillus reuteri la animalele de laborator la care s-a indus sindrom de tip autist a anihilat problemele de comportament social conexe acestui sindrom: „am descoperit că Lactobacillus reuteri susţine un comportament social normal prin intermediul nervului vag, un nerv care conectează bidirecţional intestinul şi creierul şi sistemul de recompensă ocitocină-dopamină.(…) Am observat că atunci când nervul vag este afectat şi comunicarea intestin-creier era întreruptă, Lactobacillus reuteri nu mai putea restabili comportamentul social normal la şoarecii cu comportament autist.”
Pentru menţinerea microbiotei intestinale în stare normală şi refacerea acesteia în caz de afectare, utilizarea de prebiotice şi probiotice este cea mai la îndemână soluţie. Consumarea de prebiotice şi probiotice a devenit un aspect obişnuit în ultimii ani. Prebioticele sunt alimente care determină creşterea, la nivelul intestinului; de bacterii care ajută organismul, refăcând compoziţia microbiotei. Prebioticele sunt, în general, produse de fermentaţie – murături, iaurt, chefir, lapte bătut. Probioticele sunt suplimente alimentare care conţin bacterii specifice care ajută la refacerea microbiotei. Pe lângă acestea, uneori este necesară suplimentarea cantităţii de enzime necesare digerării alimentelor. În acest sens se pot consuma fie suplimente alimentare ce conţin enzime din extracte naturale din fructe sau condimente, fie se poate adăuga în dietă consumul de diferite sucuri naturale sau fresh-uri de fructe sau condimente bogate în enzime, cum ar fi cele de ananas, rodie, papaya, ghimbir etc.
Sistemul de detoxifiere
Sistemul de detoxifiere este esenţial pentru a elimina în mod corespunzător orice produşi de metabolism care nu mai au nicio utilizare în organism. Fără acest sistem, acumularea de toxine la nivel celular ar crește continuu și, în cele din urmă, ţesuturile nu ar mai rezista, conducând la boli și moarte prematură.
Eliminarea produşilor de metabolism şi a toxinelor reprezintă o altă condiţie principală pentru a avea un trup sănătos. Este extrem de importantă întreţinerea şi optimizarea sistemului de detoxifiere a organismului. Aceasta include, pe lângă stimularea circulaţiei limfatice, ajutarea funcţionării optime a ficatului (combinatul chimic al organismului care fabrică din nutrienţi substanţele de care organismul are nevoie, şi metabolizează, adică anihilează, orice substanţă toxică), reglarea activităţii rinichilor, deschiderea porilor pielii (cu o anumită regularitate şi în anumite condiţii), şi tehnici de respiraţie corectă.
Pentru optimizarea circulaţiei limfatice sunt de ajutor plantele medicinale, cum ar fi lipicioasă, zămoşiţă, rozmarin etc., în special ca macerat.
Pentru detoxifierea ficatului şi susţinerea funcţionării optime a acestui organ sunt de ajutor plantele medicinale de tipul: păpădie, anghinare, genţiană, schinel etc.
Pentru amplificarea diurezei şi susţinerea funcţionalităţii rinichilor sunt de ajutor plantele medicinale de tipul coada calului, cozi de cireşe, mătase de porumb etc.
Dintre plantele detoxifiante cu acţiune asupra mai multor sisteme şi organe reamintim: socul, trei fraţi pătaţi, teci de fasole etc.
De asemenea, organismul poate fi susţinut în activitatea de detoxifiere prin consum regulat de fructe/legume cu puternică acţiune antioxidantă, cum ar fi: lămâi, afine, zmeură, rodii, mango, graviola, maca, nucă de cocos, lucuma, mesquite etc.
De ajutor în acţiunea de detoxifiere este şi sauna.
Sistemul hormonal
Secretul pentru o bună stare de spirit, un nivel optim de energie, şi un somn excelent se află în starea de sănătate a sistemului hormonal. Acest sistem sensibil şi dinamic este suficient de robust la dezechilibre, dar nu este totuşi, cum s-ar spune, din titan. Hormonii sunt mesageri importanţi atât în interiorul creierului cât şi între creier şi organism. Stresul sever şi prelungit poate împiedica capacitatea creierului de a funcţiona normal pentru o anumită perioadă de timp dar, în acelaşi timp, creierul are o capacitate remarcabilă de refacere.
Se consideră că este important să se acorde o mare atenţie glandelor suprarenale, care secretă aşa-numitul hormon de stres, cortizolul, şi tiroidei. Aceasta reglează metabolismul, având un rol anumit în digestie, în senzaţia de foame şi în ceea ce putem numi nivelul general de energie.
Stresul, pe termen lung sau scurt, determină creşterea secreţiei de cortizol. În ultimii ani au fost structurate mai multe modalităţi de gestionare a stresului pe care organismul îl înmagazinează zilnic datorită alegerilor şi stilului de viaţă ale fiinţei umane. Printre acestea se numără gimnastica, aerobicul, fitness-ul, yoga, alături de o cantitate suficientă de somn şi o dietă corespunzătoare.
În dieta care se recomandă pentru combaterea stresului sunt incluse următoarele: vitamina C, magneziu, acizi omega 3, cereale integrale, fructe şi legume care sporesc secreţia de serotonină şi stabilizează tensiunea sanguină, ciocolată neagră, orz, ovăz. Dintre plantele medicinale antistres reamintim: muşeţel, mentă, lavandă, floarea pasiunii, rădăcina de valeriană, rodiola rosea, maca.
Printre factorii care provoacă perturbări hormonale se numără cafeaua, alcoolul, malnutriţia, xenoestrogenii, conservanţii, somnul necorespunzător, stresul şi smogul electromagnetic (EMF). Evitarea şi remedierea fiecărui factor menţionat reprezintă un pas pentru buna funcţionare a sistemului endocrin.
O dietă adecvată, un regim de viaţă zilnic care să respecte necesităţile organismului şi o conştiinţă liniştită vor ajuta la îmbunătăţirea şi menţinerea stării de sănătate a celor trei sisteme luate în considerare, precum şi a întregului organism.
Citiţi şi:
Mici secrete pentru o mai bună sănătate şi mai multă energie în viaţa de zi cu zi!
Pietrele preţioase – sănătate de lux
Calea către o sănătate perfectă: echilibrul între acid și alcalin
yogaesoteric
mai 2021