Români: faceţi cunoştinţă cu Adrian Năstase

de Traian Ungureanu


articol publicat în Evenimentul Zilei, 3 decembrie 2004


Nu stiu citi bani are in cont Adrian Nastase, dar stiu ce are in cap. De astazi, toata lumea poate urmari in direct gindirea acestui om. Detaliile vin dintr-un articol publicat de presa sovietica in noiembrie 1989, cu citeva saptamini inainte de rasturnarea istorica pe care noi o numim revolutie. Atunci cind chicotesc, singuri prin vile, despre istorie si pasul la ofsaid care a pus o natiune in afara jocului, Adrian Nastase si coechipierii o pot numi cu totul altfel: manevra. Puteti citi negru pe alb, in ziarul nostru de astazi, cum gindea Adrian Nastase acum 15 ani.


De vorba cu reporterul sovietic, Nastase apara onoarea ceausismului si explica, cu lustrul de care e inamorat si astazi, ca romanii n-au nevoie de perestroika. Romanii au facut reforma inca din 1965. Romanii traiesc intr-un sistem superior si unic: democratia muncitoreasca revolutionara. Romanii nu-si pot permite “luxul opozitiei si al divergentelor”. Romanii sint fideli “valorilor constante ale socialismului”.


Cine citeste aceste declaratii astazi, dupa 15 ani, poate ramine cu impresia ca aude un activist vorbind pe puntea Titanicului, cu citeva minute inainte de scufundare. Nu e asa. Cine citeste mai departe si mai atent va afla cu totul altceva. Adrian Nastase vorbeste si despre alte lucruri. Ele par lozinci de partid secundare. Au chiar aerul inept si depasit al unei utopii. El spune ca Romania va deveni o societate socialista multilateral dezvoltata “catre anul 1995”. Care va fi secretul acestei armonii, acestui tip de societate? Simplu: “Organizatii sociale diferite, care cuprind practic intreaga natiune”.


Ne-am trezit! Nu mai sintem in Romania anului 1989. Si nu ne mai aflam nici in preajma unui activist narod, care vorbeste de capul lui pe puntea Titanicului. Ne aflam, de fapt si de drept, in Romania anului 2004. Si auzim cuvintele unui slujitor al partidului, bine instruit, care vorbeste despre Romania editia a doua recucerita si reimpartita. Adrian Nastase nu il mintea pe reporterul sovietic. Adrian Nastase nu inflorea nimic si nu visa cai verzi pe pereti. Tot ce a spus atunci tinarul jurist vizionar a devenit fapt, stat si natiune. Intr-adevar, “catre 1995” am ajuns, prin grija grupului Nastase-Iliescu, exact acolo unde urzea grupul Nastase-Iliescu in 1989: o societate de partid multilateral dezvoltata.


Acum, in pragul lui 2005, transformarea e aproape gata. O data cu furtul de la alegeri si crucificarea lui Basescu, va fi eliminat “luxul opozitiei si al divergentelor”. Vom avea o societate armonioasa in lipsa ei de vertebre, gindire si obraz. Secretul armoniei: multiplicarea PSD in toate amanuntele vietii si in toate institutiile statului – de la frica de concediere sub delictul de refuz la racolarea in partid, la votul contra unei sticle cu ulei si de la prezentatorul TV care afla in casca tot ce e de spus pentru a face o emisiune placuta Marelui Jurist, la judecatorul proxenet care pune in pat legea si clientul de partid. Adrian Nastase vedea corect privind din 1989 catre viitor. Tentaculele “cuprind intreaga natiune”. Acest proiect murdar, care a hotarit peste capul romanilor noul lor veac de chin, nu a fost o intimplare si nu e lipsit de cirmaci. Gindul din care s-a nascut dezonoarea profunda a istoriei noastre “libere” si mina de pe cirma care ne duce la rostul zbircit de slugi cresc din acelasi trunchi: Adrian Nastase si echipa.


articolul poate fi accesat la adresa:


http://www.expres.ro/editorial/?news_id=173201

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More