Români, feriţi-vă de escroci! Escrocheria Delphin International a păgubit mii de oameni
de Cătălin Dobrescu
Românii creduli şi dornici de câştiguri rapide continuă să cadă pradă escrocheriilor cunoscute sub numele de „jocuri piramidale”, printre care cele mai celebre sunt Caritas, Prodimex, Gerald, Dynamic Elite Club, Society-Club sau Energy. Jocul piramidal Delphin, iniţiat de firma Delphin International cu sediul în Cipru (după modelul unei firme din SUA) a păcălit mii de români dornici de înavuţire. Deşi s-a demarat o anchetă penală în acest caz în mai multe oraşe din ţară, periodic sunt raportate noi victime şi proliferarea acestei afaceri murdare în alte oraşe.
Care este schema jocului piramidal Delphin?
Firma promite naivilor că îi învaţă să câştige bani, propunându-le câştiguri impresionante pentru slujbe part-time. Sunt invitaţi la seminarii care au loc în diferite oraşe, în locuri elegante. Primul seminar este fie gratuit, fie costă în jur de 400.000 de lei vechi (40 RON). Pentru a accede la etapele următoare, oamenii sunt obligaţi să semneze un contract de confidenţialitate prin care se obligă să plătească despăgubiri de 10.000 de euro dacă dezvăluie orice detaliu despre modul de desfăşurare al „jocului”. În cele din urmă, contra sumei de 2300 de euro, oamenii primesc nişte manuale xeroxate care chipurile îi învaţă cum să facă bani. Fiecare dintre ei este incitat să atragă şi alţi oameni în schemă, sub promisiunea unui comision. Manualul respectiv este însă singurul lucru pe care îl primesc vreodată. Cu excepţia angajaţilor firmei (numiţi şi „delfini”), nimeni nu a câştigat niciodată nimic, dar mii de oameni au pierdut cei 2300 de euro. Sunt raportate cazuri de persoane care şi-au ipotecat locuinţele sau au sustras bani din gestiunile instituţiilor la care lucrau doar ca să achite această sumă, rămânând apoi păcăliţi.
Racolarea şi prostirea oamenilor
Racolarea naivilor se face pe stradă, prin cunoştinţe, în gări, iar mai nou pe Internet. Se urmăreşte să se inducă oamenilor o stare de încredere. Angajaţii firmei se prezintă ca oameni de succes, lucrând în echipă, folosind metode moderne de management şi relaţii publice. Afacerea este prezentată sumar, nespunându-se absolut nimic despre afacerea în sine. Care este metoda prin care se câştigă bani? Ce anume vor lucra? Oamenii uită să îşi pună aceste întrebări, ameţiţi de prezentarea entuziastă a unui câştig de 3000-5000 de euro cu un efort minim.
Pe pagina de Internet a firmei nu se găseşte absolut nici un cuvânt despre domeniul concret de activitate al acesteia, deşi abundă sloganuri la modă în PR (relaţii publice), despre succes, dinamism, eficienţă, confidenţialitate, oferte, lucrul în echipă. Se solicită celor care doresc să se înscrie să trimită o aplicaţie detaliată, urmând ca ulterior să fie contactaţi de cineva din partea firmei pentru a fi invitat la sediu.
Ulterior, persoanele racolate sunt conduse cu microbuze în alte localităţi unde au loc „seminariile”. Acestea sunt regizate cu măiestrie în cele mai mici detalii pentru a convinge oamenii, sub imperiul impulsului de moment şi prostiţi de starea de euforie şi sugestibilitate gregară care este creată acolo, să semneze pe loc un contract cu firma privind achiziţionarea volumelor contra sumei de 2290 de euro şi menţinerea secretului.
Organizatorii le cer invitaţilor să se hotărască pe loc, acordându-le un termen de trei zile pentru a face rost de bani. În cazul în care nu dispun de bani, li se sugerează să se împrumute cu suma necesară, după cum au făcut cei cu vechime în sistem. În unele localităţi, organizatorii aveau relaţii cu cămătarii din lumea interlopă spre care îi îndemnau pe aceşti oameni.
Reţeaua are trei trepte de organizare. Persoanele invitate, care primesc un ecuson cu Delfin 1, trebuie să achite taxa de 2.290 euro pentru a intra în sistem. În continuare, organizatorii vor achita vechiului membru ajuns la stadiul de Delfin 2, câte 540 de euro pentru fiecare nou „delfin” adus în schemă şi câte 360 de euro pentru fiecare nouă persoană racolată de acesta din urmă. E vorba aşadar de o ţeapă piramidală, la care încep se înghesuie amatorii de câştiguri peste noapte.
Câte victime a făcut această firmă în România?
Este greu de estimat, pentru că există mulţi oameni cărora le este ruşine să recunoască faptul că au fost prostiţi şi manipulaţi. E vorba cu siguranţă de mii de persoane, în special în Ardeal (Cluj, Arad, Reşiţa, Deva, Zalău, Timişoara etc) şi Moldova (Suceava, Iaşi, Roman, Piatra Neamţ etc), dar şi în câteva oraşe din sudul ţării, printre care Slatina. Se afirmă că românii au pierdut peste 1 milion de euro, iar şansele de recuperare a banilor sunt practic nule.
Puşi sub învinuire pentru înşelăciune, capii firmei îşi continuă activităţile ilegale. Recent, o persoană s-a sinucis în judeţul Iaşi din cauza pierderii suferite la acest joc, fiind al treilea caz de sinucidere.
Considerăm necesar să fie informaţi cât mai mulţi oameni că jocul piramidal Delphin International este o înşelătorie ordinară. Solicităm insistent cititorilor noştri să aducă la cunoştinţă cât mai multor cunoştinţe acest avertisment.
Într-un articol viitor vă vom prezenta o anchetă detaliată asupra jocurilor piramidale din România: cine se ascunde în spatele lor şi cine sunt cei care „sug sângele” românilor pentru a se îmbogăţi cu sume uriaşe.
yogaesoteric
26 iulie 2006