Revoluția inteligenței artificiale „generale”

Implementarea rapidă a unei inteligențe artificiale din ce în ce mai „generaliste”, cu reale capacități cognitive umane și, prin urmare, susceptibile de a perturba multe profesii, este considerată inevitabilă în Silicon Valley și stârnește o fascinație peste vocile celor care solicită un ritm mai lent.

Dacă luăm la un loc invenția electricității, a calculatoarelor, a internetului și a telefoanelor mobile, suntem încă departe de ceea ce vom vedea”, a declarat pentru AFP Siqi Chen, un antreprenor din San Francisco. „Toate aceste elemente au fost create de inteligență. Dar, pentru prima dată, suntem capabili să creăm inteligența însăși”, continuă el. „Este o sabie cu două tăișuri, dar, dacă merge bine, poate rezolva toate problemele. Asistăm la o schimbare istorică de paradigmă”.

Mai ales de la prezentarea de luna trecută, de către OpenAI a GPT-4, o versiune nouă și chiar mai puternică a modelului de limbaj natural care rulează ChatGPT, interfața de inteligență artificială generativă folosită de milioane de oameni în ultimele luni pentru a scrie eseuri, poezii sau chiar linii de cod informatic.

ChatGPT va putea procesa nu numai text, ci și imagini și va putea produce conținuturi mai complexe, cum ar fi plângeri juridice sau jocuri video. GPT-4 reprezintă astfel un pas înainte în direcția așa-numitei inteligențe artificiale „generale”, cea a programelor „mai inteligente decât oamenii în general”, potrivit lui Sam Altman, patronul start-up-ului californian.

„Uimitor”

Microsoft, cel mai mare investitor al OpenAI, a promis că „în curând nu ne vom putea lipsi” de asistenții generativi bazați pe inteligență artificială, care pot interacționa cu oamenii în limbile lor și pot face orice, de la rezumatul unei întâlniri la crearea unui site web sau a unei campanii publicitare.

Instrumentele vor elibera oamenii „de corvoada care inhibă creativitatea”, astfel încât aceștia să se poată reconecta cu „sufletul muncii lor”, spune Jared Spataro, un executiv al companiei IT.

Am folosit GPT-4 pentru a codifica cinci microfuncționalități pentru un nou produs. Un dezvoltator (foarte bun) a vrut 6.000 de dolari și două săptămâni. GPT-4 a făcut-o în 3 ore pentru 0,11 dolari. Uimitor”, a scris pe Twitter Joe Perkins, un antreprenor britanic.

Dincolo de amenințarea la adresa profesiilor intelectuale și artistice, IA generalizată ridică dezbateri societale insurmontabile.

Ce va rămâne din autenticitate, când o fotografie de pe Instagram sau cea mai mică recenzie a unui restaurant va fi fost produsă cu sau de către o IA? Ce se va petrece cu învățarea, atunci când tot ceea ce va fi necesar va fi să formulăm interogări către roboți? Cine ar fi indicat să ia deciziile de definire a algoritmilor?

OpenAI dorește să construiască treptat o inteligență artificială generală, cu scopul de a aduce beneficii întregii umanități. Ea se bazează pe utilizarea pe scară largă a modelelor sale pentru a detecta și corecta problemele.

Însă compania însăși pare depășită de evenimente. Greg Brockman, unul dintre cofondatori, a recunoscut într-un interviu acordat publicației The Information că ChatGPT nu a fost atât de neutru din punct de vedere valoric pe cât și-ar fi dorit.

Ilya Sutskever, cercetătorul șef, urmărea „să existe o modalitate de a încetini ritmul de lansare a acestor modele cu capacități fără precedent”, potrivit unui interviu acordat MIT Technology Review.

Iar start-up-ul, al cărui nume înseamnă „open AI” (inteligență artificială deschisă), a fost criticat pentru lipsa sa de transparență. Lansarea GPT-4 marchează „transformarea sa dintr-un laborator de cercetare non-profit într-o întreprindere capitalistă”, afirmă Will Douglas Heaven, un expert al acestei reviste științifice.

Dar, în ciuda criticilor, a îngrijorărilor și a riscurilor reale sau imaginare, sectorul rămâne convins că inteligența artificială generală se apropie, inexorabil. Pentru că între companii, dar și între țări, în special între SUA și China, se dă startul unei curse. Și nimeni nu își permite să o piardă.

Citiți și:
Inteligența artificială, noul câmp de luptă pentru giganții internetului
Oamenii de știință vor acum să creeze o inteligență artificială folosind celule cerebrale umane reale
După avocații-roboți, acum și medicii vor fi înlocuiți de inteligența artificială. Marea Britanie a alocat un milion de lire sterline pentru acest proiect

 

yogaesoteric
21 aprilie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More