Rezoluția ce poate garanta independenţa energetică a României

În contextul crizei energetice grave care riscă să ne conducă la colaps, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a elaborat o rezoluție care, în opinia autorilor, poate garanta independența energetică a României.

Iată textul acestui document:

„1. Tragerea la răspundere a celor care au provocat majorarea artificială a preţurilor la energie şi gaze naturale.

2. Revenirea imediată, pe o perioadă determinată – până vor apărea condiţii de concurenţă reală – la piaţa reglementată, atât în sectorul energiei electrice, cât şi în cel al gazelor naturale, prin limitarea profitului într-o marjă definită prin lege şi taxarea suplimentară substanţială a acestuia peste respectiva marjă (sumele provenite din taxarea suplimentară a profitului pot reprezenta o sursă importantă atât pentru finanţarea investiţiilor destinate creşterii capacităţilor de producţie a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili).

3. Înfiinţarea «coşului naţional de energie» din energia produsă de companiile la care statul român este acţionar (indiferent de procentul părţilor sociale deţinute de acesta). Stabilirea «preţului de referinţă» al energiei pe baza «coşului naţional de energie», nivel de la care se stabileşte prin lege marja de profit pe care companiile private o pot adăuga şi, implicit, nivelul de taxare suplimentară pe care statul o aplică peste marja de profit stabilită de lege.

4. Repunerea în funcţiune, fără întârziere, a tuturor capacităţilor de producţie a energiei electrice, inclusiv a celor pe cărbune, şi demararea de urgenţă a unor investiţii în tehnologii moderne care reduc semnificativ gradul de poluare.

5. Finalizarea în regim de urgenţă a tuturor investiţiilor începute în capacităţi de producere a energiei electrice.

6. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi de noi centrale nucleare pe râurile Siret, Mureş (în zona Lipova) şi Someş (în zona Dej).

7. Deschiderea, în cel mai scurt timp, a exploatărilor de gaze naturale în perimetre noi pentru a putea compensa imediat volumele importate din Federaţia Rusă.

8. Crearea, în regim prioritar, a cadrului necesar pentru exploatarea eficientă a gazelor naturale din Marea Neagră, în interesul poporului român.

9. Utilizarea gazelor naturale din Marea Neagră ca sursă alternativă de energie la gazele ruseşti şi susţinerea prioritară a unor programe de sprijin pentru crearea condiţiilor ca aceste resurse să fie absorbite de piaţa internă, cum ar fi extinderea reţelelor de distribuţie sau industria chimică.

10. Demararea imediată a unor proiecte de investiţii în capacităţi noi de producere a energiei electrice şi sprijinirea activă a unor astfel de proiecte. Alocarea şi asigurarea, la prima rectificare bugetară, a bugetelor necesare începerii în acest an a construcţiei tuturor acestor obiective strategice.

11. Modificări în legislaţia de protecţie a mediului pentru a nu mai permite unor organizaţii şi persoane aflate în slujba unor interese străine să blocheze în instanțe construcţia unor hidrocentrale finalizate în proporţie de peste 90% sau a unor segmente de autostrăzi. Totodată, la nivel european, România este necesar să renegocieze de urgenţă Planul de rezilienţă şi redresare, iar instituţiile europene este necesar să regândească piaţa de energie pentru ca statele membre ale UE să nu mai poată fi şantajate de grupuri de interese externe, dar şi interne. Planurile păguboase Green Deal sau Fit for 55 este necesar să fie oprite de urgenţă şi înlocuite cu programe serioase de protejare a mediului, care includ activitatea umană ca o normalitate.”

Citiți și:
Gheorghe Piperea: „Ar fi necesar ca gazul românesc să nu mai fie exportat deloc în următorii 5 ani”
Vine iarna recesiunii în Europa. Fără gaz rusesc, începe „operațiunea termostatul”

 

yogaesoteric
22 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More